0

- Коя е новата “Скеч банда”, която разсмива с престъпления, но без звезди?

Христо: Новата “скеч банда” са петима прекрасни човека, обединени от един страхотен продуцент с мисията да носят радост на хората. Мога само да съм благодарен, че аз самият съм част от този екип.

Мая: Новата „Скеч банда“ се състои от мен и още 5-има талантливи колеги и вече бих казала приятели, включително и Лино Стоянов, който ни събра.

Лино: Мая, Мария, Христо, Горан, Иво и Лино. Ние сме новата комеди банда на България, сега можете да гледате първото ни шоу - „Престъплението“, а през следващата година подготвяме и второ. Да, обявихме, че е без „мечки - звезди“, защото ни се струва, че моделът „елате да гледате, щото играе еди кой си, е време да отмине“. Публиката трябва да посещава подобни събития заради изживяването.

- Какво подготвяте за почитателите си на 19 декември в “Сити Марк Арт Център“?

Христо: Много смях и позитивни емоции и напитки. Другото е изненада.

Мая: Подготвяме любимото ни ,,Комеди шоу - „Престъплението“. Но вече залата е пълна.

Това е нов формат на театралната сцена, който се състои от скечове (или друга по подходяща дума), в който участваме, вдъхновени от това да погледнем от смешната страна всичко, което реално изкарва човека от зоната му на комфорта или с други думи го вбесява.

Лино: Подготвяме десетото комеди шоу – „Престъплението!“ – бързам да кажа, че вече билети няма, така че каня вас и нашите читатели през януари.

- Кое е вашето „престъпление“?

Христо: Ям през нощта, а не трябва…

Мая: Моето престъпление е животът.

Лино: Не знам, честно казано.

- Разкажете ни каква е разликата между скеч шоу и стендъп комедия?

Христо: В стендъп комедията публиката пряко общува с един комик, който е на сцената. Скеч шоуто е малко по-различно. Там няколко актьори играят кратка комедийна форма, в която публиката няма пряко участие, но може да се припознае в някой от героите.

Мая: В скеч шоуто сме 5-има и има сценарий, написан предварително специално, за да осмее ситуация. И е по-театрално от стендъп комедията, в която в повечето случаи участва един актьор, който през хумора и автохумора споделя и осмива история, която реално се е случила и той си я доукрасява, но стендъпът е друг вид импровизация. Докато в скеч шоуто имаме основа - написан сценарий, по който се изграждат персонажите, автоиронията, ситуацията и в скеча, всичко това се разиграва, като ситуация която реално се случва пред очите на зрителя.

Тук е моментът да кажа, че в нашето комеди шоу играем 13 скеча... и сменяме около 60 костюма...

Лино: Благодаря за въпроса (смее се), разликата е, че при стендъпа разказвачът е един, в повечето случаи не е актьор, който разказва негови мисли и преживявания по наболели теми, докато в скеч комеди шоуто се разиграват на живо всички случки на сцената от 5-има професионални актьори, които за 1.45 ч. сменят над 60 костюма… Разбира се, ние ценим качествения стендъп, това е труден жанр.

- Къде и как се събрахте?

Христо: Къде и как не помня. Знам само, че ни е било писано.

Мая: Събрахме се в една студена зимна вечер, в залата, в която всичко започна...

Лино: Беше ми трудно да ги събера, защото исках да създам екип, не просто група актьори, които идват, изиграват и си тръгват. Сега, като се замисля, всеки един от тях дойде някак случайно, но много добре пасна на мястото си. Щастлив съм, че работя именно с тях.

- Защо решихте да се насочите към комедията? Не е ли по-трудно да разсмееш някого, отколкото да го разплачеш?

Христо: По-трудно е, но ние обичаме предизвикателствата.

Мая: Насочих се към комедията, защото винаги съм се стремяла да погледна живота през призмата на хумора. Така е по-леко. По-трудно е да разсмееш хората, защото всеки идва със своята си история от това, което му се е случило през деня и седмицата. Но накрая хората в залата изглеждат и излизат по различен начин – усмихнати. Но комеди шоуто им връща блясъка.

Лино: Да, и аз смятам, че комедията определено е по-трудният жанр. За мен това е по-интересният жанр, винаги ми е било любопитно кое е онова нещо, което кара един човек да се смее и защо. Смехът е заразен, той се „ражда“ само ако има публика. А и да не забравяме, че твърде много колеги припознаха драмата за техния жанр, ние не бихме се мерили с тях (смее се).

- Импровизирате ли често на сцената?

Христо: Ако продуцентът пита – не! Никога!

Мая: Да. За мен импровизацията на сцената държи живо шоуто. Всяко шоу е различно, макар да има ясна основа като текст, написан специално за да оживеят скечовете, но сладката част... подправката е импровизацията.

Лино: Ти знаеш, че импровизацията е висшата форма на всяко изкуство и именно тогава трябва да се прилага, за да надскочиш репетираното, така и при нас, във всяко шоу има различни моменти, на които актьорите реагират в образ и тогава публиката се смее най-неудържимо. А, както чувам, за 19 декември имат подготвени различни номера между актьорите, за да се разсмиват по време на игра.

- Казвате, че забързани във всекидневието преди това бяхме забравили да си даваме сметка за смислените неща, които ни правят щастливи. Щастливи ли сте вие?

Христо: Много съм щастлив! Правя това, което обичам, с хора, които обичам, за хора, които обичам! Какво по-прекрасно от това!

Мая: Когато съм на сцената, съм щастлива. Щом се чувствам на мястото си и моята душа е свободна.

Лино: Няма как да не съм щастлив, като виждам след всяко шоу публиката как си тръгва с широка усмивка, спокойна и ведра, това се усеща, стига да се вгледаш. Хората ни благодарят в социалните мрежи, правят ваучери за подарък на свои близки, това няма как да не ни прави щастливи. По този начин ние сме си изпълнили мисията.

- Вие сте петима, имате си и прекрасни жени в състава. Спорите ли често?

Христо: Мама ме е учила с жени да не споря.

Мая: Рядко спорим.

Лино: Имаме си прекрасни комедийни жени, които не се страхуват да изиграят смешен образ, знаете, че актрисите избягват този жанр по ред причини. Може би странно ще прозвучи, но ние сме на едно мнение по въпросите, които обсъждаме, по хумора, който ни харесва. Няма напрежение, интриги, а само творческа работа. Невъзможно звучи, нали (смее се)?

- Кой е най-забавният от вас? А най-дразнещият?

Христо: Смея да твърдя, че всички сме забавни. Най-дразнещ е Горан. Ама пак си го обичаме.

Мая: Най-смешният всеки път е различен.

Лино: Всеки е много характерен – Горан няма търпение за нищо, Мая винаги е на 2 минути от мястото на срещата и търси къде да паркира, Мария всеки път има проблем – скъсана блуза, отлепено токче… Христо знае всичко, аз и Иво просто гледаме, записваме и после го превръщаме в скеч.

-Какво ви предстои след 19 декември?

Христо: Още много срещи с публиката и още много смях.

Мая: След 19 декември предстои да заснемем и пуснем нови кратки видеа в онлайн пространството, както и турне на „Скеч банда“ в различни градове за момента в България.

Лино: Планираме да гостуваме в няколко града в началото на февруари, но това е тайна. Единият от тях ще е Бургас, най-вероятно Варна, Пловдив и Велико Търново, но те моля това да си остане само между нас (смее се).

- Вярвате ли в Дядо Коледа?

Христо: Вярвам, че да, „вярването“ в него ни прави по-добри.

Мая: Вярвам в Дядо Коледа! Определено!

Лино: Всъщност ние познаваме Дядо Коледа (смее се).

- Какво ще пожелаете на нашите читатели през новата 2023 г.?

Христо: Здраве! Всичко друго го има в супермаркета на промоция.

Мая: Светли празници! Споделяйте усмивката си с любимите си хора и заповядайте да ни гледате на 19 декември, а след това и януари.

Лино: Да имат много причини да се смеят от дъното на душата си с широка усмивка.