0

Б ългарските дизайнери на шапки се броят на пръстите на едната ръка. Въпреки изчезващата професия модистите на вечния аксесоар стават все по-търсени у нас от началото на годината. Хит в момента са шапките а ла Коко Шанел, изплетени на една кука от целулоза или от чиста вълна.

Мода

Звездата на прочутата френска дизайнерка изгрява именно от ателието й за шапки в Париж, което тя отваря, преди да навърши 30 години. Следва шеметна кариера и революция в световната мода. Освен малката черна рокля, перлите, удобните панталони и саката Шанел оставя още нещо като послание за дамите - шапката, която показва индивидуалност. Удивителните модели на Шанел - с малка периферия и стилна декорация, са хит и днес. Особено тази година, споделят производители на шапки от София. Всеки ден получаваме запитвания именно за подобни модели, разказват те. И допълват, че повечето им клиенти са дами, които искат изработен модел по поръчка, залагат на пастелни тонове и стилна декорация от малко цвете с перла или панделка.

Уникати

Не става дума за прекупвачи на аксесоари с козирка от Китай, на които след това само добавят фирмено лого, а за истински шапкари, които работят с много хъс и обич и благодарение на това успяват да намерят пазарна ниша за уникатите си. Въпреки конфекцията от всевъзможни държави, заляла пазара у нас. Дизайнерите на шапки използват естествени материи и предпочитат да акцентират на декорация, която не се набива на очи, но не остава незабелязана и поставя деликатен акцент върху цялостната визия. В момента най-търсени са баретите с малки козирки, традиционните каскети от туид и шапките с тесни периферии.

Модели

Сред най-стилните модели и определено най-предпочитани дори през късната пролет са ръчно изработените шапки от чиста вълна. Производителите черпят вдъхновение от моделите на Коко Шанел, които осъвременяват. Материята е толкова деликатна и мека, в същото време изключително практична и топла за зимата. Пролетните модели са по-тънки и придават неописуема класа на всеки тоалет. Определено най-търсени са баретите, както и шапките с тясна периферия. Огромните летни шапки оставете за плажа, съветват дизайнерите. Цената на шапка от чиста вълна варира между 35 и 50 лв. Аксесоарът е подходящ и за минус 25 градуса, и за плюс 25 градуса, изтъкват моделиери. Ако искате уникат, изработен от модна къща, може да платите и 70 лв., и 500 лв. Търсени са и шапките от целулоза, изплетени на една кука. Предимството им е, че не запаряват. Приличат на сламени, но материята е много по-качествена, може да се прибере в куфар и дори да се суши със сешоар, рекламират производителите. Декорациите с дървени мъниста са сред най-предпочитаните, допълват модистите. Ако искате да ви я изработят по ваш модел, ще трябва да изчакате между 3 и 5 дни.

Съчетание

Важно е съчетанието между шапката и тоалета, като в никакъв случай не избирайте един и същи цвят. Единственото условие е да комбинирате тоновете - топъл с топъл, студен със студен. Дори няма проблем да съгласувате шарена шапка с друг пъстър десен сако. Бъдете смели и експериментирайте - покажете характера си с шапката, съветват модни експерти. Лесно е и ще ви кара да се чувствате фантастично, категорични са дизайнерите. Успешна е комбинацията от кафяво с червено, оранжево с жълто или синьо и зелено, розово и сиво.

Гумената хартия е последен писък

Последен писък на модата в материята за шапки и особено за летни модели с широка периферия е гумената хартия. Според експерти материалът е изключително подходящ за направата на красив аксесоар, като с малко повече желание можете да си го изработите и сами вкъщи. Предимството на гумената хартия е, че не се прегъва и е устойчива, в същото време е гъвкава и седи естествено. Експерти предупреждават, че материалът служи за основа на шапката, която задължително трябва да се покрие, след като изработите формата й, с избран текстил. За декорация може да използвате всевъзможни неща - от стари панделки, до перли или пайети - развихрете въображението си и отделете време. Щом имате желание, успехът е гарантиран, категорични са експертите.