0

Е страдната легенда Ани Върбанова подготвя дует с големия Васил Найденов, разкри пред „Телеграф“ самата тя.

Изпълнителят на „Адаптация“ и „Телефонна любов“ бе сред гостите на рождения й ден на 2 януари, а идеята за общото им парче се родило на юбилея й преди 4 г.

Шампанско

„Тогава изпяхме заедно „Ако имаш време“ и се прие много добре. След като Тенко Славов я написа в средата на 70-те, пръв я записа Сашо Гривната, а после я даде на мен да я изпълнявам на концерти. След това и Васко я пя. Преди години с Тенко се видяхме в Америка и той вика - направи я в нов аранжимент. И аз го направих с едно момче от Русе - Андрей Петков. Включих я в албума си „Вива ла музика“, а я изпяхме заедно в дует с Васил Найденов на концерта за 70-годишнината ми. Тогава с Жоро Христов пък изпълнихме заедно Help. Васко и сега дойде на рождения ми ден с импресариото си Ивайло Манолов, огромен букет и бутилка шампанско. Караха го да пее, но той не искаше, затова ние го поздравихме с „Казано честно всичко ми е наред“, разказа Ани Върбанова. Актрисата Латинка Петрова я зарадвала с голям дървен козирог, а на тържеството са били още певецът Валентин Асенов и барабанистът на група „Фактор“. Камелия Тодорова и Милица Божинова също са били поканени, но не са имали възможност да присъстват.

Къща

За Ани Върбанова от години се говори, че е голямата любов на Васил Найденов. А дали е така, кой ще ни каже, освен нея: „Не сме били гаджета! Той беше влюбен в мен като студенти в Консерваторията, но аз вече бях омъжена за музиканта Евгени Ламбринов. Останахме си приятели и до днес. Даже Ивайло си купи къща в нашето село в Гърция - Неа Врасна, Васко идва всяко лято при него. А вече от няколко години мислим за дует. Фънк, соул... нещо такова трябва да е, понеже и двамата много обичаме. Поръчали сме Косьо Цеков да направи музиката, но още няма нищо, а с ФСБ съм записала „Ти си тук“. Тя има и други предложения за нови песни. „Захари Чернев ми е написал, даже ме чака кога ще я запиша. С Деян Неделчев имам нов дует, само съм чула песента, но и тя не е записана. Общо взето, са музикантски песни, шлагерите не ме влекат толкова“, каза още блондинката. Причината за забавянето е инцидентът, който претърпя преди две години - счупила си крака в общината, отивайки да си плати данъците. „На рехабилитацията ме повредиха - на 15-ия ден ме караха да правя упражнения във въздуха с краката и така съм счупила един прешлен на гръбначния стълб. Та заради него още две операции, та станаха общо 6. Така се отдалечих от музиката и вече не пея дори под душа. Но ми трябват 5-6 дена да вляза във форма и ще го направя. Имам си техниката, рутината и нямам нужда от разпяване. След една репетиция направо мога да отида на запис, абсолютистка съм“, сподели Върбанова.

Ученичка записа кавър на „Цветове“

„Не приемай чужди съвети в любовта“ и „Цветове“ са двете най-популярни песни в изпълнение на Ани Върбанова. „Зорница Попова ми се обади един ден и каза: „Имам една песен за теб, мисля, че ще ти хареса. Отидох, чух я и я записах. „Не приемай чужди съвет“ стана най-популярна, защото много песни за филми съм записала. Другата е „Цветове“ на Вили Казасян. След като се разтури Студио В, започнах на щат в радиото. Вили ми каза, че има прослушване за „Златният Орфей“ и ми даде тази негова песен по стихове на Богомил Гудев. Одобриха ме и на двата тура и така спечелих „Орфея“ през 1977 г. Бях много млада певица и не съм се и надявала, а тогава конкурсът беше международен. Един певец от Малта взе първа награда, Роза Римбаева беше класирана втора. Но се получи телеграма от Тодор Живков, че ще бъде на посещение в Съветския съюз и трябва да се даде голямата награда на тяхната представителка. Журито заседава цяла нощ. Българското веднага се съгласи да размени наградите, но чуждото отказа, като обясни, че това е конкурс за музика, а не политика. И така дадоха две големи награди „Златният Орфей“ на мен и на Роза Римбаева. После всички акредитирани журналисти бяха писали как е възможно това да се случи. А сега една 17-годишна ученичка е записала кавър на „Цветове“ и ми я изпрати да я чуя. Много добре я е изпяла“, разказа Ани Върбанова.