К артофите и сиренето в хилядите му разновидности сякаш са създадени да правят превъзходни кулинарни съчетания навсякъде по света - ето идеи от gotvach.bg.
Двойно печени
Необходими продукти:
- 6 големи картофи
- 6 с.л. краве масло
- 80 г топено сирене
- 100 г кашкавал
- 1 ч.л. черен пипер
- 1/4 ч.л. мащерка
- 1/4 ч.л. розмарин
- 1 ч.л. сол
- 2 стръка магданоз
Начин на приготвяне:
Всеки картоф, добре измит с кората, завийте в алуминиево фолио и поставете в тавичка да се пече във фурна за около 50 минути на 200 градуса или до омекването на всичките картофи. След като са вече изпечени, се оставят малко да се охладят и се разрязват на две равни половини на дължина. В тавичка се нареждат картофите с кората отдолу и рязаната час нагоре. Внимателно се посолява всеки картоф. С остър нож се прави решетка на всеки картоф от вътрешната страна. Разпределя се маслото върху всички парчета картофи. След това се поставя топеното сирене върху всеки картоф и се подправя с останалите подправки черен пипер, розмарин. Поставя се тавичката отново за 10 минути до разтапяне на топеното сирене. След това с вилица се понамачква топеното сирене и се поставя предварително настърганият кашкавал. Отново се връща тавичката с апетитните печени картофи във фурната на 220 градуса за допичане на кашкавала до приятен загар. Сервирайте топли двойно печените картофи със сирене.
Бухти
Необходими продукти:
- 2 и 1/2 ч.ч. брашно
- 2 с.л. краве масло или маргарин
- 1 к.ч. олио
- 4 с.л. кисело мляко
- 1/2 ч.л. сода бикарбонат
- сол
За плънката:
- 100 г сирене
- 2 средно големи картофа
- чубрица
Начин на приготвяне:
Брашното, олиото и маслото се смесват. Трябва да се получи тесто на трохи. Киселото мляко се смесва със содата и се прибавя към брашнената смес. Слага се сол на вкус. Тестото трябва да се омеси добре до еднородност. След това от него се късат топчета, които се сплескват с длани, за да станат плоски. По средата слагаме от плънката, приготвена от намачканото сирене, картофи и чубрица. След това затваряме топката, така че да се получи нещо като мекица. Пържат се в предварително загрято олио.
Пица
Необходими продукти:
- 25 г мая - прясна или 2 пакетчета (по 7 г) суха
- 2/3 ч.ч. (150 мл) топла вода
- 3 ч.ч. (450 г) обикновено брашно за поръсване на работния плот
- 1/2 ч.л. сол
За плънката:
- 200 г картофи, намачкани на кубчета
- 60 г ементал, нарязан на кубчета
- 60 г сирена бри, нарязано на кубчета
- 1 с.л. зехтин
- сол на вкус
- 1 с.л. розмарин
- 1/2 ч.ч. (60 г) настъргано сирене пармезан
Начин на приготвяне:
Тестото се размесва заедно с картофеното пюре и се оставя да втасва около час и половина. Форма за печене на пица с диаметър 30 см се намазва с растителна мазнина. След като е готово тестото, се омесва за 1 минута и се разплесква във формата за печене. Поръсва се с ементала, сиренето бри заедно с картофите. Осолява се и се поръсва с розмарина и пармезана. Оставя се да престои около 30 минути. Фурната се загрява предварително до 220 градуса. Пече се около 25-30 минути.
Пататник
Необходими продукти:
- 1 кг картофи
- 200 г сирене
- 100 г кашкавал
- 2 с.л. растителна мазнина
- 1 глава лук
- 2 с.л. краве масло
- 5-6 скилидки чесън
- 1 с.л. сух магданоз
- 1/2 връзка пресен магданоз
Начин на приготвяне:
Картофите се обелват и се настъргват на едро ренде. Смесват се с настърганото на ситно сирене (или кашкавал), прибавя се нарязаният ситно лук, нарязаните също на ситно скилидки чесън. Обърква се и се прибавят сухият и нарязаният на ситно пресен магданоз, олиото, както и кравето масло. Сместта се обърква добре и се изсипва в намазнена тава. Пататникът се пече в умерена фурна до лек загар отгоре, след което се разбърква с лъжица, залива се с чаша топла вода и се доизпича за още около 10 минути. Пататникът се поднася топъл.