Н яколко апетитни рецепти за вечната класика на съвременната кухня – пилето, намираме на receptite.com.
В сладко-кисел сос
Необходими продукти:
За маринатата:
- 6 с.л. оцет
- 6 с.л. кетчуп
- 2 ч.л. захар
За пилето:
- 500-600 г пилешки гърди
- 1/2 ч.л. сол
- 1/4 ч.л. чесън на прах
- 1/6 (на върха) ч.л. бял пипер (може и черен)
- 45 мл студена вода
За панировката:
- 1 яйце
- 1/4 ч.л. сол
- 1/6 ч.л. (на върха) чесън на прах
- 10 г бакпулвер
- 65 г царевично натурално нишесте
- 105 г брашно
- 2 с л. олио
- 147 мл студена вода
- олио за пържене - маслена баня
Начин на приготвяне:
Нарязваме пилето на хапки около 2,5 см. В купа правим марината и слагаме месото вътре, разбъркваме хубаво и оставяме да почива 20 минути. Продуктите за панировката се прибавят в реда както са дадени в продуктите, разбъркват се до хомогенна смес. Сместа се изсипва върху пилешкото месо в купата и хубаво се разбърква да се разнесе равномерно по хапките.
В по-дълбок съд (аз използвах малка тенджерка) наливаме около 4 пръста олио, изчакваме силно да се нагорещи и с помощта на дървено шишче поставяме хапка по хапка да се пържат (не слагайте по много, защото се залепят една за друга - аз слагах по 10-ина). Вадим, когато видим, че са започнали да стават бледожълти. Когато изпържим всичките късчета, ги връщаме вече всички да се изпържат заедно до златистокафяво.
Правим сладко-киселия сос, като в съд на умерен котлон изсипваме оцета да се изпари до половината, след това добавяме захарта и разбъркваме да се разтопи, след това прибавяме кетчупа и сол, връщаме хапките в тигана при соса, разбъркваме и махаме от огъня.
Хапки с мед и сусам
Необходими продукти:
- 500 г пилешко филе
- 1 ч.л. сусамово олио
- 1 ч.л. пет подправки (продава се в китайските магазини, но може само джинджифил)
- 2 с.л. царевично нишесте за овалване
- олио за пържене
- 3 с.л. мед
- 2 с.л. сусам
- 1 с.л. лимонов сок
За панировката:
- 2 с.л. царевично нишесте (или царевично брашно)
- 100 г брашно
- 10 г бакпулвер
- 1 белтък
Начин на приготвяне:
Филето се нарязва на хапки. Ако е леко замразено, се реже много по-лесно и на правилни форми. Месото се смесва със сусамовото олио и подправката (джинджифил) и се оставя за 15 минути. За панировката царевичното нишесте (брашно), брашното и бакпулверът се пресяват в купа. Добавя се 300 мл вода и се размесва до получаване на еднородно смес. Белтъкът се разбива на пяна и се прибавя внимателно към тестото. Мазнината се налива в уок и се загрява до пушек. Това е много характерно за китайската кухня - пържи се на много силен огън за много кратко време. Вместо уок може да се използва дълбока тенджера. Всяка хапка се овалва в царевичното нишесте и се изтупва от излишното. Потапя се в тестото и се пържи в сгорещена мазнина до златисто. Пилешките хапки се поставят върху салфетка, за да се отцедят. Мазнината от уока се излива и се слагат медът и лимоновият сок, подгрява се на умерен огън. Постепенно се добавя изпърженото месо. Когато месото се покрие изцяло с меда, внимателно се изважда и се нарежда в чиния. Поръсва се обилно със сусам. Сервира се горещо. Може да се поднесе с варен ориз, оризови спагети, задушени зеленчуци.
Бутчета със сметана и гъби
Необходими продукти:
- 4 пилешки бутчета
- 70 г масло
- 1 глава настърган лук
- 2 с.л. брашно
- 500 мл течна сметана
- 200 г настърган кашкавал
- черен пипер, сол
- 1 кг гъби
Начин на приготвяне:
Пилешките бутчета се сваряват в подсолена вода, изцеждат се и се поставят в тава. В съд се сгорещява маслото, в което леко се запържват лукът и брашното, добавят се гъбите, за да поомекнат. Прибавят се сметаната, кашкавалът и подправките. След като заври сместа, се сваля от огъня и с нея се обливат бутчетата, Запичаме в загрята фурна 30-40 минути, докато се сгъсти сосът. При сервиране по желание се поръсва със ситно нарязан магданоз.
По градинарски
Необходими продукти:
- 1 пиле - около 1 кг
- 6 с.л. олио
- 3 глави лук
- 1 с.л. доматено пюре
- 1 с.л. брашно
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.ч. вино
- 3-4 моркова
- 1 глава целина
- 250 г гъби
- 200-250 г грах
- 2-3 картофи
- 5-6 домати
- магданоз
Начин на приготвяне:
Птицата се изчиства, измива и нарязва на късове. Месото се запържва в 3 с.л. олио и когато се зачерви, в същата мазнина се запържват ситно нарязаният лук, доматеното пюре, брашното и червеният пипер. Залива се с гореща вода и виното и се вари на умерен огън. Отделно в 3 с.л. олио се задушават морковите и целината, нарязани на дребни кубчета и се изсипват към яденето. Слагат се гъбите и картофите, нарязани на едро, и грахът. Щом и те се полусварят, се добавят едро нарязаните домати. Преди да се поднесе яденето, се поръсва със ситно нарязания магданоз.