0

Н яколко апетитни рецепти за вечната класика на съвременната кухня – пилето, намираме на receptite.com.

В сладко-кисел сос

Необходими продукти:

За маринатата:

  • 6 с.л. оцет
  • 6 с.л. кетчуп
  • 2 ч.л. захар

За пилето:

  • 500-600 г пилешки гърди
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1/4 ч.л. чесън на прах
  • 1/6 (на върха) ч.л. бял пипер (може и черен)
  • 45 мл студена вода

За панировката:

  • 1 яйце
  • 1/4 ч.л. сол
  • 1/6 ч.л. (на върха) чесън на прах
  • 10 г бакпулвер
  • 65 г царевично натурално нишесте
  • 105 г брашно
  • 2 с л. олио
  • 147 мл студена вода
  • олио за пържене - маслена баня

Начин на приготвяне:

Нарязваме пилето на хапки около 2,5 см. В купа правим марината и слагаме месото вътре, разбъркваме хубаво и оставяме да почива 20 минути. Продуктите за панировката се прибавят в реда както са дадени в продуктите, разбъркват се до хомогенна смес. Сместа се изсипва върху пилешкото месо в купата и хубаво се разбърква да се разнесе равномерно по хапките.

В по-дълбок съд (аз използвах малка тенджерка) наливаме около 4 пръста олио, изчакваме силно да се нагорещи и с помощта на дървено шишче поставяме хапка по хапка да се пържат (не слагайте по много, защото се залепят една за друга - аз слагах по 10-ина). Вадим, когато видим, че са започнали да стават бледожълти. Когато изпържим всичките късчета, ги връщаме вече всички да се изпържат заедно до златистокафяво.

Правим сладко-киселия сос, като в съд на умерен котлон изсипваме оцета да се изпари до половината, след това добавяме захарта и разбъркваме да се разтопи, след това прибавяме кетчупа и сол, връщаме хапките в тигана при соса, разбъркваме и махаме от огъня.

Хапки с мед и сусам

Необходими продукти:

  • 500 г пилешко филе
  • 1 ч.л. сусамово олио
  • 1 ч.л. пет подправки (продава се в китайските магазини, но може само джинджифил)
  • 2 с.л. царевично нишесте за овалване
  • олио за пържене
  • 3 с.л. мед
  • 2 с.л. сусам
  • 1 с.л. лимонов сок

За панировката:

  • 2 с.л. царевично нишесте (или царевично брашно)
  • 100 г брашно
  • 10 г бакпулвер
  • 1 белтък

Начин на приготвяне:

Филето се нарязва на хапки. Ако е леко замразено, се реже много по-лесно и на правилни форми. Месото се смесва със сусамовото олио и подправката (джинджифил) и се оставя за 15 минути. За панировката царевичното нишесте (брашно), брашното и бакпулверът се пресяват в купа. Добавя се 300 мл вода и се размесва до получаване на еднородно смес. Белтъкът се разбива на пяна и се прибавя внимателно към тестото. Мазнината се налива в уок и се загрява до пушек. Това е много характерно за китайската кухня - пържи се на много силен огън за много кратко време. Вместо уок може да се използва дълбока тенджера. Всяка хапка се овалва в царевичното нишесте и се изтупва от излишното. Потапя се в тестото и се пържи в сгорещена мазнина до златисто. Пилешките хапки се поставят върху салфетка, за да се отцедят. Мазнината от уока се излива и се слагат медът и лимоновият сок, подгрява се на умерен огън. Постепенно се добавя изпърженото месо. Когато месото се покрие изцяло с меда, внимателно се изважда и се нарежда в чиния. Поръсва се обилно със сусам. Сервира се горещо. Може да се поднесе с варен ориз, оризови спагети, задушени зеленчуци.

Бутчета със сметана и гъби

Необходими продукти:

  • 4 пилешки бутчета
  • 70 г масло
  • 1 глава настърган лук
  • 2 с.л. брашно
  • 500 мл течна сметана
  • 200 г настърган кашкавал
  • черен пипер, сол
  • 1 кг гъби

Начин на приготвяне:

Пилешките бутчета се сваряват в подсолена вода, изцеждат се и се поставят в тава. В съд се сгорещява маслото, в което леко се запържват лукът и брашното, добавят се гъбите, за да поомекнат. Прибавят се сметаната, кашкавалът и подправките. След като заври сместа, се сваля от огъня и с нея се обливат бутчетата, Запичаме в загрята фурна 30-40 минути, докато се сгъсти сосът. При сервиране по желание се поръсва със ситно нарязан магданоз.

По градинарски

Необходими продукти:

  • 1 пиле - около 1 кг
  • 6 с.л. олио
  • 3 глави лук
  • 1 с.л. доматено пюре
  • 1 с.л. брашно
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.ч. вино
  • 3-4 моркова
  • 1 глава целина
  • 250 г гъби
  • 200-250 г грах
  • 2-3 картофи
  • 5-6 домати
  • магданоз

Начин на приготвяне:

Птицата се изчиства, измива и нарязва на късове. Месото се запържва в 3 с.л. олио и когато се зачерви, в същата мазнина се запържват ситно нарязаният лук, доматеното пюре, брашното и червеният пипер. Залива се с гореща вода и виното и се вари на умерен огън. Отделно в 3 с.л. олио се задушават морковите и целината, нарязани на дребни кубчета и се изсипват към яденето. Слагат се гъбите и картофите, нарязани на едро, и грахът. Щом и те се полусварят, се добавят едро нарязаните домати. Преди да се поднесе яденето, се поръсва със ситно нарязания магданоз.