0

В последните десетилетия бутер тестото се налага и при десертите. С него се работи изключително лесно, а вариантите за приготвяне са само въпрос на въображение. Ето няколко идеи от receptite.com.

Тарт татен

Необходими продукти:

  • 1 кг ябълки
  • 150 г масло
  • 100 г захар
  • 1 ч.л. канела
  • 1 с.л. бренди
  • 300 г бутер тесто

Начин на приготвяне:

Ябълките се обелват и изчистват от семките. Разрязват се на 8 парчета, поливат се с брендито и се поръсват с канелата. В тавичка, в която ще се пече сладкишът, се прави светъл карамел от маслото и захарта. Като изстине карамелът, отгоре плътно се нареждат ябълките. Покриват се с лист бутер тесто, което се подпъхва под ябълките по края на тавата. Пече се 35-40 минути на 180 градуса. Когато изстине, се обръща върху поднос. Сервира се поръсен с пудра захар, топка сметана или сладолед.

Рози

Необходими продукти:

  • 500 г бутер тесто
  • 2 ябълки (а когато е сезонът, може също праскови, круши, сливи)
  • пудра захар за поръсване
  • канела по желание

Начин на приготвяне:

Бутер тестото се размразява и се реже на ленти около 3 см широки и около 20 см дълги. Върху всяка лента се подреждат тънки парченца ябълки, така че отгоре да е кръглата част от ябълката и леко да стърчи. Навиват се на руло, обръщат се и вече са придобили вид на розичка. Слагат се в тава, покрита с хартия за печене, и се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса. Готовите рози се поръсват с пудра захар и канела по желание.

Лотос

Необходими продукти:

  • 200 мл течна сметана
  • 200 г бял шоколад
  • 250 г заквасена сметана
  • 125 г крема сирене
  • 6 равни с.л. захар
  • 20 г желатин
  • ванилия
  • 500 г бутер тесто за кошничките

Начин на приготвяне:

Загряваме течната сметана, като внимаваме да не кипне. Слагаме шоколада, начупен на парченца, и бъркаме до пълното му разтопяване в сметаната. Оставяме да се охлади и след това прибираме в хладилник. Разбиваме заквасената сметана, крема сиренето, захарта и ванилията. Накисваме желатина в студена вода и изчакваме да набъбне. Когато течната сметана в хладилника се е охладила до степен много студено, изваждаме и разбиваме с миксер за кратко (леко да бухне и леко да се сгъсти). Желатина разтопяваме на водна баня. Към сместа от сметана и крема сирене добавяме сметаната с разтопените шоколади, разбиваме с миксер и на тънка струйка сипваме желатина. Разбиваме само още малко, до хубаво хомогенизиране. Насипваме крема в малки чашки и прибираме в хладилник до пълно желиране. (Аз приготвям крема ден по-рано).

За лотосите използвах 500 г бутер тесто (купувам немско тип тухличка, което се разточва допълнително). Разточих тестото на тънко (около 3 мм) и с остър нож изрязах цветя с по 6 листа всяко. Поставих цветята върху хартия за печене, която срязах между листчетата. След това всяко го сложих на дъното на купичка, която съм похлупила с отвора надолу. Заедно с купичките сложих в предварително нагрята до 220 градуса фурна. След това се наложи да намаля на 200. Когато се запекоха хубаво отгоре, ги обърнах и махнах купичките. Оставих да се запекат и отвътре. Изваждам ги внимателно от фурната и оставям да изстинат. Желираният крем обръщам върху кошничката, украсявам и десертът лотос е готов.

Пънчета

Необходими продукти:

  • 400 г бутер тесто
  • 2-3 ябълки
  • 100 г орехови ядки
  • 50 г кафява (бяла) захар или мед
  • 50 г стафиди
  • 1 щипка сол
  • 1 ч.л. канела
  • 20 г шоколад или шоколадов топинг
  • 1 жълтък за намазване
  • хартия за печене или олио (масло) за съвсем леко намазване на тавата

Начин на приготвяне:

Ябълките се измиват и обелват. Маха се семето и се нарязват на ситни парченца. Ореховите ядки се нарязват на едро. В купа се смесват ябълките, орехите, захарта, стафидите, канелата и солта. На единия край на тестото (по дължина) се поставя плънката. Листът се завива на руло и плътно се затваря - мястото за залепване предварително се намазва с вода и се притиска с ръка, за да не изтече плънката при печенето. Рулото се нарязва на парчета с ширина 3 пръста (около 6 см). В тава, постлана с хартия за печене или леко намаслена, се нареждат пънчетата на разстояние. Отгоре се намазват с разбития жълтък и се поставят в предварително загрята на 200-220 градуса фурна. Пекат се 20-25 минути до златисто. Изваждат се от фурната. Като изстинат напълно, се украсяват с разтопения на водна баня шоколад или с шоколадов топинг.