0

Н езависимо дали навън вали сняг, или просто слънцето грее, но не топли, много е важно през зимата да бъдем пълни с енергия, а и ястието да ни стопля не само душата, но и тялото. Ето идеи по въпроса, забелязани в gotvach.bg.

Пушени ребърца със зрял боб

Необходими продукти:

  • 5 броя пушени свински ребърца
  • 250 г зрял боб
  • 250 г доматен сок
  • 1 печена червена чушка
  • 1 печена люта чушка
  • 2 моркова
  • 1 глава кромид лук
  • джоджен
  • чубрица
  • червен пипер
  • пушен червен пипер
  • черен пипер
  • сол
  • 5 с.л. олио
  • вода

Начин на приготвяне:

Накиснете боба във вода от предната вечер. Нарежете лука и чушките на кубчета, а моркова на кръгчета. Сложете зеленчуците в глинения гювеч и добавете доматения сок. Овкусете с подправките (сол, черен пипер, червен пипер, пушен червен пипер, джоджен и чубрица) и разбъркайте добре. Добавете свинските ребърца и залейте с вода, колкото да се покрият продуктите. Гювечът се поставя в студена фурна и след това се загрява на 180 градуса. Пече се 1 час и половина на 180 градуса и след това се намаля на 160 градуса и се оставя да се пече още 2 часа.

Забележка: Ако фасулът ви се стори рядък, може да го сгъстите с 1-2 с.л. брашно.

Свинско със сирене в гювеч

Необходими продукти:

  • 1,4 кг свински ребра
  • 4 картофа
  • 2 моркова
  • 1 кутийка топено сирене от триъгълничетата, натурално
  • вода
  • 1 с.л. универсална подправка

Начин на приготвяне:

Ребрата се измиват и се нарязват на средни парчета. Запържват се от всички страни в тиган, в който сме загрели олио. Морковите и картофите ги обелваме и ги измиваме, след което и нарязваме на кубчета. Сипваме на дъното на гювеча 3-4 с.л. олио, след което слагаме нарязаните на кубчета картофи и моркови. Слагаме 1 с.л. от подправката, нареждаме ребърцата - върху всяко парченце месо се слага парче от топеното сирене (на мен лично ми харесва с повече топено сирене и слагам повечко). Върху топеното сирене се нарежда и останалите ребра. Налива се вода до горния ред на ребрата и се слагат във фурната. Включва се на 250 градуса докато заври и след това се намалява на 220 градуса. Пече се 2 часа. Преди да го извадите, отворете го да се запече за около 10 минути. Да ви е сладко.

Месо с топено сирене и моркови

Необходими продукти:

  • 700 г свинско месо
  • 250 г топено сирене
  • 500 мл прясно мляко
  • 3 моркова
  • кимион
  • черен пипер
  • сол
  • 30 мл олио

Начин на приготвяне:

Месото се нарязва на пържоли и се залива с млякото и подправки на вкус. Оставя се да престои така в хладилника поне за 2 часа. В йенски съд се нареждат отдолу нарязаните на колелца моркови. Върху тях се слагат пържолите, заливат се с маринатата, в която са престояли, и между тях и върху тях слагате парченца топено сирене. Слагате и малко мазнина. Похлупвате и печете във фурна на 160 градуса около 2 часа.

Питки с плънка от картофи и кашкавал

Необходими продукти:

  • 800-900 г брашно
  • 10 г гранулирана мая
  • 1 с.л. сол
  • 1 с.л. захар
  • 4 с.л. олио + за намазване
  • 1 жълтък
  • 300 г варени картофи
  • 100 г кашкавал

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното, добавете маята, солта, захарта и олиото. На тънка струйка налейте хладка вода и омесете еластично тесто, което леко лепне по ръцете ви. Покрийте го с фолио и го оставете на топло, за да втаса. Втасалото тесто леко премесете с малко брашно и разделете на шест топки. Разточете всяка топка на кора. Покрийте дъното на малка кръгла тавичка с домакинска хартия. Сложете един лист от тестото, поръсете с настъргани картофи и настърган кашкавал. Поставете втори лист тесто върху плънката и подпъхнете крайчетата. Изпечете в загрята фурна до 180-200 градуса до златист загар. Постъпете така и с останалите продукти. Получават се три мекички и вкусни питки.