0

И деи за пълнени домати по различни начини намираме на receptite.com. Чудесни предястия в лятното време и не само.

С чушки, яйца и сирене

Необходими продукти:

  • 4 по-големи домата
  • 2 печени чушки
  • 2 сварени яйца
  • 200 г сирене
  • 1 не много голяма краставица
  • лук
  • магданоз
  • сол
  • олио

Начин на приготвяне:

Изрежете капачето на домата и с лъжица извадете вътрешността му. След това нарежете на дребно чушките, краставицата и лука. Настържете яйцата и сиренето. Наредете съставките наравно в доматите, посипете със сиренето, сложете малко олио и сол, стръкче магданоз и захлупете с капачето. Най-добре оставете доматите в хладилника, за да може вкусовете да се смесят, така става още по-вкусно.

С ориз и грах

Необходими продукти:

  • 2 домата
  • 1 ч.ч. ориз
  • 100 г грах
  • подправки по избор
  • олио или масло

Начин на приготвяне:

Доматите се измиват и се издълбават с лъжица, но не до край, а да остане и от месестата част. Ориза и грахът се запържват, добавя се издълбаната част от доматите, прибавят се подправките и се оставя да покъкри до готовност. Издълбаните домати се посоляват, слага се малко олио или масло, пълни се с плънката и се запича за 10 минути.

С гъби

Необходими продукти:

  • 8 големи домати
  • 250 г гъби
  • 60 г масло
  • 200 г сланина
  • 2 с.л. брашно
  • 150 г заквасена сметана
  • 100 г сирене
  • 2 с.л. галета
  • черен пипер
  • сол

Начин на приготвяне:

Доматите се издълбават и отвътре се посоляват и се поръсват със смлян черен пипер. Сланината се нарязва на дребни парченца и се запържва, добавят се нарязаните гъби и отново се пържи. Поръсва се брашното, добавят се сърцевината от доматите и сметаната и сосът се вари, докато се посгъсти. Посолява се и се поръсва с черен пипер. Сместа се охлажда и с нея се пълнят доматите. Във всеки домат се слагат по 2-3 малки парченца сирене, поръсват се с галета и стопено масло. Доматите се пекат в гореща фурна.

С ризото

Необходими продукти:

  • 6 бр. домати (добре узрели, по-едри)
  • 180 г ориз
  • 10-15 малки гъби печурки (може и от буркан)
  • 5-6 различни по вид маслини без костилки
  • 5 мариновани малки лукчета (арпаджик)
  • 5 малки кисели краставички и морковчета
  • 1 шепа консервирана царевица
  • 1 сварено яйце
  • 1 маринован артишок
  • 1 шепа нарязан на дребно кашкавал
  • сол, черен пипер, риган, щипка сух чесън
  • 5-6 с.л. зехтин
  • 50 мл бяло вино

Начин на приготвяне:

Измийте добре доматите и отрежете капачета. Издълбайте ги и ги оставете с отвора надолу да се изцедят. Сварете ориза ал денте. Прибавете към него гъбите, дребните мариновани лукчета, царевицата, краставичките, морковчетата, маслините, яйцата нарязани на дребно, също така нарязан артишока и кашкавала. Разбъркайте добре, овкусете със сол, черен пипер и риган. С тази смес напълнете доматите, захлупете ги с капачетата, наредете ги в тавичка и посолете със сол, сух чесън и риган. Полейте ги със зехтина и виното. Пече се около 45 минути на 180 градуса.

Печени

Необходими продукти:

  • 20-25 домата
  • 2 моркова
  • 4 глави лук
  • 300 г пушени гърди
  • 7 с.л. зехтин
  • 400 г сирене фета или бяло саламурено
  • 180 г топено пушено сирене
  • 1 с.л. риган или чубрица
  • 1 ч.л. мащерка
  • 1 ч.л. сух босилек или 5-6 листа пресен
  • 1/2 връзка магданоз
  • 200 г кашкавал
  • 1/2 ч.л. настъргана кора от лайм
  • 2-3 с.л. сух чесън

Начин на приготвяне:

Запържете настърганите моркови, нарязаните на малки кубчета гърди и нарязаните на ситно глави лук в 3 с.л. зехтин. Овкусете с нарязан магданоз, мащерка и риган. Отрежете капаче на доматите и ги издълбайте, като отделите семките от месестата част. Нарежете месестата част на доматите на ситно. Оставете доматите да се изцедят, обърнати надолу. Плътно напълнете 1/3 от доматената чашка със сирене фета. Поръсете сиренето с малко сух чесън и босилек.

Сложете отгоре малко от нарязаната на ситно месеста част от домата. Допълнете доматената чаша със запържената смес с пушените гърди. Отгоре поставете едно кръгче топено пушено сирене и покрийте с доматеното капаче. Поръсете отгоре доматите със сух чесън и зехтин. Печете върху намаслена готварска хартия на 200 градуса около 1 час. Малко преди да извадите изпечените домати, поръсете с настърган кашкавал. Поднесете за по-голяма свежест с настъргана кора от лайм.