0

Е то няколко предложения за специалитети с патладжан, видени на receptite.com. Сега ги има целогодишно в прясно състояние, но традиционно най-добрия вкус патладжанът има през лятото и есента, където е от върховните и господстващи продукти в родната кухня.

Сарми

Необходими продукти:

  • 3 патладжана
  • 1 яйце
  • 3 зелени или червени чушки
  • 1 яйце
  • 150 г сирене
  • магданоз, копър, риган, сол
  • 2 домата
  • 3 скилидки чесън
  • 150 г кашкавал

Начин на приготвяне:

Патладжаните се запържват в олио, като преди това са нарязани на филийки и е отцедена горчивината им. Разбърква се яйцето, прибавя се сиренето, опечените и нарязани на кубчета чушки (ако се използват и зелени, и червени, ще стане по-вкусно и цветно), магданозът, копърът, риганът и нарязаният на ситно чесън. Плънката се разбърква добре. Две парчета от патладжана се застъпват по дължина, така че да се получи дълга лента, и върху тях на кръст по същия начин се слагат още две. Поставя се от плънката и след това се слага резен домат. Патладжаните се завиват така, че да се получи пакетче. Отгоре се слага кашкавалът. Патладжаните се поставят в тава и се пекат около 15 минути.

Капоната

Необходими продукти:

  • 2 патладжана
  • 1 тиквичка
  • 3-4 чушки
  • 1 глава лук
  • 1 малък морков - по желание
  • 3 домата
  • 4 скилидки чесън
  • 10-15 маслини
  • щипка захар
  • сол
  • 3-4 с.л. олио или зехтин
  • оцет на вкус и по желание
  • босилек (риган, мащерка или розмарин)

Начин на приготвяне:

Тази рецепта невинаги се прави със син домат, но ако се ползва патладжан, той се обелва, нарязва на кубчета, посолява и оставя за около 30 минути да пусне горчивината си. След това се измива обилно (ако се ползва бял патладжан или виолетов, това не е необходимо). Тиквичката се обелва и също се нарязва на кубчета. Двата нарязани и леко посолени зеленчука се смесват с (малко) 1 с.л. олио и се поставят в тавичка, застлана с хартия за печене. Пекат се до омекване около 20 минути в предварително загрята фурна на около 200-220 градуса. Лукът се нарязва на полумесеци, чушките - на кръгчета или ивички, чесънът на ситно. Доматите се обелват и се премахва семето и сокът им. Нарязват се на кубчета. Маслините са нарязват на кръгчета. В останалата мазнина се задушават лукът и чушките, докато омекнат (може и с малко настърган на едро ренде морков). Прибавят се доматите, чесънът, захарта, сол. Когато сместа заври, се добавят изпечените патладжан и тиквичка, маслините и се оставя на тих огън да къкри още няколко минути, колкото всичко да се овкуси. По желание накрая може да се прибави оцет на вкус. При поднасяне се поръсва със ситно нарязан босилек. Най-вкусна е поднесена охладена, на стайна температура.

Вегетарианска лазаня

Необходими продукти:

  • кори за лазаня
  • 400 г замразен спанак
  • 500 г сирене рикота (или друго меко сирене)
  • 1 патладжан
  • 800 г нарязани домати от консерва
  • 1-2 с.л. доматено пюре
  • 1 глава лук
  • 2-3 скилидки чесън
  • магданоз - сух или пресен
  • микс от зелени подправки - мащерка, риган, босилек, чубрица
  • масло
  • сол
  • кашкавал или моцарела
  • сирене пармезан

Начин на приготвяне:

Патладжанът се нарязва на кръгчета, посолява се и се оставя да се отцеди за половин-един час. Леко се задушава - да омекне, но без да си губи формата. Рикотата се смесва с размразения и добре изстискан спанак. Добавят се сол и подправки. Счуканият чесън се запържва до златисто в малко масло. Добавя се ситно нарязаният лук и се запържва леко, след което се сипва малко вода и се задушава за 10-15 минути. Добавя се доматеното пюре, посолява се и се разбърква добре, след което се слагат и доматите. Сосът се оставя да къкри докато се сгъсти. Преди да се свали от огъня, се добавят подправките и ситно нарязаният магданоз. Дъното на правоъгълна тавичка (30 х 20 см) се поръсва с малко от доматения сос. Отгоре се реди ред кори, половината от спаначената смес, половината патладжан, доматен сос и се поръсва с настърган кашкавал или моцарела. Отново се слага ред кори, спаначена смес, патладжан, сос, кори и отгоре се изсипва останалият доматен сос. Тавата се захлупва с капак или се покрива с алуминиево фолио и се пече в умерена фурна за 40-50 минути. Изважда се, маха се капакът (фолиото), поръсва се с настърган кашкавал и пармезан и се пече, докато се получи хрупкава коричка, за около 5 минути.

Печени със зеленчуков пълнеж

Необходими продукти за 2 порции:

  • 300 г патладжан
  • 100 г тиквички
  • 1 глава лук
  • 1 чушка
  • 2-3 скилидки чесън
  • парче или стрък целина
  • 4-5 пълни с.л. замразен зеленчуков микс - грах, морков, царевица (или 1 пресен морков, грах и царевица от консерва)
  • 2 с.л. олио (зехтин) + за намазване
  • подправки по избор – магданоз, копър, босилек, риган, черен пипер
  • сол
  • пресен домат
  • галета
  • кашкавал

Начин на приготвяне:

Патладжаните се измиват и се разрязват по дължина на половинки. С лъжичка се издълбава сърцевината. Патладжаните и сърцевината се посоляват и се оставят около 30 минути, за да излезе горчивината им, след което се измиват обилно с вода и се отцеждат. Патладжаните се намазват с олио (зехтин) и се слагат да се запекат във фурна, загрята до 180-200 градуса, докато леко омекнат. През това време се приготвя плънката. В мазнината се задушават последователно нарязаните на ситно или на кубчета лук, морков (ако не е в микса), целина, чушка и издълбаната вътрешност на патладжаните, докато омекнат. Накрая се прибавя нарязаният или смачкан чесън и замразеният микс зеленчуци (или грах и царевица от консерва). Задушаването продължава, докато се изпари течността и сместа остане на мазнина. Посолява се на вкус и се добавят избраните подправки. С така приготвената плънка се пълнят патладжаните. Нареждат се в тава със съвсем малко вода. Ако има останала плънка, тя се разпределя между патладжаните.

Вариант 1: Върху плънката се нарязват кръгчета домат и се поръсват с галета.

Вариант 2: След като се позапекат патладжаните, отгоре се поръсва с едро настърган или нарязан на филийки кашкавал и се допича още 5 минути.

Пекат се на фурна, предварително загрята на 180-200 градуса. При сервиране се поръсва със ситно нарязана прясна подправка.