Скариди
Необходими продукти:
- 300 г скариди
- 500 г броколи
- 2 моркова
- 3-4 супени лъжици зехтин
- 1 щипка сол
- 1 щипка черен пипер
- 2 скилидки чесън
- лют сос
Начин на приготвяне:
Загрейте зехтина в дълбок тиган на средна температура. В него задушете броколите. След няколко минути добавете и морковите. Разбърквайте непрекъснато, за да не залепнат. Когато омекнат зеленчуците, прибавете и скаридите. Бъркайте отново, като едновременно добавите и ситно намачкания чесън. Овкусете със солта и пипера. По желание прибавете и малко лют сос.
Фритата
Необходими продукти:
- 8 големи яйца
- 2 чаени лъжички зехтин
- 1 глава червен лук
- 2 чаши броколи
- 1/4 чаена лъжичка сол
- 1 щипка черен пипер
- 1/2 чаша настърган кашкавал
Начин на приготвяне:
Отделете 4 от яйцата. Разделете жълтъците от белтъците. Към белтъците добавете другите 4 цели яйца и 2 супени лъжици вода. Разбийте добре, докато се получи пухкава смес. В тиган с незалепващо покритие загрейте мазнината на умерен огън. Запържете лука за около 5 минути. След това и сварените предварително броколи за още 2 минути. Подправете със сол и пипер. Изсипете сместа с яйцата върху зеленчуците, така че да покрие равномерно. Намалете огъня и похлупете. Нека се пържи за около 8 минути. Малко преди да е готово прибавете и кашкавала и оставете да се разтопи.