С киачата е тосканският отговор на фокачата. Също е плосък хляб, който се приготвя малко по-тънко от фокачата и е малко по-хрупкав от нея. Този тънък хляб има различни вариации с продукти - картофи, тиквички, резене, гъби и др. Целта е да се изпекат на тънка кора до хрупкаво. Днес ще ви запозная с най-лесния и достъпен вариант, този с картофи, обяснява Йоланта Делибозова – Йоли, на yoli-bg.com.
Тосканска питка
Необходими продукти за тава 20x30 см:
- 300 г обелени картофи
- 65 мл вода
- 65 г брашно
- 25 мл зехтин
- 40 г пармезан
- сол на вкус
- 1 равна черен пипер
- малко клонче розмарин
- зехтин
- едра сол
Начин на приготвяне:
Настържете картофите на едро ренде, а пармезана - на ситно. Накъсайте розмарина на листенца. В купа смесете заедно всички продукти без зехтина и едрата сол и добре разбъркайте с лъжица. Изсипете сместа в тава, покрита с хартия за печене. Разстелете я на тънък равен пласт. Полейте с малко зехтин и поръсете със сол. Изпечете картофите в предварително загрята на 200 градуса фурна с вентилатор за около 40-50 минути. Нужно е добре да се зачервят, да изсъхнат и да станат хрупкави. Сервирайте картофената скиачата леко топла със сос по избор.
Да ви е сладко!