0

И ван Звездев преди години няколко пъти посещава едно от най-големите села у нас – Калипетрово, община Силистра, където открива множество оригинални ястия, запазени до ден днешен. Любопитно е, че до съвсем скоро там е имало два клана – гребенци и шиковци, които са имали свои различни ястия, но в последните десетилетия всичко се е смесило. Ето рецепта от zvezdev.com.

Калипетрински кебап

Необходими продукти:

  • 200 г свинско месо без тлъстина от бут или врат
  • 3 домата (от консерва)
  • 1 глава кромид лук
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1/4 ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. чубрица
  • 6-7 с.л. олио
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Нарязваме месото на хапки. В голяма тенджера загряваме олио и запържваме месото за 3 минути, наливаме 100 мл гореща вода (1/2 чаша) и оставяме месото да побелее на слаб огън за около 15 минути. Лука го нарязваме на ситно и добавяме при месото, посолява се и след 2 минути добавяме нарязаните на кубчета домати. Разбъркваме и оставяме да ври на тих огън под похлупак за 15 минути, докато се посгъсти сместа. Поръсваме с чубрица, червен и черен пипер. Разбъркваме, оставяме да къкри за още 5 минути или докато месото омекне напълно.