0

П рез годината има 13 пълнолуния, но на Супер пълнолунията се обръща по-специално внимание. През тази година има три Супер Луни.

Първата беше на 14 юни, вторник в Стрелец, в 14:51 ч. Втората предстои на 13 юли, сряда в Козирог, в 21:37 ч, а третата - на 12 август, петък във Водолей, в 04:05 ч. По правило в тези космически моменти сънищата са верни т.е. пророчески и важат за месец напред в бъдещето. Добър знак е да видите (наяве или насън) куче, дори и да лае. Ако чуете кавга или участвате в нея, това е много лош знак.

Но какво е Супер Луна или Супер пълнолуние? Това е пълнолуние, при което Месечината е в перигей, тоест, тя е възможно най-близо до Земята, което се случва в края на пролетта и през лятото. Тогава Луната е вълшебна, огромна и ярка. За съжаление предстоящата Супер Луна, освен с красота и блясък, едва ли ще ни зарадва с нещо друго. Напротив. Луната, Господарката на водата сега се чувства като в капан не само поради пребиваването си в Козирог (кардинален земен знак), но и поради близостта си до Земята. Страстите ще ескалират и напрежението наистина ще е много сериозно. За това ще е добре за три дни да не се захващаме със значими дела, да бягаме от скандали и конфликти. Това се отнася за деня преди фазата, деня на самата фаза и за този след него.

Освен всичко това, пълнолунието се случва на 15-ти Лунен ден, който продължава от 21:22 на 13 юли до 22:12 на 14-ти. Това е Сатанински ден, чиито символ е харпия. Енергията му е мощна, тя дава силен тласък и на доброто, но и на злото, като напрежението става доста сериозно. Добре е да прекарате една част от деня в усамотение, молитва и медитация. За да е плодотворен денят ни е добре да бъдем разумни и овладени, да сме отзивчиви и съпричастни, а не гневни и нетърпеливи. Добре е имаме мярка във всичко, да внимаваме и да не се поддаваме на изкушенията на харпията-изкусителка в любовта, бизнеса и въобще на всички фронтове, защото по-късно ще платим твърде висока цена за тях. Този лунен ден може да бъде сравнен с мост, по който се преминава трудно. Ако не сте податливи на изкушения и съблазни, ще преминете успешно изпитанието.

Времето е подходящо за творчество и обучение, за занимания с изкуство и наука. Денят не е добър за сключване на брак, за зачеване на дете. За да няма неприятни изненади, ще е добре да внимавате с острите и режещи инструменти.

Вълшебното небе

По-голямата част от населението на Земята живее в градовете, където нощното небе е „затъмнено“ от така наречено светлинно замърсяване, а забързаните в ежедневието си хора, като че ли са се отдалечили доста от природата и рядко се сещат да вдигнат взор към винаги вълшебното небе. Но всички ние продължаваме да сме деца на Земята и на Вселената и сме пряко зависими от законите на Всемира. Именно поради това трудно можем да се откъснем от вълшебството на Луната. А когато има Супер Луна, тогава и най-незаинтересованите са завладени от нейната магия.

В дълбока древност, за да може да разбере природните сили и да работи в синхрон с тях, човечеството изградило пантеони от богове. Може би най-древните богове и богини, на които дедите ни започнали да се молят, били свързани със Слънцето и Луната. В Древногръцката митология те са Хелиос и Селена, Аполон и Артемида. Поради постоянно променящото се лице на Луната, тя има и други имена, например – Хеката, господарката на мрака. Слънцето и Луната, тези две могъщи сили не само даряват живот, те могат и да поразяват. Хелиос-Аполон, Слънцето, поразява със златни стрели и предизвиква слънчев, топлинен или сърдечен удар, Селена-Артемида, Луната, поразява със сребърни стрели и предизвиква лудост или друго душевно страдание. Думата лунатик и до днес не е изгубила значението си.

Зависимост

Дълго, преди да открие писмеността, човекът е осъзнал пряката зависимост от Луната и за себе си, и за природата като цяло, защото тя определя жизнените ритми - на приливите и отливите, на зачеването и раждането на всеки нов живот. Още от най-дълбока древност хората са започнали да следят променливото лице на Луната, да отбелязват промените, да ги запазват във вид на скални рисунки по стените на пещерите, в които живеели. Така се е зародил първият Лунен календар. Той бил пряко свързан с плодовитостта и посочвал най-подходящото време за зачеване. През вековете са откривани много древни доказателства за това, а учените и до днес спорят кой от тези Лунни календари е най-древен. Например в пещерата Ласко, Югозападна Франция, е открит един от най-древните Лунни календари, датиран отпреди около 17 хиляди години. Забележително е, че Лунният календар, използван масово до началото на миналия век, в последно време отново буди интерес.

Мерило за мъдрост

Първоначалният инструмент за отчитане на времето е била Луната. За опитен и мъдър човек хората казвали, че е видял много луни, но с течение на времето, когато хората се превърнали от ловци и събирачи в земеделци и скотовъдци, календарът от строго Лунен започнал да се превръща в Лунно-Слънчев. Матриархатът преминал в патриархат. За да се ориентират по-добре, за да добият повече и по-сигурна информация, хората започнали да се интересуват и от движението на видимите от Земята пет планети. Така бил определен Септинера – две Светила плюс пет планети – Меркурий, Венера, Марс, Юпитер и Сатурн. Във Вавилон или Халдея, около 500 г. пр. Хр., се зародила астрологията, в която зодиакът е представен от 12 съзвездия, през които Слънцето и Луната преминават като стрелки на часовник.

Дори в днешно време, дори и за тези, които не се интересуват от астрология, Луната влияе на всички ни много повече, от колкото си представяме. Тя се „включва“ още от самото зачеване, а когато новият човек се появи на бял свят, в него започва да работи един фин вътрешен часовник. И тялото, и душата на човека вибрират в ритъма на Слънцето и Луната. Астрологията свързва влиянието на Слънчевия ритъм с цялостната физика на човека, а влиянието на Лунния с психиката, емоциите и хормоните, които определят поведението на човека и отношението му към всичко, което го заобикаля.

Сеитба

Луната продължава да ни насочва за най-доброто време не само за оран и сеитба, за зачеване и раждане, но в личните отношения, и в бизнес делата. За хората от градовете, които следят Лунния календар е ясно, че Луната наистина помага в ежедневието. Тя ни ориентира не само как да се грижим за дома и декоративните си растения. Тя дава сигурни и изпитани във времето съвети и как да поддържаме здравето и външния си вид, а когато искаме да коригираме телесното си тегло, Лунната диета се явява не само най-ефективна, но и най-щадяща.

Фаза

Фаза на Луната – пълнолуние е антипод на новолунието. И при него се извършва смяна на енергията, съпроводена със силен импулс за нова ориентация. Растежът на Луната е достигнал своята кулминация, след което тя започва да намалява. Тъй като силите действащи малко преди и след пълнолунието се различават значително, то вниманието трябва да бъде изострено, да се спазва дистанция за сигурност от един ден, особено когато става въпрос за важни неща. Познат пример са операциите, които не бива да се насрочват по време и около пълнолуние.

Фазите на Луната са четири – от новолуние към растяща Луна през първа четвърт, Селена. От пълнолуние към намаляваща Луна и последна четвърт - Хеката. Новолунието и пълнолунието са повратни моменти, защото енергията на Луната точно преди новолуние е най-слаба. Силата и яркостта й започват да нарастват веднага след фазата, а при пълнолуние е обратно – силната и енергична Луна веднага след фазата започва да губи блясъка и силата си. Този момент хората са нарекли разсип, когато „всичко е на разсипия, всичко се разваля“. Билките, набрани точно преди пълнолуние, при пълна, но не на разсип Луна, имат голяма сила – и лечебна, и магическа. Освен всичко това всеки Лунен ден има своето специално значение и послание.

Ескалация

Широко разпространено е разбирането, че по време на пълнолуние страстите ескалират. Това е и вярно, и не съвсем, защото хората, родени около новолуние наистина стават по-активни и напрегнати по време на пълнолуние, а при тези, които са родени около пълнолуние е обратно – те се активизират по време на новолунието. Но Луната влияе на психиката и емоциите и на всички останали, независимо в коя нейна фаза и в кой сезон са родени. За това астрологията е определила 16 лунни психотипа, в зависимост и от фазата на Луната, и от годишния сезон в момента на раждането.

Гладуването е полезно

Ако имате тренинг и практика в този тип аскетични режими и нямате някакви стомашни проблеми, то гладуването на супер Луна е полезно. Ако не гладувате, ще е добре храната да е постна, но тя може да е пикантна. И тъй като алкохолът и цигарите влизат в графата на изкушенията, ще е добре да ги избягвате.

Хората, родени на 15-ти лунен ден се намират под астралното влияние на харпията и за това са податливи на изкушения. Те са талантливи и, ако впрегнат своята неизчерпаема енергия в полезни занимания, които в същото време са им по сърце, те ще постигнат върхови резултати.

Управлява знака Рак

Луната е Господар на зодиакален знак Рак. Нейният елемент е водата, тя властва над морета и океани. На Луната се приписва среброто, а скъпоценните й камъни са: селенит /лунен камък/, опал, перли, седеф, аквамарин, светъл сапфир, халцедон, гошевит /безцветен берил/, нефрит, планински кристал, лабрадорит. Цветовете й са бяло и сребристо, а денят от седмицата, понеделник. Луната символизира плодородието и женското начало. Луната е символ на майката, отглеждаща и възпитаваща децата си. От влиянието на Луната зависи оформянето на личността. Луната носи чувство за дом, за привързаност към семейството и родината. Тя ни дарява с богато въображение, което играе голяма роля в живота ни, с точна интуиция. Тя направлява нашите емоции, които често са променливи, като самата Луна.

Луната ни прави едновременно адаптивни и търсещи промени, и внимателни и предпазливи. Тя символизира промените в живота ни. При разчитане на рождения хороскоп Луната дава указания и за ранното детство, пътешествията по вода и популярността.

Сидеричният Лунен месец, тоест времето от новолуние до новолуние е около 29.5 дни. Луната преминава от един зодиакален знак в друг за около 2.5 дни, а всеки Лунен ден продължава около 25.5 часа. Това е и причината за разминаването в двата календара – Слънчев и Лунен.

Не стартирайте нищо важно на Месечина без курс

Луната се чувства различно във всеки отделен зодиакален знак. Когато тя сменя знака, не прави аспекти с другите планети. Тогава тя се нарича Луна без курс. В този момент тя е много чувствителна. Работа, започната в период, когато Месечината е без курс, не протича както трябва и обикновено остава недовършена. По това време не бива да стартираме важни за нас задачи, да подписваме договори, да подаваме данъчни декларации, да извършваме плащания, да правим значими покупки, да споделяме плановете си с когото и да е. Това е особено важно, когато тя е в Близнаци, Скорпион и Козирог. Но когато не търсим някакъв съществен резултат от това, с което сме се захванали, а просто се забавляваме, моментът е благотворен за нас. Това време е подходящо за разходки, за срещи с приятели, за медитация или духовни занимания.

Ели Маринова e един от най-популярните нумеролози и кабалисти в България. Изготвя рождени нумерологични карти и прогнози за периодите в живота и за текущите 12 месеца. Наред с това дава гадателски консултации за всякакви проблеми чрез Кабала, карти таро, Астрология и китайската система И-Дзин. Тя е специалист и по етно религиозни и окултни практики. За консултация и контакт с Маринова: tvoetotaro.com, eli-taro.com, тел.: 0896 530 106.

Статията подготви Любомир Старидолски