0

- Йоана, как гледате на непрекъснатия стремеж на хората да се докоснат до небето, да се убедят, че има живот и на други планети, да се разходят в космоса? Не е ли това желание да се убедим, че не сме сами? И не сме ли всъщност?

- Както дълбоко в себе си знаем, че всички сме едно и сме частици от една система, наречена планетата Земя, така в нас е кодирано знанието, че сме частици и от нещо по-величествено, необятно и в същото време невероятно добре организирано. А че не сме сами – в това съм убедена. В момента по цялата Земя има хора, контактуващи телепатично с извънземен разум. Те разриват невероятно интересни факти за произхода на хората, извънземните цивилизации и устройството на Вселената. Науката, разбира се, не ги признава – тя строи космически апарати, за да се разхождаме из Космоса. Нека го прави – и това е напредък и рано или късно ще стигне дотам, докъдето някои умове отдавна са стигнали.

Мисля, че не е далеч мигът, когато и масовото съзнание ще се сблъска с реалността за съществуването на извънземен живот. Плутон във Водолей ще ни разкрие някои и от тези тайни.

- Какво представлява извънземният разум? Има ли почва той на Земята?

- Не само че има почва, ами може да се окаже, че той винаги е бил на Земята – дори преди нашата поява. Тепърва ще го осъзнаваме, тепърва ще прекрояваме своите убеждения за това откъде сме и как сме били сътворени. Хора, които се занимават с регресии или имат контакт с по-висш разум, дават сведения, че някои от нас идват от други планети. Тези души имат извънземни опитности и точно сега са тук на Земята, за да помогнат за издигането на съзнанието на хората. Информацията вече е толкова обширна и идва от толкова много различни източници – човек само трябва да я потърси. Дали е вярна, аз не мога да кажа, но е хубаво да отворим умовете си за подобни възможности, защото в противен случай ще изостанем.

- Вярвате ли в ангелите, в прераждането, в миналите животи?

- От всичко, което казах, предполагам стана ясно, че вярвам в прераждането. Астрологията може да работи и без това вярване, но лично според мен то може да бъде доста полезно в тълкуването на наталната карта, защото тогава тя се превръща в един мост от миналото към бъдещето.

- Как опитът от предишен живот може да ни помогне в настоящето? И как да направим така, че в следващия да не изкупваме греховете от този?

- Това е тема за цяла книга и, честно казано, не се смятам за компетентна да говоря по нея, защото аз нямам непосредствен опит – както би имал човек, който се занимава с регресии например. Ако пак тръгнем от наталната карта, според мен тя цялата отразява аспекти от наши минали опитности и черти на личностите, които сме били. Има и конкретни фактори, които се считат за силно кармични, като положението на Сатурн по знак и по дом например, лунните възли, а също и знакът на Луната.

И макар подобни взаимовръзки да са любопитни, аз бих задала въпроса какво толкова голямо значение има това за живота ни сега? В моите анализи аз разглеждам планетите по-психологически – като наши подличности и характеристики, а също и като външни сили, които ни подтикват към себеосъзнаване и себеразвитие. Не мога да ви гарантирам, че ако имате Сатурн в Телец, значи сте били алчен лихвар и затова сега имате парични проблеми, да кажем. При това положение бих посъветвала човека да се пази от такива прояви в настоящето, а вместо това да цени дарбите и ресурсите си, да ги развие и да ги сподели със света, защото така може да постигне и финансова стабилност. Ако Сатурн показва кармата, ето как може да се балансират действията от миналото – като работим усилено там, където е тази планета, проявяваме отговорност към себе си и другите и развиваме качествата на знака на Сатурн по един зрял начин, без да изпадаме в крайности. Сатурн е нашият дълг, а когато имаме дълг, какво правим – връщаме го. Следователно точно там, където усещаме липса, трябва да се научим да даваме.

- Безкрайно количество ли са животите? Има лоши хора, садисти, убийци. Никой не би искал те да се мултиплицират отново и отново.

- Нямам информация колко на брой са животите и дали изобщо този брой е фиксиран. А по въпроса за престъпниците… Колкото и да ни е странно и дори да го отричаме, всички хора си имат място и играят някаква роля в мирозданието. Ние живеем в дуалния свят – за да опознаем светлото, трябва да се прояви тъмното. И ако наистина сме се раждали и прераждали много пъти, представяте ли си какви сме ги вършили? Някои, посветени в тези тайни, дори казвам, че една от причините да не помним миналите си животи е, че съзнанието ни няма да понесе онова, което сме преживели и причинили на други хора. И ако си убил десет души и в сегашното прераждане душата ти е решила да възстанови баланса, ти губиш близък човек ненавременно и изпитваш на гърба си страданието, което си причинил на близките на онази душа. Струва ти се несправедливо, но дали е така? Ние си правим изводи само на основата на онова, което сме прочели в една глава, без да знаем какво пише в онези трийсет предходни глави, да кажем.

И все пак идва времето, когато нашият свят ще се чисти с пълна сила. На практика процесът е започнал, но все още нямаме много видими доказателства и ни е трудно да повярваме.

- Има хора, които планират звездата на детето си и зачеват в точно определени месеци, за да им се падне това, което искат. Не е ли това шашма, намеса в божественото?

- Дълго време и аз си мислих, че е намеса. Само че, ако душата на детето не е съгласна с избора на родителите, тя просто няма да дойде точно в този момент на Земята. Аз лично не съм почитател на практиката за избор на дата и час на раждане – и двете ми деца са родени със секцио, но оставих наблюдаващият лекар да определи датата. Съществуват такива силни взаимовръзки между житейските задачи на детето и неговите родители, че просто е смешно да си мислим, че имаме кой знае каква роля в тези процеси. И все пак си мисля, че ако бъдещите родители много държат да се консултират с астролог и детето наистина се роди в уречения ден и час, явно това е в съзвучие с неговата душа – тя е съгласна. Но внимавайте: вие може да си мислите, че не харесвате даден асцендент например, но точно той да е най-подходящият, защото балансира други фактори в картата на вашето дете.

- Как да се учим от грешките си, ако всичко е предопределено? Ако ни е заложено да грешим отново и отново?

- Ако всичко е предопределено, защо живеем? Аз не вярвам, че на някого му е заложено да греши отново и отново. Ако се случва така, това означава, че човек няма силата да разчупи някаква вътрешна рамка и да промени модела, в който се върти. А в много случаи не само няма волята, но и не иска да поема отговорност и да го направи, защото в рамката има някакво удобство, някаква полза. Всички искаме промяна и свобода и те наистина са възможни, но за да стигнеш до тях, трябва да свършиш доста работа. И като паднеш, да можеш да станеш, но да си извлечеш уроците. Така се учим, така минаваме от клас в клас. Но да ни е писано да стоим в трети клас, не мога да си го представя, след като във Вселената всичко е движение и прогрес.

Напротив – точно сега живеем във време, когато имаме толкова голяма подкрепа и информация, за да премахваме своите вътрешни рамки и да напредваме по-бързо. Такава възможност хората в миналото не са имали.

- По течението или срещу него е по-добре да вървим? Как да избегнем подводните камъни?

- Ако разглеждаме течението като потока на живота и съзвучието с нашата духовна същност, то естествено, че е най-приятно да плуваме по течението. Това всъщност е лекотата. Само че, за да стигнем до този етап, ни се налага за някои неща да плуваме срещу течението – тоест да се изправим срещу онази част от нас, която следва инерцията. А тя следва инерцията не защото я води до нещо приятно и полезно, а просто защото така е свикнала, така й е казано. Може би това е едно от най-трудните умения – да разграничаваме кой поток ни води към лекотата и по-хубавия живот, и кой – към старото съществуване, което вече не искаме.

- Непрекъснато говорим за ретроградния Меркурий. Не се ли превърна това в оправдание за грешките и провалите ни?

- Да, категорично! Ретроградните планети са шанс да интегрираме вътрешно придобития опит, да си направим равносметка, да преосмислим плановете и приоритетите си. Само че в нашия забързан свят, в който искаме да свършим сто задачи за един ден и всичко да стане така, както сме си наумили, заявката за пауза и довършване на започнатото някак не се приема добре. Ние натискаме, обстоятелствата ни възпират и вместо да спрем и да се замислим дали да правим това нещо или не, дали е подходящ момент или не, на практика се ядосваме, изнервяме и става по-зле. И виновен е Меркурий. Меркурий е вестоносец – няма какво да го обвиняваме. На Бали и на други места, където животът тече с много по-бавно темпо, едва ли се вълнуват толкова от ретроградния Меркурий.

- Има ли планети калпазани, които да си играят с човеците, и такива, които да са по-благосклонни и добронамерени към човешкия вид?

- Планетите и знаците са абсолютно неутрални – всички. Все едно изпращат чисто бяла светлина към нас. Е, може би си играят понякога, но проблемът е, че ние не разбираме чувството им за хумор. И всъщност ние сме тези, които пречупват светлината им и тя се обагря в различни цветове, създавайки земните ни преживявания.

ТОВА Е ТЯ: 

  • Родена: 27.05.1982 г.
  • Образование: академично: книгоиздаване; по астрология – цялостно обучение в център за психологическа астрология „Астростудио“
  • Професия (практикува): прави прогнози за консултант астролог, провежда астропсихологически консултации, изготвя писмени астропортрети и годишни прогнози
  • Книги/проекти: Астропланер 2024
  • Семейно положение: семейна, с две деца
  • Хоби: четене на книги