0

- Йоана, можем ли да се научим да управляваме енергиите на планетите и влиянието на зодиакалните знаци в живота си? Има ли пътеводител за това или всичко е въпрос на инстинкти?

- Не бих казала, че можем да ги управляваме, защото те са като наши вътрешни богове. Спомнете си например какво се случва в митовете, например древногръцките, когато някой смъртен не зачита определен бог, изправя се срещу него или пък го подценява. Накрая си навлича неприятности, нали? Нещо подобно става, когато ние не зачитаме или потискаме енергията на дадена планета. Тя се бори за нещо, има желания, потребности и ние ги отхвърляме, от което произтичат последствия. 

Какво например става, ако не зачитаме Луната, тоест пренебрегваме някои свои базови потребности, включително от почивка, от храна, от сигурност и принадлежност. Тогава някоя друга планета поема юздите, но Луната винаги си иска своето. В крайна сметка ще усетим някаква голяма липса – може да е от семейство или дълбока емоционална връзка; може да занемарим физическото си здраве, да се чувстваме неподкрепени или изтощени. Подобно е и със знаците. В картата на всеки човек има знаци, които са по-определящи за характера и са с по-голяма тежест, така да се каже. Генерално погледнато обаче, всички знаци са равнопоставени. И ако затънем в един знак, отсрещният рано или късно ще започне да дърпа към себе си, показвайки ни, че сме изгубили баланс.

Така че не можем да владеем планетите и знаците, но можем да ги разбираме, да ги проявяваме по по-градивен начин – така че да създаваме блага за себе си и другите. Планетите и знаците са неутрални – на това ни учи астрологията. Те носят идеални характеристики, но пречупени тук, на нивото на материалния ни свят, често се израждат и водят до неблагоприятни последствия.

- Как някои хора се оказват посредници между Небето и Земята? И как да разпознаем истинските от лъжепророците?

- Трудно ми е да говоря за всички посредници, защото не познавам спецификата на работата и методите им. Ако трябва да кажа за астролозите, за мен истинският посредник е този, които ти дава информация, насоки, възможности, но не ти натрапва своите разбирания и не ти изземва свободния избор и отговорността за него. Не очаквайте от астролога да ви казва само хубавото обаче: ако някъде има дисбаланс (а ние всички имаме такива), той ще ви подтикне да му обърнете внимание, но няма да ви критикува и да квалифицира съответната черта по някакъв начин. Нали това е смисълът – да видим къде нещо можем да коригираме и подобрим, за да работи по-добре цялата ни психическа система.

И още нещо: никога не трябва да забравяме, че астрологичният анализ е тълкувание. Ние работим със символи, те може да се интерпретират по различни начини и да се компилират в десетки и дори стотици сценарии. Понякога по обективните обстоятелства се вижда кой е най-вероятният сценарий, но астрологът няма етичното право да прогнозира болести или фатални събития просто на база на хороскопа. Ами ако си сбъркал в тълкуванието и прогнозираното не стане? Какво остава за самия човек: той вече е чул или прочел думите, създал си е настройка и очаква събитието. Думите имат силата да програмират и затова трябва да ги използваме много отговорно. Разбира се, и астрологът е човек – знанията му са ограничени, може да сгреши и да не постъпи по най-адекватния начин, но най-малкото трябва да се стараем и ако не можем да помогнем, да не вредим.

- Как да помолим звездите да ни помогнат в някакво начинание? Отново се връщам на „Астропланер 2024“ - един уникален ваш проект, който представихме в предния брой на „Маг Зодиак“. Трябва ли да четем на глас написаното или е достатъчно да го запишем и то вече е „чуто“ чрез мислите ни?

- Реално няма никакъв смисъл да молим звездите за каквото и да било. Планетите всъщност са метафори на сили, действащи в нас. Планетите са вътрешните ни актьори, които ни подтикват – да желаем, да избираме, да правим, да се въздържаме, да мислим и т.н. В същото време са и външни сили, които ни тласкат към себеосъзнаване и растеж. Ето защо аз препоръчвам на хората, които използват „Астропланер 2024“ да поставят в центъра себе си – своите намерения, планове и мечти, а после да използват информацията за планетите и знаците като навигация по пътя към осъществяване на тези цели. За да знаят какво има напред, къде са препятствията, на какво да обърнат внимание. Но в центъра трябва да е самият човек, защото той е призмата, през която се пречупват всички тези влияния.

Астропланер 2024помага да използваме информацията за планетите и знаците като навигация по пътя към осъществяване на целите ни.

 Астропланер 2024помага да използваме информацията за планетите и знаците като навигация по пътя към осъществяване на целите ни.

Не е нужно написаното да се чете – писаното слово има сила и задейства определени процеси. Но ако искате картините ви наистина да оживеят, трябва не само да напишете една цел, но и да действате – и то с постоянство. Да изследвате какво ви възпира и забавя, какво ви помага и така ден след ден…

Хубавото е, че точно през 2024 г. астрологичните влияния ще ни помогнат точно за това – да сме по-смели, по-решителни и по-дръзки в откриването и следването на своя собствен път! 

- Търсят ли ви преди избори кандидати за кметове, политици? Интересуват ли се за шансовете си, как да накарат планетите да работят за тях?

- Не, нямам никакви контакти с политици. 

- С какво ви привлече астрологията, учи ли се човек да прави хороскопи или му идва отвътре?

- Астрологията и по-конкретно астропсихологията ме привлече най-вече със своите възможности да търси корените на нашите постъпки и преживявания, да дава идеи за това откъде идват дилемите и противореченията ни; да показва в кой момент коя част от нас говори и какво иска да ни каже. Неслучайно казах „идеи“, а не „отговори“, защото отговорите сам човек ги намира. Те са нещо много съкровено и са резултат от общуването със себе си и различните свои аспекти. Астрологът дава идеи, тоест възможни места, на които е скрит ключът от загадката, вероятни сценарии на проявление на заложеното в картата, какъв е потенциалът ни и как можем да го разгърнем по-творчески.

Ако човек има желание, може да се научи да прави хороскопи, разбира се, но като всяко нещо, и астрологията не е за всеки. Има много хора, които използват астрологичното познание за себе си и близките си, но не се занимават професионално с консултации и изготвяне на хороскопи. А за онези, които са решили да превърнат страстта в професия, убедена съм, че това не е случайно. Ако използваме езика на астрологията, това означава, че имаш колективна мисия. С други думи, твоята воля се подчинява на тази на колектива и пътят лека полека те води натам. Убедена съм също, че интересът към астрологията не е някакво желание, събудило се внезапно ей така, от нищото, а по-скоро знак за приемственост, тоест ти си имал вече подобни интереси и занимания в минали прераждания.  

- Кога един човек трябва да потърси помощ от астролог? Говорим за помощ, която е равносилна на това, което прави психотерапевтът. 

- Това е изключително индивидуално. Независимо каква точно помощ търсим, обикновено го правим, когато ни е трудно, объркани сме, не знаем как да постъпим в някаква ситуация, липсва ни смисъл и радост от живота. Малко са хората, които го правят „ей, така, от любопитство“ или защото са решили, че много искат да се развиват. Това, което съм установила, е, че всеки съветник, консултант или лечител може да бъде най-полезен на клиентите си с онова, което самият той е преживял и поотработил. Казвам „поотрабитил“, а не „отработил“, защото не смятам, че щом сме подредили това-онова, значи сме приключили. Ние никога не спираме да учим и да откриваме нови и нови свои страни. Така че, когато търсите помощ за конкретна област, вижте какво съответният консултант е постигнал в тази област в своя личен живот; какви промени и трансформации е извършил. 

Например хората, които се обръщат към мен, много често ме питат каква е тяхната мисия, с какво е подходящо да се занимават. Те искат да опознаят себе си и да открият талантите си. Може би привличам такива хора, защото аз самата се вълнувам от тези въпроси и астрологията е била моят начин да намирам отговори. Другата ми тема са взаимоотношенията – кога ще намеря подходящ човек, защо не го намирам, какви са причините за проблемите в двойката. 

Някои т.нар. проблеми са по-повърхностни и с една или две консултации човек може да получи отговори, които да му дадат вдъхновение, цел и посока за бъдещето. При други обаче е по-сложно. Например, ако става дума за травматични преживявания, чиито корени са скрити назад в миналото, астрологичната диаграма може да даде насоки за събитията и за това коя част от нас е „пострадала“, но това не е достатъчно за излекуване. В такъв случай човек може да има полза, ако посети психотерапевт или друг вид терапевт, който работи със заключеното в подсъзнанието – зависи за каква точно травма става въпрос.

ТОВА Е ТЯ:

  • Родена: 27.05.1982 г.
  • Образование: Академично: книгоиздаване; по астрология – цялостно обучение в център за психологическа астрология „Астростудио“.
  • Професия /практикува от/ прави прогнози за: консултант астролог, провежда астропсихологически консултации, изготвя писмени астропортрети и годишни прогнози.
  • Книги/проекти: Астропланер 2024
  • Семейно положение: Семейна, с две деца.
  • Хоби: Четене на книги