0

Н а 28 октомври предстои последното за годината затъмнение. То ще бъде лунно и ще може да се наблюдава от територията на България между 21 часа и полунощ. Според астрологията този факт вещае промени в бъдещето на хората и държавата, от чиято територия е видимо космическото явление.

Вярваме или не, но покрай слънчевото затъмнение от средата на месеца тръгна войната в Близкия изток, за което предупредиха доста астролози в аванс. Уникалното на това лунно затъмнение е, че то е част от цял цикъл от 7 затъмнения по оста на парите и природните ресурси Телец-Скорпион. Първото бе през есента на 2021 г., а сега това е последното. Какво вещае то за света и за България, която навлиза и в поредни избори, разговаряме с астролога Мира Кунева.

- Г-жо Кунева, на 28 октомври предстои лунно затъмнение. Как то ще ни се отрази, тъй като според астрологията тези явления отключват съдбоносни събития преди и няколко месеца след настъпването си?

- По правило всяко лунно затъмнение носи съдбоносни развръзки, които засягат предимно обикновените хора. Това сега ще е последното затъмнение от една цяла серия, проектираща се по оста на притежанията и ресурсите Телец-Скорпион. Когато тази серия стартира преди две години, светът навлезе в една сериозна криза - започна да се променя финансовата система, начините на разплащане, на финансиране, цените на храните тръгнаха стремглаво нагоре. Сега може да се очаква в следващите няколко месеца да има някакъв своеобразен финал на този процес, който неминуемо ще донесе сътресения в сферата на големите пари, но и на обикновените потребители при кредитиране или пазаруване.

- Защо?

- Защото Телецът и Скорпионът винаги се свързват с пари, финансови системи и с банки, с потребителската кошница. От друга страна затъмненията в тази ос отключиха събития, свързани със земята, храната и оцеляването на хората. Така че в световен план именно темите за ресурсите и изхранването също ще са на дневен ред. Тук бих поставила и чистотата на вода, храна и природа. Много е възможно да се случат природни явления или сблъсъци, които да засягат именно тези теми. Както това се случи при войната между Русия и Украйна, блокирала достъпа на много страни до една от житниците на света. Именно от този цикъл затъмнения тръгнаха и инфлационните процеси и дискусии за цените на храните по магазините, които сега очаквам да продължат, тъй като човекът още е в орбитата на тези процеси, касаещи изхранването и физическото оцеляване.

- От астрологично гледище какво вещае фактът, че това затъмнение ще бъде видимо от територията на България?

- Това означава, че то ще бъде много важно за България, а и за цяла Европа. По принцип щом едно затъмнение е видимо от територията, на която сме, то това автоматично означава, че то ще има преки последици за държавата и гражданите. В общ план могат да се очакват някакви политически и икономически събития, природни явления като земетресения или наводнения. Целият октомври месец е доста наситен – в него имаме две затъмнения - слънчево и лунно.

- Но ако се върнем на затъмнението, ден след него са и местните избори, какво подсказва хороскопът на България?

- Лунното затъмнение по правило влияе най-силно на масите, на обикновените хора. Според мен то ще донесе обърканост и непредсказуемост при гласуването, ще вдигне ръста на емоционалния наказателен вот в последния момент. Т.е. хората ще променят мнението си в последния момент, много могат да излязат да гласуват от гняв, от инат, или обратното, да се случи да не излязат.

Хората ще бъдат изнервени, гневни, конфликти ще дебнат зад всеки ъгъл. А както сега и Марс е в Скорпион много граждани ще усещат гняв, агресия, ще искат да си изкарат на някого нещо, отколкото креативно да подхождат към проблеми и напрегнати ситуации. Няма и как да е иначе, тъй като при затъмнението общо три небесни тела се струпват в агресивния Скорпион - Слънце, Меркурий и Марс.

- Какви са астровлиянията в неделята на местните избори?

- В самия ден Луната ще бъде в знака Телец и ще прави добър аспект (тригон) с Венера. Това донякъде ще балансира негативните тенденции, като ще направи хората по-позитивни. За жалост цялата седмица 23-29 октомври си е доста напрегната. В нея Марс и Меркурий (в знака Скорпион) правят опозиция с Юпитер (в Телец). Когато тръгнат такива аспекти, много често първо излизат някакви проблеми, свързани с пари, затруднения в работата. А заради Меркурий започват и да се правят много грешни преценки, обърквания. Тази тенденция ще важи и за деня на местните избори, в това число и при гласуването и броенето после. Отделно много хора мога да се подразнят от някакви събития в последния момент и да се отклонят от избора си, като го променят. Очаквам стрес, напрежение, мнозина ще се чувстват недоволни, а фаворити няма да има до последно. Важно е да запазим съзидателния си поглед, какво искаме да се случи в бъдещето, избирайки един или друг кандидат за кмет, а не да реагираме първосигнално като кукли на конци.

Иначе в бъдещето това затъмнение ще отключи у нас проблеми със здравната система, с военнослужещи, с бази, местата за лишаване от свобода, т.е. затворите. До няколко месеца след това ще се решават проблеми в тези сфери, а заетите има вероятност да изразят недоволството си с протести.

- Какво е добре да се прави и какво не на лунното затъмнение?

- Важните житейски решения е хубаво да не се взимат веднага след затъмнението, а няколко седмици след него. Добре е да не се прибързва, а по-скоро да се погрижим за себе си - психически и физически.

Лунните затъмнения носят събития, свързани с разчистване, с освобождаване от нещо в материален или духовен план, както и в сферата на личните и бизнес отношения. Можем да разчистим дома или аурата си, да се освободим от затлачени енергии, които ни пречат да вървим напред. От друга страна всяко лунно затъмнение е и пълнолуние. То се свързва с реализацията, с кулминацията. Т.е. нещо е стигнало донякъде и сега правим преценката, дали има смисъл да продължаваме напред, ако то се е развило добре и резултатите са налице. Ако ли не, решаваме да разчистим съответното нещо, което може да бъде проект или връзка.

- Какви подводни камъни дебнат в сферата на личните и бизнес отношения?

- За всички е добре около затъмнението да поддържат по-голяма стабилност в психиката и ума си. Да се въздържат от излишни скандали, било на работата, в къщи или на улицата. Защото ако не ние, то хората край нас вероятно ще са по-агресивни и изнервени заради всичките космически влияния, които очертахме дотук. Например покрай Марс в знака Скорпион околните ще търсят враг и опозиция във всичко. Въобще това не са много лесни дни. Изисква се повече анализ, повече здрав разум и да не се поддаваме на първосигнални реакции. Да живеем осъзнато и да си даваме сметка, че все пак това са временни явления, които ще отминат.

- Комфортът на кои астрознаци ще бъде нарушен покрай последното за годината затъмнение?

- Най-силно ще бъдат засегнати знаците Телец и Скорпион, както и хората, родени с такива асценденти. При тях може да има бързи промени или някакви конфликти в бизнеса и личните отношения. Възможни са още неприятни вести, свързани с работа, проекти. Донякъде Лъвът и Водолеят също ще имат доста предизвикателства в живота си.

- А кои зодии могат да извлекат позитиви?

- Както казахме, затъмненията са непредсказуеми, те носят както негативни събития, така и позитивни, а може и от двете категории едновременно. Общото е, че в кратък период (няколко седмици, месеци) ни се случват съдбоносни неща, които иначе биха се развивали с години. Те се считат за фатални, но в смисъла, че идва това, което ти е по съдба, но в концентрирана форма - както доброто, така и лошото.

- Октомври, както и вие предупредихте, бе изключително рисков месец. На това ли се дължи избухването на войната в Близкия изток, която пък съвпадна със слънчевото затъмнение от средата на месеца?

- Да, има връзка със затъмнението от 14 октомври, тъй като този род явления действат няколко дни преди настъпването си и продължават до месеци напред във времето да ни влияят. Самата война избухна на 7 октомври. Но при избухването на войни в небето има едни особени аспекти. Те са от по 135 градуса, 45 градуса между планетите, а от 1-ви до 7-и имаше много такива, които не са главни, като квадратурите или опозициите. Лошото е, че не се задава скоро успокояване. Поне до 15 ноември няма да се знае какво се случва.

- Каква е вашата прогноза - конфликтът там ще се уталожи ли бързо или ще се проточи, както това се случи с войната в Украйна?

- Острата му фаза ще бъде до средата на ноември, между 3-ти и 15-и има лоши аспекти между Марс и Уран. А ако има някакви големи промени, то те ще се случат, когато Плутон влезе във Водолей, което ще стане януари. Моето най-голямо притеснение е, че може да се отиде и чак към лятото на 2025 и 2026 г., когато Уран влезе в Близнаци. Най-вероятно тогава ще настъпи голямото наместване в света и всички тези конфликти ще намерят по-трайно решение със споразумения или с установяването на изцяло нов световен ред. Но дотогава какво ще правим – е големият въпрос.

- Ноември също ще бъде критичен, така ли?

- През ноември ще се случи опозиция между военнолюбивия Марс (в Скорпион) и Уран, носещ непредвидимост. Конфликтите ще се изострят, ще има още напрежение и дрънкане на оръжия. Възможни са също някакви природни бедствия от една страна, а от друга инциденти с електричество, с взривоопасни вещества. Шофьорите ще трябва да са бдителни и да спазват ограниченията, тъй като рискът от катастрофи ще бъде доста голям.

*Очаквайте Хороскоп на затъмнението по зодии!