0

Светът навлезе в коридора на затъмненията, който според астрологията ще отключи съдбоносни събития в глобален, обществен и в индивидуален план. На 20 април настъпи слънчево затъмнение, а на 5 май – ще има лунно. Още халдейските астролози са установили, че космическите сенки катализират по неизвестен все още път важни събития за индивида и цели държави. А сега ситуацията ще стане още по-сложна заради ретроградния цикъл на Меркурий, който също стартира тази седмица. Обратният ход на първата планета по хоризонта се свързва с хаос в транспорта, в личните отношения, със сривове в техника и мрежи, с внезапни бури. А как ще се отрази промененият космически ритмус на България и света, разговаряме с астролога Мира Кунева.

- Г-жо Кунева, предстоят знаменателни астрологични събития през април, но нека да започнем със затъмненията. Защо този тип явления се считат за съдбоносни още от времената на халдейските астролoзи?

- Наистина още от халдейски времена затъмненията са се считали за изключително важни, за предвестници на съдбоносни събития. В някои случаи тези събития са били благоприятни, а в други са имали негативен резултат. В миналите векове жреците на египтяни и халдейци – цивилизациите с астрономически познания – така са изчислявали действията на армиите или важни държавни събития, че да съвпадат със затъмненията. Това е било с цел по-добра орисия, но в много случаи е служело и като манипулация, за да помислят хората, че затъмнението е знамение или предупреждение свише от боговете.

В наши дни съвременната статистика показва, че около периодите със затъмнения (малко преди и няколко седмици след настъпването им) много често се наблюдават природни бедствия - земетресения, наводнения и др. Много често те ознаменуват и събития на мунданно ниво – свързани с правителствата, с управлението на държавите, с избухването на войни или осъществяването на преврати, със смърт на държавни глави или възкачване на власт на крале и други високопоставени личности. Всичко това можем да очакваме и около слънчевото затъмнение от 20 април. След него ще има лунно – на 5 май. За лунните затъмнения се счита, че имат в по-голяма степен отношение към живота на народа, на обикновените граждани.

- Как ще се отразят сега космическите сенки на България?

- Слънчевото затъмнение, което настъпи в четвъртък, не засяга директно хороскопа на България. По принцип, за да има по-осезаем ефект, то трябва да направи доста точен аспект с астрологичната карта на дадена държава или с личния хороскоп на човека. Ако това условие не е налице, не бива да очакваме чак толкова големи събития в живота си. Освен това затъмнението оказва най-голямо влияние върху териториите, от които е видимо. Това сега се наблюдаваше от Австралия, Нова Зеландия, някои части на Китай и Индия, но не и от България. Иначе самото затъмнение е много интересно и не е за подценяване. То става 29-ят градус на Овен (всеки астрологичен знак е от по 30 градуса - б.р.). Всеки последен градус се нарича анаретов и се счита за критичен, защото по правило носи някакви кризи. В случая мунданните астролози вече предричат някакъв тип катаклизми около априлското затъмнение. Говори се за земетресения или за някакви наводнения, проблеми с вода.

Иначе в национален план аз не мисля, че това затъмнение ще предопредели дали ще имаме или не правителство след старта на новия парламент. В хороскопа на България има други влияния, които ми подсказват, че вероятно до 5 май ще видим някакво решение, което да ни изкара от тази политическа криза. Затъмнението прави напрегнат аспект с Плутон. Той е предвестник на криза, но и дава една тенденция за обновление и промяна. Поради това мисля, че до 2-3 месеца ще има някакво решаване и на стари световни проблеми.

- А нашите политици могат ли да яхнат този вятър на промяната?

- Да, разбира се, че могат да се възползват. Всеки аспект с Плутон носи трансформация чрез разрушаване на нещо старо и даване път на новото. Освен това в края на април започва най-важният аспект в годината – Юпитер в квадратура с Плутон, който до 17 май ще стане точен. Това са двете планети, които управляват парите – банките и финансовите структури. Допълнително те имат връзка с властта и големите корпорации. И точно сега тези две планети сключват неблагоприятен аспект. Това означава, че през април-май в световен план ще има някаква финансова криза, а може и още някакви банки да изгърмят. Добрата новина е, че въпреки всичко ще започне и някаква посока към новото - в края на юни и началото на юли е първият аспект между Юпитер и Сатурн след големия им съвпад от края на 2020 г. Затова още в края на май ще видим как излизаме от икономическата криза. Ще имаме едно забавяне на инфлацията. Ще получим по-ясен поглед, ще се видят кои бизнеси ще вървят нагоре и в кои не си струва да се инвестира повече. Затова винаги казвам - звездите само дават, а хората вече трябва да използват ситуацията. На този фон в България също трябва да се вземат по-решителни и мъдри решения.

- Колко време е влиянието на едно затъмнение по оста на житийното време?

- Има едно правило, според което колкото секунди продължава пълната фаза на затъмнението, толкова ще бъде неговият ефект, но в месеци. Обикновено се счита, че най-силно е влиянието му до 2-3 месеца след настъпването. Според мен това слънчево затъмнение ще промени развоя на войната в Украйна. Защото засяга картите на Русия и на САЩ.

- В каква посока?

- Някакви преговори може да стартират за прекратяване на огъня.

- Но слънчевите затъмнения носят съдбоносни събития и на отделните индивиди. Бихте ли споделила кои астрологични знаци да очакват промени и събития?

- Най-силно астрообстановката ще се отрази на родените в последните пет дена на Овен, Рак, Везни и Козирог. Както и на родените в първите 4-5 дена на Телец, Лъв, Скорпион и Водолей. Хората обаче да не се страхуват от затъмненията. Те носят стимул за промяна и обновление.

- Някои ентусиасти решават да вдигнат сватба точно когато лунната сянка скрие слънчевия диск. Това удачно ли е?

- В елективната астрология самият ден на събитието е неблагоприятен, даже може да се каже, че се счита за фатален. Да се родиш на затъмнение дава по-особена съдба, камо ли някой нарочно да избере такава дата, за да се венчае. Въобще нищо ново по-начало не е добре да се предприема около дните на затъмнения. Хубаво е да се знае още, че периодът между две такива явления се нарича коридор на затъмненията. Сега той започна със слънчевото на 20 април и ще свърши на 5 май, когато е лунното. То ще настъпи в знаците Скорпион и Телец и може да засегне финансовите пазари, борсите. Хората, които търгуват с криптовалути и акции или други такива активи, да внимават. В здравословен план много хора с хронични заболявания в тези дни споделят, че не се чувстват добре. Наблюдават се различни оплаквания, при едни от щитовидна жлеза, при други – високо кръвно, а при трети се проявяват нервни смущения и болки по тялото.

- Тази седмица и Меркурий обърна своята посока. С какво ще се характеризира ретроградната фаза през април-май?

- На 21 април Меркурий стана ретроград в знака Телец, като този период ще продължи до 15 май. Той ще донесе голяма доза прагматизъм в делата ни и едно здравомислие – да видим върху каква основа стъпваме в живота си. Времето е добро да преразгледаме своята финансова сигурност, да видим на какви доходи можем да разчитаме и има ли нещо, от което можем да се лишим.

- Бихте ли дала някакви съвети за по-хармонично поведение в този период?

- Ретроградният Меркурий поначало не е добър за предприемане на големи покупки, за крупни инвестиции, за подписване на договори. Моментът не е подходящ за стартиране на бизнес проекти, за женитба или годеж. Най-добре е да се изчака.

- Има ли зодии, които ще извлекат позитиви от променения космически ритмус?

- Меркурий в Телец ще даде на мнозина от земните знаци (Дева и Козирог) едни нелоши ситуации. Например може да си предоговорят доходи, договори за някаква дейност; ако имат лични отношения, в които са имали скарване в миналото, да изчистят нещата. С други думи този ретрограден Меркурий ще отвори едно хубаво време за тях да си редактират и коригират нещата, от които не са доволни.

- А кои астрознаци да са подготвени за по-предизвикателни събития?

- Меркурий ще прави по-напрегнати аспекти към Лъв, Скорпион и Водолей, които съответно ще имат и по-трудни ситуации. Там може да се очакват грешки при покупки (с имоти), при взимане на определени недобри решения в работата и т.н., в отношенията с роднини и партньори.

- Бихте ли дала някаква прогноза и за другите зодии, които ще усетят проявлението на новата меркурианска енергия макар и в по-слаба степен?

- На Рак и Риби ретроградният период също ще даде добри ситуации за предоговаряне на някакви условия, а също и да се срещнат с хора от миналото. Това може да са стари приятели, партньори, гаджета, но по-важното е, че ще имат удовлетворение от подновяването на отношенията. Представители на Дева и Козирог също да очакват срещи с хора от миналото си, които ще завършат много добре. При някои ще бъдат случайни, а при други те могат да поемат инициативата. Така че, ако някой има желание да възстанови някакви отношения с даден човек, спокойно би могъл да му звънне.

Близнаците ще усетят по-слабо влиянието на ретроградния цикъл, но все пак да се пазят от някакви свои грешки, от които сами могат да си навлекат неприятности. Везните, които имат желание да предоговорят кредити, заеми, ще могат да го сторят при добри условия. Скорпионът да обърне по-сериозно внимание на личните и работните партньорства. И ако там е имал някакви проблеми, да използва дните до средата на май да изглади отношенията си, но да не влиза в нови такива, лични и бизнес. Някои от Стрелците да очакват промени на работното си място.