0

Две затъмнения и още няколко важни астрологични аспекта орисват месец октомври. Според халдейските влъхви човек може да започва важни неща след слънчево затъмнение, а да приключва такива подир лунно. А как ще ни се отрази космическата сянка на 14 октомври (Петковден) в обществен и личен план - за всичко това разговаряме с топастролога Мира Кунева.

- Г-жо Кунева, защо октомври е толкова знаменателен месец в астрологично отношение?

- Защото има две затъмнения, като времето между настъпването на едното и другото се нарича коридор на затъмненията. А там, където се образува той, винаги се получават изключително силни зони, формиращи важни събития нерядко съпътствани от голяма доза напрежение. Самите затъмнения се считат за най-важните астрологически феномени, тъй като отключват енергия за съдбоносно случване. Изключение може би правят само моментите, в които т. нар. тежки планети преминават от един знак в друг.

- Има теoрия, че затъмненията действат няколко седмици преди и след настъпването си, формирайки положително или негативно бъдеще в зависимост от хороскопа на човека или съответната държава. Да не би на това да се дължи и ескалиралият протест на миньори и енергетици?

- Обикновено затъмненията се усещат много силно в различните сфери на живота ни седмица-две преди датата си. Но ефектът им трае повече – до няколко месеца след това във времето. Според мен стачките у нас се дължат на факта, че самият октомври е много напрегнат месец не само заради затъмненията. В момента до 8-9 октомври между Марс и Плутон се образува много труден аспект (квадратура). Той внася голямо напрежение. Много хора ще се усещат гневни, ще се търси не разбирателството и споразуменията, а конфронтацията и агресията. Предполагам, че от другата седмица обстановката ще се поуспокои, като се намерят трайни решения на възникналата криза, но и след като бъдат обяснени на хората.

- Какво ще е влиянието на слънчевото затъмнение от 14 октомври?

- От време оно слънчевите затъмнения се считат за изключително важни за държавите и въобще за света. Те се свързват с кралете, премиерите, с правителствата и въобще с онези, които ни управляват. При настъпването им се случват важни събития, засягащи именно управлението на страните. Лунните затъмнения, като това, което предстои на 28 октомври, се считат, че влияят на обикновените хора, на простолюдието. Те носят силен ефект върху техния живот, свързан с пари или работа. Иначе в природен план при всички затъмнения се отключват различен тип катаклизми, вулкани, наводнения или земетресения в съответните точки на света.

- Какви събития очаквате да се случат след астро събитието в средата на месеца?

- Слънчевото затъмнение от 14 октомври попада в знака Везни заедно с Южния лунен възел. Тази комбинация предизвиква събития, при които има шанс за разрешаване на проблеми, натрупани от миналото. Това означава, че до няколко седмици след затъмнението в световен план ще се разглеждат неща, свързани с минали проблеми. Има вероятност да започнат някакви преговори за мир в Украйна или поне войната да позатихне. Възможни са и различен тип икономически и търговски договорки.

- Конкретно за България в обществен план какво вещае небосклонът?

- В хороскопа на България затъмнението попада в 11-и дом. Той управлява правителствените институции и надеждите на нацията. Нови играчи могат да се открият на обществената сцена, нови решения да се намерят.

- Значи затъмнението ще удари рамо на кабинета „Денков“, който някои вече го бяха отписали на фона на общественото недоволство, така ли ?

- По-скоро да. Защото космическото явление активира щастлив сектор от картата на България. Единадесетият дом не е конфликтен, там винаги се търсят и постигат споразумения на база компромиси. През октомври очаквам да се оформят някакви реформи, идеи за въздигане на нацията, които до момента правителствата дотук са пренебрегвали, ще се откроят процеси и визионерски цели, които да следваме, различен тип реформи в съответните сфери. От друга страна обаче не бива да пренебрегваме и опита на поколенията астролози през хилядолетията - а именно, че затъмненията внасят в живота на Земята изключително непредсказуема сила. Реално те отключват непредвидими събития повече дори от планетата на революциите и неочакваните обрати Уран.

- Може ли да се прогнозира как това затъмнение ще се отрази на живота ни и всъщност кои астрологични знаци да очакват събития?

- Имайте предвид, че като цяло едно затъмнение се отразява на човека най-силно, ако засяга до 2 градуса някоя важна планета в хороскопа му или ъгъл. Но в генерален план най-силно първото за месеца затъмнение ще се отрази на Везните и на Овните. Ако трябва да говорим по зодии(или за съответния асцендент), влиянието ще е следното:

На Овена ще бъдат засегнати връзките и контактите и явните врагове. Представителите на знака ще имат новости (в една или друга посока) с партньорите лични или бизнес. Телците да очакват реорганизации на работното си място и да обръщат повече внимание на здравето си. При Близнаците ще се активират темите Любов и Деца, при някои ще има раздвижване на креативни проекти. Раците да очакват новости в сектори като ремонти, недвижими имоти. И покупки, с които ще трябва да внимават, защото понякога идеите им са доста екстравагантни. Лъвът ще има промени в отношения с роднини, пътувания. На Девите слънчевото затъмнение ще донесе промени (в положителна или отрицателна посока) при пари, доходи, ще правят преоценка в сектора на финансите как и за какво харчат. За Везните фокусът на космическата сянка ще бъде в посока да си създадат някаква собствена концепция за онова, което искат да постигнат в живота си. На мнозина ще им се наложи да вземат важни решения за своето развитие. Скорпионът, ако се занимава с някакви езотерични практики, може да отбележи напредък. Но да се пази от заблуди в тази област. Някои ще имат проблеми с тайните врагове - любима тяхна тема.

Стрелците ще могат да разчитат на приятелски контакти, на хора, които могат да подкрепят кариерата им. Ще реорганизират своите пътувания, проекти, идеи или надежди. Козирозите да очакват големи промени в кариерата или бизнеса, новости ще имат в отношенията шеф-подчинен. На Водолеите ще им се отворят врати за образование и пътувания. От връзките им с чужбина/чужденци могат да им дойдат различни идеи и възможности за развитие. Затъмнението ще внесе смут в емоционалния свят на мнозина от Рибите, като ще отключи любовни афери с много страст. В материален план са възможни преразглеждания на всичко, свързано с финансирането - кредити и застраховки.

- А вярно ли е, че нови неща могат да се започват около слънчево затъмнение?

- Около такова космическо събитие може да се обсъждат нови неща, но да се вземат важни решения за бизнес, семейство, любов, крупни покупки е крайно непрепоръчително. Също така хирургични операции, пластични интервенции, ако не са спешни плюс-минус 3 дни не е желателно да се предприемат. Още 70-те години на миналия век са правени статистики, че има повече опасност от инфекции и кръвозагуба.

- А как ще коментирате, че някои двойки в търсене на оригиналност предприемат венчавки точно в деня и дори в мига на затъмненията?

- За сватба при всички случаи човек трябва да има добра астрологична дата, но да се ожениш на затъмнение, не е никак добре. Да си го кажем направо - 14 октомври не е никак добър ден за венчавки. Хората, родени на затъмнение, също имат някои особености в хороскопите, на които сега няма да се спирам.

- Очертава се доста рисково време. Какво препоръчвате да е поведението ни?

- Като цяло е добре около затъмненията да се пазим от конфликти и рискови действия, при шофиране също. Доста често около затъмненията се обострят различните хронични болести, нервни изблици, особено хората, които имат предразположеност към психически и менталани проблеми имат кризи.