0

С лед лунното затъмнение на 25 март съвсем непосредствено, на 8 април, предстои слънчево. Как ще ни се отрази то на фона на пролетта, която е в разгара си, и на трудните времена, които преживява светът.

Разговаряме за всичко това с астролога Рени Рахманлиева от Казанлък. Тя разкрива и още тайни – как ни влияят слънчевите изригвания, за връзката между зодиите и храненето, рождените ни места и съдбата, възможните глобални промени. „Сега светът е отворен, после пак ще бъде затворен. Това са цикли, които непрекъснато се повтарят, и не можем да ги избегнем“, обобщава дамата, наричаща себе си звездобройка.

- Наричате себе си „звездобройка“, г-жо Рахманлиева, защо?

- Ами защото астролозите броят звездите. Астрономите наблюдават небесните тела и преместването им от точка А до точка Б. Астролозите могат да броят и наблюдават техните изгреви и залези, превеждат ги на разбираем за хората език. Ние сами сме си измислили координатната система на небето, разчертали сме си го и по тази графика броим къде се местят съответните обекти. Астрологията позволява на хората да получат по-различен поглед и отговори на неща, за които към момента няма измислен закон. Борави с методика, която дава доста отговори на въпроси, на които традиционната наука не може да отговори.

- Има ли значение мястото, където се е родил човек, за неговата съдба?

- Има значение дали е роден в Казанлък, Стара Загора, София или Пловдив. А какво остава да се родиш близо до Полярния кръг или в Зимбабве, да речем. Всичко има значение. Първо, от гледна точка на това, че от географската ширина се определя климатът. А той пък пряко влияе върху живота, развитието и културата на хората. Ето ние сме в умерените ширини – човек може да бъде активен, след това да си почива, после пак да бъде активен. А тези, които живеят близо до полюсите – на екстремни географски ширини с екстремен климат, притежават и екстремен темперамент и начин на живот.

- Вие правите хороскопи. За основната зодия горе-долу сме наясно. Бихте ли пояснили повече за асцендента и десцендента на даден знак? Как те предопределят живота на човек?

- В астрологията, както и в математиката например има символи. Асцендентът е точката, която осветява съзвездието, издигащо се в посока Изток. Да речем, в определен момент човек се ражда на нашата географска ширина. И понеже сега Слънцето е в Овен, асцендентът му ще бъде или Лъв, или Рак. Сиреч този човек е предопределен да гледа на света през призмата на Лъва или Рака.

Десцендентът е противоположното на асцендента – след като Слънцето залязва на Запад. И ако днес някой се роди в 18.45 примерно – при залеза на Слънцето, казваме, че се е родил с десцендент „залязващо Слънце“. Тоест неговите слънчеви качества няма да бъдат така ясно видими, както на друг, роден примерно в шест и половина сутринта.

- Следва ли да съобразяваме храненето си със зодиакалния знак?

- Слънчевият знак не дава особена информация за това, защото много хора са родени в един и същ ден и всеки може да има различни хранителни навици. По-скоро трябва да погледнем асцендента и други участници в картата като Луната, която се движи най-бързо и е свързана най-силно с ежедневните ни биоритми. За всеки хороскоп обаче се събира набор от информация от различни символи. Общо казано, при новолуние човек е най-слаб енергийно и се препоръчва по-лека храна, защото организмът тепърва ще се зарежда. След това на първа четвърт Луната започва да расте и трябва пак да се внимава – защото, както някои казват: „Малко ям, пък много качвам.“ При пълнолуние също се препоръчва по-лека храна – тогава сме напълнили максимум капацитета си. Когато Луната започва да намалява, отново препоръчваме диети – за да няма подпухване. Малко преди новолуние цикълът се затваря и настава времето за детокс, изчистване на организма. Всичко това можем да го правим независимо под какъв знак сме родени.

- На 8 април предстои слънчево затъмнение, после – на 2 октомври. С какво слънчевите затъмнения се отличават от лунните, каквото имаше на 25 март?

- Слънчевите не се отразяват толкова в личен план на хората, защото Слънцето е по-скоро обществена фигура, свързва се с властта, с управляващите държавата. В такива моменти има раздвижвания. В личен план може да ни повлияе личност, която е авторитет за нас. Това време е много подходящо човек да си смени името, телефонния номер. Понякога се сменя името на група или коалиция. Някои пък сменят името на държавата – ето Индия го направи. Слънчевото затъмнение е новолуние – когато Слънцето и Луната се изравняват. Природата като че ли притихва. Хубаво е тогава да се съсредоточим в себе си и да си помислим какво искаме да засяваме занапред.

Да го кажем така – на родените под знаците Овен, Везни и Козирог (или имащите такъв асцендент) най-вероятно ще им се случат много важни неща – ще взимат важни решения, ще сменят посоката си: кой ще се разведе, кой ще се ожени, кой ще смени работа… Но това няма да зависи толкова от дадения човек, а от авторитетна за него фигура – майка, баща, учител, ментор.

- Често се говори за слънчеви изригвания. Мнозина обясняват с тях някакъв свой личен дискомфорт. Бихте ли обяснили какво всъщност се случва в такива периоди?

- Няма начин да не ни влияят, защото ние буквално се храним от Слънцето и сме част от Космоса. Обаче аз питам – когато нямаше информация за тези неща, какво правехме. Може да ти стане лошо, ама не знаеш защо. После ти минава. Има хора, които се наричат метеопати – те се влияят от всичко. По-рационалните хора такива неща по не ги засягат. По-чувствителните – обратното, дискомфортът за тях е тотален. Всеки реагира различно.

- Навлязохме в ретроградния Меркурий. Как ще ни се отрази?

- Ретроградният Меркурий стана нарицателно. Нито Меркурий, нито Марс или Венера се интересуват от нашите паники. Всяка планета се движи по определена орбита. Когато Земята се изравни с нея като движение, на нас ни се струва, че тя започва да се движи обратно. Но това е нашата гледна точка. Ако се качим на Марс и наблюдаваме Земята, ще смятаме, че тя е ретроградна. Това е зрителна измама и се случва средно три до четири пъти годишно. Астролозите съветваме: „Нека да забавим малко темпото, да седнем и да помислим какво правим и как го правим.“ Така и Меркурий намига и казва: „Я малко намалете скорост, спрете се, помислете. Припомнете си едно-друго, обадете се на близки хора, за които все не ви стига времето. После пак ще си влезте в темпото.“

- Много се коментира, че след изборите в САЩ ще се промени геополитическата обстановка, вие как считате?

- Глобализацията не е започнала днес или вчера. Преди 35 години тръгна всичко. Гледайки един малък цикъл от 20 години – на Юпитер или на Сатурн, в новия сме встъпили през декември 2020 г. Той обаче отразява по-скоро затихващи функции – минали са 4 години оттогава. В следващите 15-16 години вървим към затваряне, към приключване на това, което започна като пандемия, войни, катаклизми. Надробеното през декември 2020 г. тепърва ще си го сърбаме.

- Наистина ли хороскопът на Путин му помага да се задържи толкова дълго на върха в Русия?

- Има хора, които се раждат с качества на лидери. Попадайки в благоприятни условия за развитие, ги изявяват. Путин за добро или за лошо разполага с такъв набор от отличителни белези – затова е на такава позиция и безспорно ще остане в историята. Но не е само той. Ето, Хитлер остана, Сталин, Маркс и Енгелс, Рузвелт, Чърчил. Говорим за исторически личности – с „плюс“ или „минус“, няма значение. Но в момента, в който даден човек стане обществена фигура, начинът, по който се тълкува хороскопът му, се променя – сменя се гледната точка. Той вече не работи лично за него, а „излиза навън“.

- Да се върнем отново в България. Има ли шансове да заживеем по-спокойно – без грабежи, убийства, корупция и напрежение?

- Ние в момента колко бурно живеем? Защо трябва да бъдем спокойни? Вече казах колко голямо значение има влиянието на звездите, планетите, географското положение, климатът. Ние попадаме на кръстопът, такава ни е географската ширина. Да си представим едно кръстовище – трябва да избираш непрекъснато накъде да завиеш. Но! Нима е лошо да бъдеш гъвкав, мобилен, адаптивен? Колко народи имат собствена писменост и книжнина? Много малко и ние сме едни от тях. Няма как да е спокоен човек, чийто ум е буден. А ние сме с будни умове. Оттам тази трескавост и тревожност какво ще се случва напред. От това по-хубаво аз не виждам. Българинът никога не е бил затворник – въпреки петте века робство ние сме запазили своята идентичност. Не познавам други като нас, които да са запазили индивидуалността си като маниер, стил и визия.

- Милиони българи обаче заминаха за чужбина и останаха там с децата и внуците си. Идва ли време да се приберат?

- Няма лошо да си идват, да излизат. Сега светът е отворен, после пак ще бъде затворен. Това са цикли, които непрекъснато се повтарят.