0

П ървото в света лекарство, което може да регенерира зъби, ще бъде тествано върху хора през септември. Това се случва по-малко от година след новината за успеха му при животни. Ако изпитанията са успешни, се очаква лекарството да е налично в търговската мрежа още през 2030 година.

Действие

Лекарството действа, като деактивира протеина USAG-1, който инхибира растежа на зъбите. През май 2007 г. учените откриват, че мишки с дефицит на протеиновия ген USAG-1 развиват допълнителни зъби. Допълнителни тестове върху животни показват, че локалното приложение на лекарство, което дезактивира активността на гена, позволява на зъбите да растат и да се регенерират. Това доведе до появата на нови зъби в устата на мишки и порове, видове, които споделят почти същите свойства на USAG-1 като хората.

Изпитването, което ще се проведе в Университетската болница в Киото, ще се осъществи от септември тази година до август 2025 г. В него ще са включени 30 мъже на възраст 30-64 години, които нямат поне един молар. Интравенозното лечение ще бъде тествано за неговата ефикасност върху човешките зъби, след като успешно пораснаха нови зъби на порове и мишки без значителни странични ефекти. Ако успее, тази терапия може да бъде достъпна за пациенти с трайно липсващи зъби в рамките на шест години.

„Искаме да направим нещо, за да помогнем на тези, които страдат от загуба или липса на зъби“, каза водещият изследовател Катсу Такахаши, ръководител на стоматологията и оралната хирургия в болница Китано. „Въпреки че до момента не е имало терапия, осигуряваща трайно излекуване, ние смятаме, че очакванията на хората за растежа на зъбите са високи“, отбеляза още той.

Етапи

След 11-месечния първи етап изследователите ще изпробват лекарството върху пациенти на възраст 2-7 години, на които липсват поне четири зъба поради вродена липса на зъби. Смята се, че тя засяга 1% от хората. Екипът набира малчугани за тази втора фаза на изпитание. След това изследователите се опитват да разширят проучването, за да обхванат тези с частично обеззъбяване или хора, на които липсват един до пет постоянни зъба поради фактори на околната среда. Честотата на това варира в различните страни. Специалистите смятат, че около 5% от американците нямат зъби, като процентът е по-висок сред възрастните хора.