0

Г розното патенце - така наричали Барбра Стрейзанд като малка. Всеки знае продължението на приказката. То (тя) се трансформира в грациозен лебед и преобръща несъвършенствата в предимства. Така Барбра (за това малко по-късно) става икона на 60-те и 70-те години на миналия век. 

„Не се раждай красива и ще успееш. Не обичай никого и всички ще те харесат. Прати целия свят по дяволите и ще ти се възхищават, ще те копират”, казва Барбра. Днес тя не се притеснява да говори за възрастта си. И с основание - на 80 изглежда точно както на 70. Тя е Сфинкса на Бродуей. И продължава да е икона. Продължава да изповядва и философията: „Животът е твърде кратък, така че започвайте от десерта”. А нейният любим десерт е инстантно кафе със сладолед. Но това е нещо повече от каприз. Сладоледът е луксът, който може да си купи сама. Защото е достатъчно известна и красива, за да го направи. Напук на онези, които не виждаха харизмата на тази невероятна жена и се опитваха да я удавят в собствените й комплекси, уверявайки я, че е твърде грозна за сладолед (и за това също по-късно).

Може да я видите още като Барбра Стрейзанд, Барбра Страйсънд, но акцентът е върху Барбра. На 18, в самото начало на актьорската си кариера, тя решава да махне една буква от името си за по-оригинално. Така става Барбра. Куцо име, но пък различно. Нищо повече, нищо по-малко. Тя не променя нищо по външността си, особено носа, за който са я подигравали. Жертва само една единствена буква. И остава все така естествена и истинска - и в живота, и в творчески план.

Getty Images

Бъдещата звезда на Холивуд се ражда в един от най-бедните райони на Бруклин. Баща й Емануел Стрейзанд, професор по психология, умира, когато тя няма още и две години. Майка й Диана, за да изхранва семейството си, започва работа като счетоводител. Връстниците на Барбра й се присмиват заради хърбавия й вид и големия нос. Единственото място, където тя се чувства напълно удобно, е киносалонът. Там гледа любимите си филми и си се представя на мястото на главните герои.

Пастрок

Много скоро майката се омъжва, а вторият баща от самото начало не харесва доведената дъщеря. Барбра ще помни до края на живота си неговата фраза: „Твърде грозна си, за да ти купя сладолед”. 

На 10-годишна възраст Барбра започва да пуши, но две години по-късно тя самата отказва цигарите. Веднъж дошла на училище с боядисана в зелено и бяло коса, заради което била изгонена, а вкъщи майка й обръснала главата й. На следващия ден Барбра изрисувала скалпа си със смешни рисунки. Ще минат години и Барбра ще обясни тази постъпка по следния начин: „Класическата красота е скучна... Да бъдеш различен, да удивляваш и шокираш - това е единственият начин да успееш“.

Разбира се, в рецептата за успеха, която тя доверява, липсва основната съставка - изобилен талант.

Дебют

Театралният дебют на Барбра е, когато тя е на 15 години. Тогава играе епизодична роля в малък пътуващ театър, който пътува с представления от град на град. След това представление тя най-накрая решава да стане актриса. И въпреки че никога не е учила актьорско майсторство и не е взимала уроци по пеене, вроденият й талант веднага проличава. 

На 20-годишна възраст Барбра получава първата си роля в постановка на Бродуей, за която е номинирана за престижната театрална награда „Тони”. Втората й роля е на Фани в пиесата "Весело момиче". Именно тук холивудските продуценти забелязват Барбра и я канят в кинематографичната версия на пиесата, в която неин партньор е прекрасният актьор Омар Шариф. Това донася на Барбра Стрейзанд първия „Оскар”. Паралелно с това се изявява и на музикалната сцена. През 70-те години тя се настанява стабилно в поп класациите с парчета като The Way We Were (Каквито бяхме), Evergreen (Вечнозелена), No More Tears (Enough Is Enough) (Без повече сълзи (Стига толкова) и, разбира се, Woman in Love (Влюбена жена). Ако трябва да си избера любима песен, различна от метъла, вероятно ще избера точно тази - последната. Коя жена поне веднъж в живота си не се е припознавала в тази песен?

През 1991 г. излиза прекрасният филм, режисиран от Барбра Стрейзанд "Властелинът на приливите". В него тя играе ролята на психотерапевт, който се влюбва в свой пациент (ролята му се изпълнява от Ник Нолти). Филмът е номиниран за „Оскар” в седем категории. В крайна сметка получава „Златен глобус”. 

Въпреки факта, че Барбра Стрейзанд е невероятно целеустремен човек и вярва, че винаги трябва да правиш само това, което смяташ за правилно, тя по природа е много скромна и абсолютно неамбициозна.

Събитие

Първият самостоятелен концерт на Барбра (Barbra Streisand: The Concert) се състоя едва на 27-ата година от нейната кариера - през 1993 г., а списание TIME го нарече музикалното събитие на века.

През цялата си музикална кариера Барбра Стрейзанд издава 12 мултиплатинени, 24 платинени и 40 златни диска, а през 2000 г. изнася последния си концерт.

В интервю Барбра заявява, че вкъщи носи едни и същи дрехи, изобщо не обича бижутата и мрази тесните тоалети - предпочита големи, обемни панталони и ризи, в които се чувства най-комфортно. Нейната цел е да не се представя често пред публика, тъй като се води от мотото: „По-добре по-малко, но по-добре“. Барбра се гордее, че единственият й син Джейсън е израснал достоен мъж. Трябва да се отбележи, че когато през 1996 г. Джейсън се "омъжи" за известния манекен Дейвид Найт, Барбра го подкрепи, въпреки че не присъства на сватбата.

Барбра не се плаши и от разговори за възрастта: „Каква разлика има на колко години сте? Събудихте се сутринта - и това вече е радост. Трябва да благодарите на Бог за всеки ден, който живеете. Ако се страхувате от рождените дни, тогава защо изобщо живеете?”

Барбра се занимава сериозно с благотворителност. През 2012 г. например тя дарява 15 милиона долара за изграждане на кардиологичен център в Лос Анджелис (Barbra Streisand Women's Heart). В миналото й има сензационни романи с Елвис Пресли, Андре Агаси и др. Днес тя е щастливо омъжена. Съпругът й актьорът Джеймс Бролин е истински джентълмен. Барбра като примерна съпруга му приготвя пържоли, а вечер гледа телевизия с него. И най-важното - не се опитва да го променя. Защото, както тя казва: „Какъв смисъл има една жена да се мъчи усилено десет години да промени навиците на съпруга си, а след това да се оплаква, че той не е мъжът, за когото се е омъжила?”

Getty Images

Глупости

Между другото, когато в пресата се разпространиха слухове за нейната предполагаема афера с Бил Клинтън (който всъщност е най-близкият й приятел и Барбра активно подкрепи предизборната му кампания), тя беше ужасно ядосана и отсече: Това са абсолютни глупости! Аз не съм някаква си Мерилин Монро - да имам афери с президенти”. 

На 24 април Барбра ще направи 81. И ако приемем за истина твърдението, че всеки ден трие лицето и тялото си с лимон, за да запази младостта си, то има и нещо друго. Тайната на Барбра е в нейния характер, позитивно отношение и уникален вътрешен чар.

Цитати

-Толкова е интересно да си директен. И толкова освобождаващо. Това значи да реагираш спонтанно на всичко, което виждаш, което научаваш, което чувстваш...
-Често ме наричат перфекционист, трудна и обсебена. Мисля си обаче, че ако искаш да си добър в това, което правиш, трябва да си обсебен от него и да те е грижа за всеки детайл. Иначе не се получава.
-Съвършенството трябва да съдържа малък недостатък. Защото всичко перфектно е безжизнено и скучно.
-В една връзка вълнуващото е не, когато единият се опитва да надделее над другия, а когато двамата се срещнат по средата и успеят да се напаснат един към друг, като в същото време всеки остане също толкова упорит, твърдоглав, страстен и луд, колкото е другият.
-Мислим си, че помъдряваме, а всъщност остаряваме.
-Няма по-голямо щастие от това да бъдеш себе си. Да разкриеш себе си. Да захвърлиш всички маски и да забравиш за всички роли. Да застанеш разголена, ранима и най-вече... несъвършена. А отсреща да видиш одобрение. Да видиш разбиране. Да видиш любов. Няма по-голямо щастие от това да бъдеш желана заради самата теб...
-Мечтата на жената е да бъде мечтата на мъжа.
-Когато искаш да постигнеш нещо наистина твое, не е нужно да гледаш какво са направили хората преди теб. Не се опитвай да копираш другите. Имаш интуиция, имаш инстинкти - вслушай се в тях. Те ще ти кажат какво е най-правилно за теб. И точно така трябва да постъпиш.
-От деца ни учат да се съревноваваме. Казват ни, че трябва да сме най-добри в игрите, в учението, в спорта. Най-добри в това да сме добри. Освободи ума си. Напусни това безумно състезание. Единственият човек, с когото трябва да се състезаваш, си самият ти. Единствените правила, с които трябва да се съобразяваш, са собствените ти. Единственият глас, който трябва да слушаш, е този на сърцето ти.
-Майка ми ме караше да стана секретарка, но аз още от дете исках да бъда певица. Всъщност майка ми изобщо не беше убедена, че от мен ще излезе нещо. Затова по-добре не слушайте какво ви казват другите. Дори ако тези хора са сред най-близките ви.
-Много от нас се оправдават за това, че не живеят живота, който искат, и не са хората, които искат, заради детството, което са имали. А истината е, че всяко разочарование всъщност е обогатило душата ни, а не я е ограбило. Може би сме се научили колко важна е любовта, именно защото сме били лишени от нея? Или сме почувствали, че искаме сплотено семейство, именно защото не сме имали такова? А може би сме опознали вътрешната си сила, защото сме били оставени сами? 
-Миналото се е случило с причина. Нещо ни е научило. Нещо ни е дало. Важното е как с наученото ще изживеем настоящето. И как ще посрещнем бъдещето.
-Страхуваме се от това, че се страхуваме. Казваме си, че сме слаби... и ставаме такива. Не си даваме сметка, че силата значи всъщност да преодолееш слабостта. Че смелостта значи да преодолееш страха. Не си даваме сметка, че решимостта значи да преодолееш несигурността.
-Ти си такъв, какъвто се виждаш в мислите си. Спираш там, където спираш в мислите си. Постигаш това, което постигаш в мислите си. Ти си мислите си. 
За да опознаеш себе си, е нужна смелост. За да приемеш себе си, е нужна още по-голяма смелост. Но най-голяма смелост е необходима, за да се научиш да вярваш в себе си. Веднъж постигнеш ли го обаче, ще постигнеш всичко. Ще бъдеш всичко. Ще можеш всичко.
-Никой няма право да казва на хората кого да обичат.
-Днес мъжът се смята за джентълмен, ако извади цигарата от устата си преди целувка.
-Модните диктатори понякога също правят грешки, но винаги ще има милиони жени, готови да платят за това.

Ще зарадва почитателите си с мемоари

Дългоочакваните мемоари на Барбра Стрейзанд - проект, за който американската певица и актриса говори от години, ще се появят на книжния пазар през есента, предаде Асошиейтед прес. 

От издателство "Вайкинг", подразделение на "Пенгуин Рандъм Хаус", съобщават, че автобиографичната книга, озаглавена "Казвам се Барбра" (My Name is Barbra), ще излезе на 7 ноември.

"Десетки книги са написани за Стрейзанд. Сега тя разказва историята си със собствени думи", отбелязват от "Вайкинг". 

"My Name is Barbra" е и заглавието на албум на певицата от 1965 г., и на специално телевизионно предаване.

Издателите отдавна чакат мемоарите на Барбра Стрейзанд. През 2021 г. певицата и актриса сподели в шоуто на Джими Фалън, че още в началото на 80-те години на миналия век бившата първа дама на САЩ Жаклин Кенеди Онасис я е помолила да ги напише. 

През 2009 г. в интервю за Асошиейтед прес по повод книга, която е написала за къщата си в Малибу, Калифорния, Стрейзанд спомена, че пише глави за живота си на ръка.

"Вървя напред-назад", каза тя тогава. "Наистина ли искам да пиша за живота си? Наистина ли искам да преживея живота си отново? Не съм сигурна."

Мемоарите на Барбра Стрейзанд, които все още нямаха заглавие, бяха обявени за първи път през 2015 г., като тогава се говореше, че ще бъдат издадени две години по-късно. Препратката към тях, публикувана през същата година на сайта й, по-късно беше изтеглена.