0

Д вадесет и осем годишният Джордан Бардела може да стане министър-председател на Франция след няколко седмици, след като Еманюел Макрон шокира нацията, като свика предсрочни избори.

Марин льо Пен от Национален сбор вече заяви, че ще служи като президент на Франция, а нейният съотборник Джордан Бардела ще бъде назначен за министър-председател, ако крайнодясната партия спечели предстоящите общи избори във Франция. Първият кръг ще се проведе на 30 юни, след две седмици, а балотажът ще бъде на 7 юли. Предварителното преброяване показва, че Сборът (RN), партия, която се отказа от расистката си репутация, е спечелила 31,4% от гласовете, повече от два пъти повече от дела от 14,6% на центристкия съюз на Макрон.

По собствените му думи синът на италиански имигрант използва TikTok и други социални платформи – където може да се похвали с 1,2 милиона последователи.

Според проучване 32% от 18-24-годишните ще гласуват за Бардела на общи избори. „Нашата цивилизация ще умре... защото ще бъде потопена от мигранти, които ще са променили нашите обичаи, култура и начин на живот необратимо“, каза Бардела на неотдавнашен митинг. В личен план той има връзка с Нолуен Оливие, дъщерята на Мари-Каролин льо Пен, Филип Оливие и племенницата на Марин льо Пен.

Възход

Джордан Бардела се присъединява към тогавашния Национален фронт на Франция на 16-годишна възраст през 2012.

На следващите два президентски избора през 2017 г. и 2022 г. дъщерята на Жан-Мари льо Пен подобрява резултата. През 2022 г. взима тактическото решение да назначи много по-млад кандидат за партиен лидер.

Това би й позволило да се съсредоточи върху кандидатурата си за президент през 2027 г. и да продължи с реформите на партията си, която преименува от Национален фронт на Национален сбор (RN) през 2018 г., за да премахне и последното влияние на баща й, след като тя го изхвърля от партията през 2015 г.

Бардела става вицепрезидент през 2019 г. и през същата година става вторият най-млад евродепутат в историята.

Д-р Итай Лотем от Уестминстърския университет казва, че г-жа Льо Пен го е вижда като „добра инвестиция за бъдещето“, тъй като той е „младо, свежо лице, което тя може да контролира“.

Послушен

„Той беше добре известен като човек, който следваше партийните линии, вместо да има собствени мисли, като същевременно представяше много гладко лице, което отговаряше на програмата за детоксикация на Льо Пен“, добавя той.

Бардела е роден в северното парижко предградие Сен Дени през 1995 г. Майка му, италианска имигрантка, дошла във Франция през 60-те години от Торино, се разделя с баща му, бизнесмен, когато той е на годинка. Но той посещава частно средно училище, като баща му плаща таксите. Отива в Сорбоната, за да учи география, но се отказва заради политиката.

TikTok политик

Сега обаче е номинация за премиер. Бардела използва своите 1,5 милиона последователи в TikTok и други социални платформи, за да се хареса на младите. Крилатата му фраза "Франция изчезва" е част от антиимиграционната реторика на партията.

„Нашата цивилизация ще умре... защото ще бъде потопена от мигранти, които ще са променили необратимо нашите обичаи, култура и начин на живот“, казва той на митинг.

Под негово ръководство RN обещава да постави имигрантите на дъното на опашката за социални придобивки.

Но пък използва имигрантския си произход с далечни корени в Алжир според вестник „Льо монд“, за да опровергае твърденията, че партията е расистка. Има твърдения, че е използвал анонимен акаунт в Twitter, за да публикува расистки и хомофобски възгледи, но той винаги е отричал това.