0

Х итът на Деси Слава „Бели нощи“ е написан в атомно укритие, разкри пред „Телеграф“ авторът на текста й Стефан Статев.

24 г. по-късно емблематичната песен се радва на нова версия, това бе повод да върнем лентата назад и да разберем повече за историята й.

Импровизации

"Бели нощи" е първата попфолк песен, която създадох в моята кариера като композитор през 2000 г. специално за фестивала "Тракия Фолк". Няма да забравя как на следващия ден песента звучеше от абсолютно всяко заведение, през което минавах, или кола, която минава покрай мен. Абсолютен хит за 24 часа и никога не съм си представял, че тази песен ще продължава да вълнува българската публика повече от 24 години по-късно“, разказа пред „Телеграф“ композиторът Тодор Димитров-Токича. Той се надява новата версия, която е под шапката на новия лейбъл за балканска музика Tokicha Projects, да направи песента още по-популярна и за младото поколение.

„Римейковете са световна тенденция в музикалната и киноиндустрията в последните години и поради тази причина решихме да предприемем тази крачка, като българските музикални фенове могат тепърва да очакват нови песни от мен“, добави маестрото.

Ето какво разказа той и за работата със звездата: „Деси Слава е певица с талант от световна класа. Като музикален продуцент, който е влизал в студиото със стотици изпълнители в различни жанрове, мога да кажа, че тя е много повече от талантлива певица - тя е музикант с невероятен усет за музиката, който не само умее да прави извънземни импровизации с гласа си, а и да генерира мелодии, които и едни от най-добрите композитори не умеят да го правят. Записът премина изключително гладко и имахме достатъчно време за импровизации по новата версия на "Бели нощи", както и други песни, които все още не са видели бял свят“.

Картина

„Вкъщи написах текста, имам атомно укритие, само с едно малко прозорче, на лист с химикал. Нямах никакви поправки, защото самата мелодия ти подсказва думите. Много е важно да уловиш настроението и да избереш точните думи. А като си представиш и тембъра на изпълнителя – това е точната рамка на картината, която да опишеш с песенни думи“, разказа авторът на стиховете Стефан Статев. На „Тракия Фолк 2000“ той е участвал с общо 5 песни, но казал на шефа на журито Борислав Геронтиев: „Бели нощи“ е безапелационно №1, не може да се сравнява с другите. „Не помня какво й дадоха, Цветелина взе първата награда. През годините съм журирал много конкурси и 90% са се мъчили да изпеят „Бели нощи“, но никой не може като Деси, тя си е запазена марка“, продължава Статев. Той е написал над 400 песни – някои като текст, други и като музика, но тази си е неговият личен фаворит.

„Времето го доказа, че това е най-добрата песен в попфолка за всички времена. С Токича сме направили супер силни песни за други изпълнители, но тази е шедьовър“, категоричен е поетът. Неслучайно е отличена като „Песен на десетилетието“ в периода от 2000 г. до 2010 г. 

Режисьорът Бетина Димитрова: Червената рокля е символ на бляскавата й кариера

Ефектният видеоклип на новата версия на „Бели нощи“ вече е в YouTube, а неговият режисьор Бетина Димитрова разказа пред „Телеграф“ за реализирането му: „Искам да изкажа благодарности към Деси Слава, която ми се довери напълно - възможност, която рядко се случва на млади режисьори, особено на такава култова песен като "Бели нощи". Главната ми цел беше да покажа звездата Деси Слава в пълния си блясък. В началото на клипа виждаме едно 21-годишно момиче, което представя песента "Бели нощи" за първи път, облечена с червена рокля. С този кадър се стремя да напомня на публиката колко години продължава бляскавата й кариера. Малко са певиците в България, които могат да се похвалят с хит от подобна величина - песен, която звучи по клубовете абсолютно всяка вечер в продължение на 24 години и си остава все така актуална. Поради тази причина червеният цвят е ключов във видеоклипа, както и в маркетинг кампанията на проекта и се надявам този намек да е достигнал до българската публика. Този клип нямаше да се получи без всеки един член на екипа - благодарности към оператора Николай Скерлев, както и към хората, които отговаряха за визията на Деси – стайлинга на Кремена Димитрова, фризьора Чавдар Василев, гримьора Никола Флоридов, както и да благодаря на община Димитровград, които ни позволиха да заснемем видеоклипа в града, в който стартира кариерата на Деси Слава и да допринесе още повече на замисъла на проекта“