0

И Бермудският триъгълник си има международен ден – 5 декември.

А поводът са трагични инциденти, произлезли със самолети на този ден през 1945 г., когато първо изчезва група от 5 торпедни бомбардировача, а след това и два тръгнали да ги търсят спасителни хидросамолета, известни още и като летящи лодки. И до ден днешен това се смята за едно от най-странните и мистериозни произшествия в историята на световната авиация – била тя военна или гражданска. Изчезват без следа и всичките хора на бомбардировачите – 14 души екипаж, както и 13 от спасителните самолети, общо 27 човека.

Приблизителна карта на Бермудския триъгълник, но изследователи смятат, че границите са различни и далеч не са триъгълни.

 Приблизителна карта на Бермудския триъгълник, но изследователи смятат, че границите са различни и далеч не са триъгълни.
УИКИПЕДИЯ

Разследването първоначално хвърля вината върху водещия мисията на петте бомбардировача лейтенант Чарлз Керъл Тейлър, който се бил объркал, въпреки че имал много богат опит. Но по-късни редакции на докладите казват, че и седемте изчезнали самолета този ден били в отлично техническо състояние, екипажите били добре подготвени и климатичните условия не предполагали подобни инциденти. Така или иначе никой не може със сигурност да каже какво точно се е случило, но двайсетина години по-късно медиите подхващат темата и започва да се пише и говори първо за Дяволски триъгълник, а след това и за Бермудски. Той е между Бермуда, Флорида и Пуерто Рико, но реално никой не може да каже къде са му границите.

Много

Теориите са много за това какво точно се случва в Бермудския триъгълник и защо изчезват хора, лодки, модерни кораби, танкери, самолети и т.н. Много от произшествията са направо мистични – при прекрасно време изведнъж се случва нещо и плавателното или летателното средство изчезва без следа, въпреки че е наблъскано с най-модерна и сигурна техника. Има хипотези за странни климатични явления (като внезапно появили се водни циклони и гигантски приливни вълни цунами), също за магнитни аномалии, генериране на инфразвук от морските вълни, голямо находище от уран под дъното на океана, което обърква и живи хора, и техника. Има и по-екстравагантни теории, като наличието на черна дупка, паралелни светове, различна и променлива скорост на времето спрямо нормалната. Някои виждат замесени в проблема извънземни цивилизации или паралелни измерения. Има идеи за неточно работещи уреди за навигация и появата на т.нар. електронна мъгла. Теориите са безброй и никой сякаш не е в състояние да даде разумно и общоприемливо мнение по въпроса.

100 години

Никой не може да каже точната бройка на изчезналите. Предполага се, че за последните сто години в Бермудския триъгълник са изчезнали над 120 големи кораба и 200 самолета от различен вид.

Някои свидетели съобщават за мъгла, която става толкова гъста, че не може да се види нищо наоколо на метър разстояние. Други говорят за внезапни бури и урагани, които се появяват все едно от нищото и после изчезват също толкова мистериозно. Множество свидетели разказват за странни явления, като появата на светлини върху водата, мистериозни звуци и дори срещи със същества, които никой не е виждал преди. Някои говорят за среща с гигантски калмари или други морски чудовища, излезли сякаш от страховитите легенди на моряците.

Други твърдят, че са виждали странни обекти във водите на триъгълника като подводници, които не приличат на обикновени военни кораби и могат да летят. Тези обекти може да са свързани с извънземни или с тайни правителствени проекти.

В района доказано се наблюдават магнитни аномалии, които могат да повлияят на работата на навигационните системи и инструменти. Това може да накара корабите и самолетите да се дезориентират и да изчезнат.

Много хора твърдят, че районът на Бермудския триъгълник е обитаван от призраци и привидения. Екстрасенси обясняват, че много хора са умрели тук и душите им не могат да намерят покой.

Изследователи смятат, че Бермудският триъгълник е място за кацане на извънземни. Те твърдят, че НЛО и пришълци от други светове или измерения са отговорни за изчезването на кораби и самолети, както и за други странни явления в района.

Изследователи на историята на изчезванията твърдят, че още с пристигането на Колумб и откриването за Европа на Новия свят в триъгълника започват да изчезват кораби и хора. А пък индианците имали предания как в района се случват странни неща и лодките им са поглъщани от ада, където пропадат за вечно страдание. След избиването на индианците и новото заселване на района произшествията продължават, но с корабите, а по-късно и самолетите на нашествениците.