0

Н амушканият с нож разследващ полицай от 20-годишния наркоман Сергей Мишев в казанлъшката местност Казмера остава в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ - Стара Загора, научи „Телеграф“. 

„Възстановява се след операцията, в съзнание е. Нещата бързо се нормализират, като се има предвид, че съществуваше реална опасност за живота му“, каза директорът на болницата проф. Йовчо Йовчев. „Бил е намушкан в дясната гръдна половина, засегнати са плевра и бял дроб“, уточни той по повод противоречивата информация къде точно е прободен униформеният. „Съдебна експертиза ще бъде назначена, когато състоянието му позволява това“, обясни зам.окръжният прокурор Гриша Мавров.  

Полицаят е влязъл напълно самоуверен в ромската махала в местността Казмера. Това разкриха пред „Телеграф“ негови колеги, които се страхуват да съобщят името му, тъй като не искат да ги застигнат ромски клетви и проклятия. 

Добър човек

„Забележително добър, отговорен и честен човек. Познава си работата и я върши изключително професионално и съвестно. Лоша дума не може да се каже за него. Страшно и нелепо е това, което му се случи. И двамата колеги не са били подготвени за такъв развой на събитията, но никой от нас не е застрахован“, коментираха пред „Телеграф“ колеги от Казанлък на ранения. „Вече го преместиха от реанимацията. Уверяват ни, че ще се оправи, но е нужно дълго време за пълното му възстановяване“, казаха притеснени близки на пострадалия, дошли в болницата за пореден ден да получат информация за него.  

Тежко прободеният мъж работи в системата на МВР от 2018 година, научи „Телеграф“. От 2020 година до днес е разследващ полицай в Районното управление на МВР в Казанлък. За последните пет години е награждаван  четири пъти за високи професионални резултати. 

Касапница 

В понеделник следобед той и още един негов колега отидоха в ромската махала „Казмера“, за да връчат лично призовка на местен. Не успяха да го открият, но изневиделица в гетото се разрази  трагедия. Изненадващо единият от служителите на МВР бе нападнат от 20-годишния Сергей Мишев. „Носел е два ножа и е бил видимо неадекватен. В суматохата изпуснал единия нож и това може би е помогнало да не се стигне до фатален край. Когато видял, че колегата му е в опасност, вторият полицай се втурнал да му помогне. Двамата по всякакъв начин са се опитали да избегнат конфликта с въоръжения, но не се е получило“, коментира пред „Телеграф“ директорът на ОДМВР - Стара Загора Лазар Христов.

Страх

Разследващите не изключват възможността нападателят да се е уплашил, че идват за него, тъй като има четири регистрации за кражби и е бил обявен за национално издирване. „Освен това е наркозависим и е действал под въздействието на психотропни вещества“, поясни още Лазар Христов.  

Груба грешка 

Лазар Христов обяви за груба грешка факта, че невъоръжени и неподготвени за евентуални сблъсъци полицаи са влезли в „гето със силно маргинализирано население“. „Преценили са, че като е светло и единият от тях се е познавал с местните, няма опасност да им се случат неприятности. Искали са да помогнат на колегите си, които по принцип са изключително натоварени, а сега с блокадите просто издишат“, обясни още той и увери, че по правило полицаите са инструктирани да не навестяват ромските махали без оръжие. 

Безпрецедентно 

Едва 21 разследващи полицаи работят в Казанлък. 2100 са делата, които те водят. Средната им натовареност е 40-45 досъдебни производства на човек, сочат справки. „През последните седмици сме свидетели на безпрецедентни блокади на възлови пътни артерии в областта под формата на протест на граждани, който е незаконен, а освен това затруднява работата на служителите ни“, коментира Лазар Христов. Той припомни, че в деня на инцидента в Казанлък 20-годишен бабаит удари полицай в Мъглиж, след като отказал да покаже документите си за проверка пред униформения. „Този мъж също е криминално проявен, започнато е досъдебно производство. Полицаят не е пострадал“, посочи Христов и изрази тревога, че подобни посегателства върху униформени са едва ли не всекидневие.

Операция 

Операция по противодействие на битовата престъпност с над 150 служители на жандармерията и на РУ-Казанлък се проведе във всички ромски квартали на града. Задържани са пет човека, образувани са четири бързи и две досъдебни производства. В имота на единия от задържаните са намерени растения от рода на конопа, а в друг - нерегистриран газов пистолет.

Решетки за злосторника

В четвъртък Окръжният съд - Стара Загора определи на нападателя  най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. В решението се казва, че Сергей Мишев е направил опит умишлено да умъртви разследващ полицай, като опитът е останал недовършен по независещи от него причини. Зам.окръжният прокурор Гриша Мавров уточни, че предвиденото от закона наказание в този случай е  затвор от 20 и 30 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

Служебният защитник на 20-годишния мъж не възрази срещу направеното от прокурора искане, а обвиняемият помоли да го върнат в ареста.

До момента са разпитани 8 души - всички преки свидетели на кървавата баня. Назначени са експертизи на биологичния материал.