0

О т години българските звезди излизат извън рамките на родината и правят съвместни проекти със свои колеги не само от Балканите, но и то целия свят.

Последната щастлива новина дойде от лагера на Мария Илиева, която се похвали с колаборация с легендарния Джо Лин Търнър. Дуети с големи звезди имат още Мишо Шамара, Лилана, Андреа, Преслава, Тони Стораро, Азис и т.н.

Класа

„В началото изобщо не можах да повярвам какво ми се случва“, казва Мария Илиева. „Той е световна звезда, истинско вдъхновение за мен и милиони меломани. Огромна чест за мен е такъв изпълнител да обърне внимание на изкуството ми и да ме покани да запишем дует. Това е сбъдната мечта. Безкрайно се вълнувам и нямам търпение да ви представим Forever“, коментира българската певица. „Гордея се да обявя колаборацията ми с невероятната българска изпълнителка и истинска суперзвезда – Мария Илиева. От много време се възхищавам на таланта ѝ и се надявах, че един ден ще можем да работим заедно. Ето, че този ден дойде. Не можех да избера по-добър партньор, с когото да разпространим любов и обединение в свят, който има нужда от това сега повече от всякога”, написа Джо Лин Търнър в социалните мрежи. Мария Илиева се запознава с вокалиста на Rainbow и Deep Purple, написал Can’t Let You Go и Street of Dreams, през 2015 г. Тогава рок легендата гостува на финала на музикално риалити и отвежда участникa от отбора на Мария – Славин Славчев, до победата, припомнят от Stereo Room. Близо 10 години по-късно Джо Лин Търнър създава песен, която иска да направи в дует с женски вокал. Мениджърът му за Източна Европа предлага Мария Илиева като подходящ изпълнител. Джо познава добре Мария и отдавна иска да работи с нея. Със съпругата му Мая Търнър, която е и негов мениджър, чуват баладата „Любов”, която ги грабва, без да разбират текста. Свързват се с Мария Илиева с думите „Ти си артист от световна класа”.

Рап

Поп певицата Лилана, рап иконата Снууп Дог и един от основоположниците на рап културата в България Мишо Шамара правиха уникална 3 в 1 комбинация в песента Dime Piece, а видеото, което е заснето в Ел Ей щурмува БГ ефира и се превърна в сензация. Dime Piece е абсолютна сензация. За първи път български изпълнител записва песен със звезда от световна величина. Музиката и аранжиментът са на Ariel Rodriguez, eдин от музикалните продуценти на R.Kelly. В основата на парчето е сeмпъл от хит на шведска група от края на 90-те. Текстът е на рапъра от Чикаго Reggie Ruckus и на Снууп Дог, който вкарва очаквано добрия си, неподправен стил в парчето. Песента е миксирана от Slavic Livins, работил с Beyonce Knowles, Korn, Britney Spears, Akon, T-Pain, Liquid Soul, R.Kelly, Christina Aguilera, Bump J, Cap 1, Dem Frenchize, Boyz, Freeway, Drew Sidora, Jill Scott и др.

Ямайка

След успеха на Лилана, която записа парче със Снууп Дог и Акоn, втора българка успя да пробие зад Океана и това е фолкфурията Андреа, която влезе в колаборация с американския рапър Шаги. Въпреки че участието й в песента е малко, тя и колегата й от група Sahara - румънецът Кости, се редуват да изпълняват припева в I Wanna. Андреа успя отново да предизвика голям шум около себе си. Видеото беше пуснато в американски ефир.

Андреа и Шаги

 Андреа и Шаги

Миналата година и фолкзвездата Емилия изненадващо обяви, че е направила песен с изпълнителя на култовите хитове „О, Каролайна“ и „Мистър Бомбастик“ - Шаги. Тя анонсира проекта в социалните мрежи, като пусна няколко кадъра от видеото. „Те са направени в Киноцентъра в Бояна“, уточни пред „Телеграф“ певицата. „Една моя мечта се сбъдна. Една песен, която е продължение на всичко различно и щуро, което ви представях през изминалото време. Shaggy, Costi и Емилия - Dja Dja. Винаги съм искала да видя името си до такъв изпълнител от такава величина. Една моя мечта е вече реалност. Споделям ви я от сърце. Имам да благодаря на много хора за тази уникална песен, но може би в следващия пост. Сега просто искам да споделя радостта си и щастието от музиката, която имам възможността да правя”, написа към кадрите ангелогласната изпълнителка.

Емилия, Шаги и Кости

 Емилия, Шаги и Кости

Грами

Припомняме ви, че през 2019-а родният изпълнител Азис намери място в номинациите за сръбските „Грами“. Песента, която изпя в дует със скандалната поп звезда Йелена Карлеуша O.S.T.A.V.LJ.A.M.T.E, бе номинирана в категория "Колаборация на годината“. Тази година пък той отново направи нечуван фурор в Сърбия с дуета си с нашумялата звезда Теа Тайрович, след като изправи на крака и цялата зала „Арена Белград“, където бе специален гост по време на концерта на Теа. Песента е по музика на Kyriakos Papadopoulos. Текстът на сръбската част е написан от Pavle Subotić, а на българската – от Сиана. Аранжиментът е направен от Даниел Ганев. Видеоклипът е реализиран изцяло от български екип. Режисьор е Иван Димитров – Torex. Гримът е на Кирил Чалъков, косите са дело на Иван Маринов. Стилист на проекта е Добромир Киряков. Фотосите към лентата са направени от Георги Малев.

Азис и Теа Тайрович

 Азис и Теа Тайрович

Сърбия

Сръбско-българските колаборации не са новост, тъй като много от тамошните изпълнители си избират дуетни половинки от българските си колежки. Такъв е случаят и с Миле Китич, който направи убийствен хит с Галена. Песента „Добре ли си“ се въртеше по няколко пъти на вечер в дискотеките не само у нас, а и в Сърбия. Кеба пък пристана на Глория. Идеята за дует между двамата се ражда спонтанно по време на съвместно участие в България. Песента е двуезична, като над текста са работили Глория, Кеба и Мариета Ангелова. Jače, jače (Обратно в рая) е по музика на Калин Димитров и Глория.

Глория и Кеба

 Глория и Кеба

Вурвуру

Анелия пък може да се похвали с няколко дуета с гърци. Първо тя записа съвместно парче с Йоргос Ясемис, а след това Кириакос Георгиу. Двамата зарадваха меломаните с темпераментно парче в две версии – на български и на гръцки език, със заглавия „Кажи ми“ и Pos Tin Ides. Композицията е дело на Даниел Ганев, а двата текста са написани съответно от Петя Радева и Thanasis Garavelas. За видеореализацията на сингъла екип от България начело с режисьора Георги Марков пътува за курортното селище Вурвуру, разположено на полуостров Ситония. Именно там за снимачни площадки са използвани девствени плажове и красиви скали. Макар да звучи контрастно, всъщност в пълен синхрон с цялостната идея са и кадрите, заснети на територията на най-луксозния местен хотел Ekies All Senses Resort.

Анелия и Кириакос Георгиу

 Анелия и Кириакос Георгиу