0

К аква тайна се крие зад най-прочутата и смятана за наистина автентична снимка на НЛО – това ще можем да разберем не по-рано от 2072 г., защото британското военно министерство за пореден път засекрети обстоятелствата около нея.

Сп. „Нюзуик“ се е свързало с британските военни и е получило отговор, че всъщност снимката, както и другите пет, които са направени заедно с нея, е засекретена за пореден път. На няколко пъти тази секретност е удължавана.

Август

На 4 август 1990 г. двама туристи снимат мистериозен летящ обект с форма на диамант, който се рее в небето близо до Калвин, Шотландия. Правят общо 6 снимки, като предават негативите на шотландския вестник „Дейли рекърд“. Но както снимките, така и негативите изчезват. Докато един британски изследовател, Дейвид Кларк, не ги изважда наяве или, по-точно, успява да се добере до една от снимките. Тя скоростно се превръща в истински хит. Всякакви анализи подсказват, че всъщност си е напълно автентична. Военните дори определят дата за разсекретяването на информацията по случая, но след това я удължават на няколко пъти и в момента е до 2072 г.

Дейвид Кларк проучва въпроса 13 години, работил е като куратор в Националния архив на Обединеното кралство и в момента е доцент в университета „Шефилд Халам“. Той открива, че бившият пресаташе на Кралските военновъздушни сили Крейг Линдзи е запазил копие от последния оцелял оригинал на снимката в очакване някой да попита за мистериозното изображение. Знае, че всъщност са шест фотоса и са направени от двама туристи, които са се разхождали по един от хълмовете край селището Калвин, Шотландия. По-късно разбира, че това са били двама готвачи, работещи в близък луксозен хотел, които са имали свободно време и са използвали хубавите климатични условия, за да отдъхнат сред природата. На запазената снимка се вижда обект с формата на диамант да лети в небето, а на заден план е британски военен изтребител. Туристите се изплашили и побегнали към близките дървета, като оттам са направили снимките. След това занасят фотосите до местния вестник „Дейли рекърд“ и ги предават заедно с негативите (по това време апаратите не са електронни и снимат на лента). Обаче изданието се свързва с военновъздушните сили и те провеждат блестяща операция по изземане на ценния материал. Двамата готвачи става много затворени и скоро изчезват от полезрението на журналистите от „Дейли рекърд“, които предполагат, че или отиват да живеят на друго място, или военните им сменят самоличностите, а най-вероятно и двете.

Пращане

Дейвид Кларк разказва пред „Нюзуик“: „Фоторедакторът на „Дейли рекърд“ по това време изпратил снимките на Крейг Линдзи, който е бил офицер по връзки с обществеността на ВВС в Шотландия. Той предал снимките на Министерството на отбраната в Лондон, след което военните го помолили да получат и негативите. Така че той се върнал в „Дейли рекърд" и поискал да изпратят негативите в Лондон, което те надлежно направили - доста удивително и направо странно за журналисти - и след това негативите изчезват."

Кларк обяснява, че информацията, свързана със снимката, обикновено би трябвало да бъде публикувана досега, тъй като са минали 30 години по закон, но МО удължават секретността с още и още. Така също няма да бъдат разкрити и имената на двамата туристи (както и това дали изобщо са готвачи или само такава легенда е създадена). Това се прави за сигурност на самите туристи, на които да не им досаждат медии и най-вече маниаци. А и двамата явно не искат да бъдат безпокоени.

Според това, което Линдзи разказва на Кларк, двамата мъже работели като готвачи в хотел в Питлохри в шотландските планини, когато решили да се разходят по хълмовете близо до Калвин една лятна вечер. Докато се разхождали, те забелязали огромен летящ обект с форма на диамант, който се движел безшумно в небето. Все още не е ясно дали това, което двамата мъже са видели онази лятна вечер през 1990 г., всъщност е НЛО, както си мислели тогава. Кларк анализира снимката с един от колегите си, старши преподавател по фотография в университета „Шефилд Халам“, Андрю Робинсън, който казва, че изображението не показва признаци на манипулация.

„От това следва, че на снимката е или истински неидентифициран летящ обект в небето, или че какъвто и да е дизайн или манипулация, използвана за създаване на този ефект, се е случила пред камерата, а не докато е била заснета на филма или в постпродукция и отпечатване на изображението", обяснява с научен ентусиазъм Кларк.

Недоверие

Линдзи също смята, че изображението не е измама. Уфолозите определят „това за най-добрата снимка на НЛО“, която е показвана на обществото. Други обаче не вярват. „За съжаление не мисля, че мистериозният обект е дошъл от друга галактика“, твърди Кларк пред в. „Дейли мейл“. И продължава: „Вярвам, че това е направено от човек в таен хангар някъде - и каквото и да е било, остава класифицирано и строго забранено за разсекретяване.“ Той вярва, че мистериозният летящ обект може да е Aurora - строго секретен разузнавателен самолет, за който се говореше, че САЩ ще строят през 80-те години на миналия век, въпреки че никога не е имало доказателства за такъв проект и американското правителство постоянно отрича съществуването му, а пък в Шотландия и въобще във Великобритания още повече твърдят, че не знаят за него.

„Въпреки че никога не е имало съществени доказателства как Aurora някога е бил построен или летял, имаше множество необясними наблюдения и инциденти през годините както в САЩ, така и в Обединеното кралство, които подхранваха мита за този самолет, включително и за района на Калвин“, твърди Кларк. Докато Кларк е „100 процента сигурен, че някой някъде в британска или американска военна институция знае точно какво има на снимката“, той също признава, че изображението може да е всичко, включително измама. „Другата възможност е всичко това да е измама, която е излязла извън контрол. Надяваме се, че цялата цел на публикуването на тази история е да принудим или самите фотографи, или някой, който познава фотографите или знае нещо за обстоятелствата, да излезе напред и да разреши мистерията“ - завършва той пред „Нюзуик“.