0

Ч удесни идеи как да разнообразим дните на постите с още вкусни неща намираме на bonapeti.bg. Лора и Стоян от „Бон Апети“ смятат, че тези рецепти са идеални не само за дни на пост. А лозовите сарми с боровинки са подходящи и за Бъдни вечер.

Лозови сарми с боровинки

Необходими продукти:

  • 1 буркан лозови листа
  • 200 г булгур (с варене)
  • 2 стръка праз
  • 4 скилидки чесън
  • 70 г орехи
  • 50 г сушени червени боровинки
  • 1 щипка канела
  • 1 зрънце бахар
  • 1 щипка индийско орехче
  • 1/2 ч.л. кориандър
  • 1/2 връзка магданоз
  • сокът от 1 лимон
  • 100 мл зехтин
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Накълцайте праза и чесъна и ги сложете в дълбок съд със сгорещения зехтин, сол и 100 мл вода. Похлупете и гответе, докато омекнат. Поръсете с канелата, счукания бахар, индийското орехче и кориандъра. Сложете и накълцаните орехи, сушените червени боровинки, накълцания магданоз и булгура. Разбъркайте и залейте със 100 мл топла вода. Овкусете със сол и черен пипер. С плънката и лозовите листа завийте малки стегнати сармички. Подредете ги плътно в тенджера. Залейте ги с лимонов сок и малко вода (до тяхното ниво). Притиснете ги с чиния и похлупете. Гответе на слаб огън 30 минути.

Карфиолена супа

Необходими продукти:

  • 1 голяма глава карфиол
  • 4 скилидки чесън
  • 2 малки глави лук
  • 200 г царевичен хляб
  • 1 л зеленчуков бульон
  • 80 мл зехтин
  • 1 ч.л. кориандър (зърна)
  • 1 ч.л. кимион (зърна)
  • 1 ч.л. лют червен пипер
  • 1 ч.л. сминдух
  • 1 ч.л. куркума
  • 1/2 с.л. къри
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Карфиолът се накъсва на розички. Кориандърът и кимионът се запичат на сух тиган и след това се стриват в хаванче, заедно със сминдуха. Лукът и чесънът се нарязват на ситно и се запържват в тенджера със сгорещения зехтин. Овкусява се със стритите подправки, куркумата и червения пипер. Налива се бульонът, прибавя се и карфиолът. Оставя се да къкри на слаб огън, докато зеленчуците омекнат. Супата се пасира, подправя със сол и черен пипер. Хлябът се нарязва на кубчета, овкусява се с къри и се запържва в зехтина. Супата се сервира с крутоните.

Бобени бургери

Необходими продукти:

  • 250 г белен бял боб
  • 3 малки моркова
  • 2 скилидки чесън
  • 1 връзка пресен лук
  • 4 стръка мащерка
  • 3 филии хляб (100 г)
  • 1 и 1/2 ч.л. кимион
  • 2 с.л. зехтин + за намазване
  • сол и черен пипер на вкус

За соса:

  • 1 краставица
  • 80 г сурови белени бадеми
  • 3 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. сух чесън
  • сокът от 1/2 лимон
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Бобът се залива с вода, добавят се 2 стръка от мащерката и се готви 45 минути или докато се разкашка. Морковите се обелват, настъргват се на едро ренде и се запържват в зехтина, докато омекнат. Добавя се наситненият пресен лук и се запържва за кратко. Бобът се отцежда и мащерката се отстранява. Хлябът се смила в блендер. Запържените зеленчуци, скилидките чесън, хлябът, кимионът и листенцата от останалата мащерка се добавят към пюрето от боб, разбърква се добре и се подправя със сол и черен пипер. Оформят се сплескани големи кюфтета и се слагат в тава, върху намазана със зехтин пергаментова хартия. Кюфтетата също се поливат с малко зехтин и се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност – около 15 минути. Обелената краставица се пасира с бадемите, лимоновия сок, сухия чесън, зехтина, сол и черен пипер на вкус. Кюфтетата се поднасят със соса.

Съвет: От тази рецепта могат да се направят и бургери от бобено кюфте, соса, резен домат и листо от салата айсберг.

Мекици

Необходими продукти:

За тестото:

  • 500 г брашно
  • 1 ч.л. суха мая
  • 1 ч.л. захар
  • олио за пържене на маслена баня
  • канела и пудра захар за поръсване

За ябълковото пюре:

  • 4 зелени ябълки
  • 100 мл тъмен ром
  • 50 г тъмни стафиди
  • 50 г мед

Начин на приготвяне:

Маята се разтваря в 250 мл топла вода, заедно със захарта. Пресипва се при брашното и се замесва меко тесто, което се оставя да втаса в намазана с олио купа. Ябълките се обелват, почистват се от семките и се режат на кубчета. Слагат се в касерола с рома, меда и стафидите и се готвят на слаб огън под капак, докато омекнат и течността се изпари. Пюрират се, а ако пюрето е течно, се сгъстява на умерен огън. От тестото се оформят 8 топки, намазват се с олио и се оставят да починат за 30 минути. Тестените топки се изтъняват с намазнени ръце, като в средата им се прави дупка. В дълбок съд се загрява олио до 180 градуса. Мекиците се пържат на маслена баня до готовност и златист цвят. Отцеждат се и се поръсват със смес от пудра захар и канела. Гарнират се с ябълковото пюре.