0

- Г-н Вълчев, вие имахте концерт на 19 декември. Разкажете за него, защо избрахте Пловдив?

- Концертът ми на 19 декември беше в Пловдив, неслучайно. Целта му беше с благотворителна кауза за едни талантливи деца от ансамбъл „Престо“. Когато влязох в Голямата Базирка, усетих, че там искам да бъде, а и Пловдив е артистичен град, но най-вече, защото съм на територията на децата. Те нямат нормални инструменти, на които да свирят, да не говорим за студиото, в което репетират. Въпреки това те печелят постоянно някакви конкурси и състезания, което е много похвално.

Благотворителният концерт в Пловдив

 Благотворителният концерт в Пловдив
Личен архив

Миналата година се включиха в мой концерт, донесоха най-различни инструменти. Преподавателят им Пенчо Пенчев постоянно ги произвежда и ремонтира. Направи ми впечатление, че бяха взели един виброфон, на който той се е учил. Тоест той е произведен 1975 година и е в такова състояние, че е непоправим. Тогава реших да съберем средства за него, за да имат нов. Един такъв инструмент може да се вземе за около 10 000 лв. И да е хубав. Продължаваме да събираме парите, все още не сме събрали цялата сума. Трябва да се помага на такива бъдещи таланти, те са тези, които ще ни извисят занапред и ако не им помогнем ние, няма кой.

- Какъв съвет бихте дали на тези млади таланти?

- Да не се отказват никога и да не забравят защо са започнали. Музикалният живот не е лесен, но ако успееш да бъдеш себе си, нещата рано или късно ще се случат. Децата мислят по-идеалистично, но след това много се отказват, трябва да вярваш и да не спираш. Това е талант и трябва да бъдеш отговорен към него и благодарен. Има една приказка, талантът е едно животно, ако не го нахраниш ти, той теб ще изяде.

- Всичко ли мина по план или имаше някои куриозни ситуации?

Имах една неприятна изненада, бях си забравил костюма в Дубай, а той беше специално за това събитие с интересни орнаменти. Когато се прибрах в София, отварям гардероба и виждам щранга, съответно мисля, че костюмът си е в него.

Тръгвам към Пловдив два часа преди концерта, взимам уж костюма и виждам, че щрангът е празен. Лошо ми стана, наложи се да търся костюм в Пловдив малко преди събитието, но за щастие успях да намеря подходящ. По принцип се старая всички дрехи да са ми по две, за Дубай и за България, но ето че понякога пропускаш някои неща.

О, имам и още една интересна история с костюм. На концерта ми през лятото с 1500 свещи, много красив. По време на участието ми реших да скоча и само чух пропукването на панталона ми. Помислих си, че е малко, но беше отгоре до долу. Успях леко да се прикрия, но беше смешно.

В Дубай

 В Дубай
Личен архив

- Успяхте ли да се разходите и на други места в родината си?

- Аз бях за ден и половина и нямах много време. Пристигнах на 18-и сутринта, пътувах до Пловдив, на 19-и концерта и на 20-и сутринта си тръгнах. В Дубай имах ангажимент и нямаше как.

- Къде посрещнахте коледните празници?

- Бъдни вечер и Коледа посрещнах в Дубай на плажа по къс ръкав. Беше много приятно, имах участия на открито на плажа.

- Все пак успяхте ли да спазите традициите?

- Да, разбира се. На Бъдни вечер спазих постите, така съм научен от малък, но след 12 ч. спирам да постя. Не успях да вечерям с типичните български ястия, напротив, трапезата ми беше гурме.

- Какви подаръци получихте?

- Получих интересни подаръци. Един от тях е много символичен – ръкавели с моите инициали Б. В. Много е оригинално.

- Новата година къде ще посрещнете?

- Имам две участия в Дубай отново. Пак на работа, но при нас това е удоволствие. Въпреки че така изглежда пред хората, зад кулисите не е толкова лесно, има години подготовка и труд.

- Съпругата ви не се ли сърди или се забавлява заедно с вас?

- Сърди се, как да не се сърди. Тя много държи на българските традиции и за празниците замина в България, защото искаше да бъде със семейството си, докато аз работя.

- Какво предстои през новата година за вас и какво си пожелавате?

- Най-вече желая здраве на мен и близките ми. На себе си ще пожелая успех за един проект, който подготвям с екипа си. Предстои да се случи лятото на 2024 г., нещо невиждано за страната ни е и скоро ще го обявя.