0

К раят на лятото наближава стремително, а Лора и Стоян ни показват рецепти, които можем да хапваме и през идващата есен, още на bonapeti.bg.

Риба разсол

 Продукти:

- 800 г охладено филе от бяла риба

- 1 глава лук

- 1 връзка магданоз

- 1 лимон

- 4 с. л. зехтин

- 2 стръка стеблена целина

- 2 стръка праз

- 1 морков

- 2 скилидки чесън

- 1 с. л. брашно

- 2 жълтъка

- 200 г кускус (без варене)

- 50 г печени орехи

- 1 глава цвекло

- 2 с.л. мед

- сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

Рибното филе се нарязва на парчета и се овкусява със сол и черен пипер. В тенджера се наливат около 2 литра вода, добавят се около 1 с. л сол, стеблата от магданоза, лимоновият сок и наситненият лук. Течността се кипва и силата на огъня се намалява. Слага се рибата и се готви за около 7–10 минути, като бульонът не трябва да кипи. Готовата риба се изважда с решетъчна лъжица. Брашното се запържва в 1 с.л. зехтин и към него се наливат около 300 мл от получения от варенето на рибата бульон. Щом се сгъсти, се добавят листата магданоз, дърпа се от огъня и се пасира. Сипват се и жълтъците и се разбърква добре. Целината, празът, морковът и цвеклото се обелват, нарязват се на кубчета и се овкусяват с чесъна, смачкан на паста с малко сол. Зеленчуците се заливат с меда, смесен с 2 с. л. зехтин и малко сол, и се пекат 25 минути в загрята на 200 градуса фурна. Кускусът се овкусява със сол и зехтин и се залива с бульон, колкото да го покрие. Оставя се да набъбне и се разбърква. Смесва се със запечените зеленчуци и натрошените орехи и се овкусява със сол и черен пипер. Рибата се залива със соса и се сервира с кускуса.

Нахутена шакшука

Продукти:

- 2 консерви нахут (по 400 г)

- 800 г пасирани домати (от консерва)

- 60 мл зехтин

- 2 печени червени чушки (от буркан без оцет)

- 2 скилидки чесън

- 1 глава лук

- 1/4 връзка магданоз

- 2 с.л. доматен концентрат

- 1 ч.л. пушен червен пипер

- 1/2 ч.л. кориандър

- 1/2 ч.л. кимион

- 1 щипка чили на прах

- сол и черен пипер на вкус

- арабски питки за сервиране

Приготвяне:

Лукът и чесънът се наситняват, а чушките се режат на кубчета. Зеленчуците се запържват в зехтина. Добавят се доматеният концентрат, чилито, кориандърът, кимионът и пушеният пипер. Слагат се доматите, овкусява се със сол и черен пипер и се готви 15 минути на слаб огън. Ако има нужда, се наливат около 50 мл вода. Прибавя се отцеденият нахут, поръсва се с половината от наситнения магданоз и се готви 10 минути. Сервира се със запечени в намазнен тиган арабски питки и останалия магданоз.

Пилешки крила на фурна със сос

Продукти:

- 1,5 кг пилешки крилца

- 130 г брашно

- 3 с.л. подправка заатар

- 1 с.л. сол

- 2 ч.л. червен пипер

- 1 ч.л. сух чесън

- 1/4 ч.л. черен пипер

- олио за намазване

За соса:

- 200 г кисело мляко

- 2 с. л. майонеза

Приготвяне:

Брашното се разбърква с двата вида пипер, солта и сухия чесън. Крилцата се почистват и се разполовяват. Овалват се хубаво в овкусеното брашно. Подреждат се в добре намазана с олио тава. Пекат се в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, до златисто – около 30 минути. След това се изваждат в купа и се поръсват с подправката заатар. Разбъркват се. Киселото мляко се смесва с майонезата. Крилцата се поднасят със соса.

Печени филийки с патладжани

Продукти:

- 1 дълга багета

- 200 мл сос маринара

- 40 мл зехтин екстра върджин + още за намазване

- 100 г кашкавал

- 20 г каперси

- 1 скилидка чесън

- 1 патладжан

- 1/4 връзка босилек

- сол на вкус

- пресен босилек за поръсване

Приготвяне:

Патладжанът се нарязва на шайби и се посолява. Оставя се за 10 минути, измива се и се подсушава. Намазва се със зехтин и се запича до златисто върху сгорещена плоча. Хлябът се разрязва на четири и всяка половинка на още две. Полива се със зехтин и се запича в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор за около 10 минути – до златисто. Зехтинът се смесва с накълцаните чесън, каперси и босилек. Сместа се намазва върху хляба. Отгоре се разпределя сосът маринара, слагат се парчета патладжан, поръсва се с настърган кашкавал и се пече до златисто в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор. Хлябът се поднася, поръсен с пресен босилек.