Л ора и Стоян от „Бон Апети“ дават и доста идеи за салати, ето и два от тези рецепти от bonapeti.bg.
От леща и моркови
Необходими продукти:
- 200 г зелена леща
- 4 моркова
- 500–600 мл зеленчуков бульон
- 100 мл зехтин екстра върджин
- 1 лимон
- 5 скилидки чесън
- 1/2 връзка магданоз
- 2 стръка мащерка
- 1 дафинов лист
- 1 ч.л. кимион
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Лещата се сварява в бульона заедно с дафиновия лист, мащерката и нарязания на ситно чесън. Готви се под капак до готовност. След това дафиновият лист и мащерката се отстраняват. Зехтинът се смесва със сока и настърганата кора от лимон. Овкусява се със сол и кимион и с получения дресинг се залива топлата леща. Оставя се да се охлади. Морковите се белят и се настъргват на едро ренде. Магданозът се наситнява. Морковите и магданозът се добавят към охладената леща. Разбърква се и се сервира.
Печена с батати
Необходими продукти:
- 400 г сладки картофи - 1 батат
- 1 консерва нахут - 400 г
- 1 глава броколи
- 3 с.л. зехтин
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. кориандър
- 1 ч.л. кимион
- сол и черен пипер на вкус
За дресинга:
- 50 мл зехтин екстра върджин
- 4 скилидки чесън
- 1/4 връзка копър
- 2 с.л. сок от лимон
- 1 с.л. сусамов тахан
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Кимионът, кориандърът и червеният пипер се разбъркват. Картофът се обелва и се реже на шайби, които се подреждат в тава, заливат се с 1 с. л. зехтин и се овкусява с част от сместа от подправки. Нахутът се отцежда. Залива се с 1 с. л. зехтин и се овкусява с останалата смес от подправки. Изсипва се в тавата. Броколите се накъсват на розички, подреждат се в тавата, заливат се с останалия зехтин. Всички продукти се овкусяват със сол и черен пипер. Пекат се 20–25 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. В купа се смесват таханът, зехтинът, лимоновият сок, стритият на паста чесън, наситненият копър и сол на вкус. Зеленчуците се слагат в чиния, заливат се с дресинга и се поръсват с нахута.