0

К акто винаги, на bonapeti.bg намираме чудесни рецепти, този път за различни сладки неща. Които зрителят може да си приготви и у дома, докато гледа Лора и Стоян.

Бадемови сладки

Необходими продукти:

  • 220 г бланширани бадеми
  • 80 г шоколад без мляко (вегански или черен)
  • 70 г кокосово масло
  • 70 г кокосова захар
  • 50 г орехи
  • 60 мл кленов сироп
  • 1/4 ч.л. канела
  • 1/4 ч.л. сол
  • 1 ванилия

Начин на приготвяне:

Бадемите се смилат в блендер или в мелачка за кафе, докато станат на брашно. Орехите се накълцват на ситно. Кокосовото масло се разтопява и се разбърква с кленовия сироп и кокосовата захар. Шоколадът се накълцва. В купа се слагат бадемите, орехите, шоколадът, канелата, солта и ванилията. Върху тях се изсипват течните съставки. Разбърква се добре. От сместа се оформят бисквити – сплескани и кръгли. Подреждат се в тава с незалепващо покритие. Оставят се за 30 минути в хладилник, да стегнат. Пекат се в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – около 12 минути. Ако се разлеят по време на печенето, след като се извадят, докато са още топли, се изрязват с ринг, за да са с по-правилна форма. Охлаждат се и се поднасят.

Кифлички с локум

Необходими продукти:

  • 300 г брашно
  • 1 пакетче суха мая
  • 50 мл топла вода
  • 120 мл топло прясно мляко
  • 1 с.л. захар
  • 1/2 ч.л. сол
  • 50 г краве масло
  • 200 г локум
  • 1 яйце за намазване

Начин на приготвяне:

Маята се разтваря във водата заедно със захарта. Поръсва се с брашно и се оставя да шупне. В купа се смесват брашното, солта, млякото и разтопеното масло. Добавя се шупналата мая и се замесва меко тесто. Оставя се да втаса. Разточва се в правоъгълна форма и се разрязва на два правоъгълника. Всеки правоъгълник се реже на триъгълници. Във всеки триъгълник се поставя парче локум и се навиват кифлички. Мажат се с разбито яйце и се пекат 30-35 минути в загрята на 170 градуса фурна.

Съвет: От това количество продукти се получават около 20 бр. кифлички.

Белгийски понички

Необходими продукти:

  • 400 г брашно
  • 125 мл прясно мляко
  • 125 мл тъмна белгийска бира
  • 1 пакетче суха мая (7 г)
  • 1 зелена ябълка
  • 120 г тъмни стафиди
  • 1 щипка сол
  • 1 с. л. захар
  • 1 яйце
  • 1/2 ч.л. канела
  • кората от 1 лимон
  • пудра захар за поръсване
  • олио за пържене на маслена баня

Начин на приготвяне:

В купа се смесват брашното, солта, канелата и настърганата лимонова кора. Маята се смесва със захарта и затопленото прясно мляко и се оставя да шупне. Ябълката се обелва, нарязва се на малки кубчета и се залива с бирата. Сипват се и стафидите и се оставят така, докато маята шупне. Шупналата мая и ябълките с бирата и стафидите се сипват при брашното. Чуква се и яйцето. Замесва се меко тесто. Слага се в купа, покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя да втаса. Мазнината се загрява. С лъжица се взима от тестото и се пържат понички. Изваждат се върху кухненска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина. Поднасят се поръсени с пудра захар.

Съвет: В тестото за поничките няма много захар, ако искате да са по-сладки, поръсете ги обилно с пудра захар.

Агнеси

Необходими продукти:

  • 180 г брашно
  • 180 г пудра захар
  • 5 белтъка
  • 1 бакпулвер
  • 3 с. л. прясно мляко
  • 180 г краве масло
  • 100 г орехи
  • 1 ванилия

За глазурата:

  • 5 жълтъка
  • 150 г пудра захар
  • 1 с.л. лимонов сок
  • кората от 1 лимон
  • 50 г черен шоколад

Начин на приготвяне:

Маслото и захарта се разбиват до побеляване. Белтъците се отделят от жълтъците и се разбиват на сняг. Към маслото и захарта малко по малко се прибавят прясното мляко, брашното, и бакпулвера. Слагат се смлените орехи и ванилията. Накрая се добавят белтъците и се разбърква добре. Изсипва се в намазана с масло и посипана с брашно тава. Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за 25–30 минути. Жълтъците, захарта, лимоновият сок и настърганата лимонова кората се смесват в купа и се разбиват на водна баня до побеляване. Изпеченият сладкиш се залива с глазурата, а отгоре се декорира с разтопения черен шоколад. Оставя се да престои 24 часа на студено.

Ягодово брюле

Необходими продукти:

  • 500 мл животинска сметана
  • 160 г захар
  • 6 жълтъка
  • 200 г ягоди
  • 1 шушулка ванилия
  • кафява захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Сметаната и захарта се загряват в касерола. Пуска се разполовената шушулка ванилия заедно със семенцата. Щом сметаната кипне и захарта се разтвори, съдът се дърпа от котлона и шушулката ванилия се отстранява. Жълтъците се разбъркват. Постепенно, при постоянно разбъркване, към тях се налива горещата сметана. Ягодите се режат на филийки и се разпределят на дъното на 6 купички за брюле. Налива се сметановата смес.

Фурната се загрява на 160 градуса, с вентилатор. Купичките се подреждат в тава, която се слага във фурната, в нея се налива гореща вода и кремът се пече на водна баня за около 30 минути. Оставя се да се охлади до стайна температура и се прибира в хладилник за около 4 часа. Преди поднасяне, кремът се поръсва с кафява захар и се карамелизира с горелка.

Съвет: Ако искате по-красива визия, извадете крема от купичките с помощта на ринг и го поднесете в чиния. По желание поднесете върху сос от пасирани и прецедени ягоди.

Кремки

Необходими продукти:

За основното тесто:

  • 400 г брашно
  • 100 мл прясно мляко
  • 1 жълтък
  • 85 г захар
  • 20 г сухо мляко
  • 60 г краве масло (меко)
  • 1 пакетче суха мая (7 г)
  • 5 г сол

За тестото за декорация:

  • 170 г брашно
  • 2 с.л. нишесте
  • 115 г краве масло (меко)
  • 100 г захар
  • 1/2 ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч.л. сода
  • 3 жълтъка
  • 1 щипка сол

За крема:

  • 1 пакетче инстантен ванилов крем
  • 1 пакетче инстантен ягодов крем
  • 1 пакетче инстантен шоколадов крем
  • 1,2 л студено прясно мляко (3,6%)

Начин на приготвяне:

От 25 г от брашното и 80 мл вода се приготвя предварително тесто, като брашното и водата се загряват в касерола на слаб огън и се бърка, докато се сгъсти. Отстранява се от котлона и се разбърква със студеното мляко и жълтъка. Сухото мляко се смесва с останалото брашно, маята, захарта и солта. Добавя се и предварителното тесто. Меси се, докато се получи гладко тесто. Постепенно се прибавя маслото и се меси, докато тестото го поеме. Тестото се прехвърля в купа, покрива се с прозрачно фолио и се оставя да втаса. Разделя се на 18 еднакви топки, които се подреждат на разстояние една от друга в 2 тави с незалепващо покритие и се оставят повторно да втасат.

Тестото за декорация се приготвя, като маслото се разбива със захарта, докато се получи пухкав крем. Прибавят се 2 жълтъка и отново се разбива. Брашното, бакпулверът, содата, солта и нишестето се разбъркват и се сипват при маслената смес. Разбърква се отново. Трябва да се получи твърдо тесто, което се разточва между два листа пергаментова хартия. Прибира се във фризер, за да стегне.

Студеното тесто се разточва на тънка кора, от която с ринг се изрязват 18 кръга. (Трябва да са с размера на вече втасалите топки тесто). Намазват се с разбит с малко вода жълтък. След това с остър нож по повърхността им се правят ромбове. С така подготвените кръгове се покриват втасалите питки. Пекат се около 15 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Охлаждат се върху решетка.

Студеното прясно мляко за крема се разпределя в три купи. Сипват се инстантните кремове – ванилия, ягода и шоколад – и всеки се разбърква с миксер (на високи обороти), докато се сгъсти. Трите крема се прехвърлят в три различни поша. Питките се разрязват леко и се пълнят с крем.

Сурово кокосово тирамису

Необходими продукти:

  • 150 г бланширани бадеми
  • 150 г орехи
  • 10 г бурбонска ванилова захар
  • 4–6 сочни фурми
  • 4 с.л. сурово какао на прах
  • 2 с.л. инстантно кафе
  • 2 с.л. вино марсала

За крема:

  • 200 г сурово кашу
  • 210 г бяла част от кокоса (1–2 кокосови ореха)
  • 100 г кокосово масло (студено пресовано)
  • 100 г пудра захар
  • сурови какаови зърна за украса
  • сурово какао за поръсване

Начин на приготвяне:

Кашуто за крема се накисва за 5 часа в студена вода, за да набъбне. След това се отцежда и се изплаква. Кокосовият орех се почиства, бялата месеста част (за рецептата са нужни 210 г) се смила в блендер с пудрата захар, разтопеното кокосово масло и кашуто. Трябва да се получи гладък крем. Прибира се в хладилник за кратко, за да се втвърди леко, за да се сглоби по-лесно тортата. Инстантното кафе за основата се разтваря във виното. Фурмите се почистват от костилките. Орехите и бадемите се смилат в блендер с фурмите, кафето с виното, какаото и ваниловата захар, ако е нужно се прибавя пудра захар. Основата се разточва и от нея с помощта на форма за торта с диаметър 22 см се изрязват два кръгли блата.

Блатовете се мажат с крема и се поставят един върху друг, заравнява се добре. Десертът се слага във фризер за 2 часа да стегне. Изважда се поне 5 минути преди да се поднесе. Поръсва се с какао и се гарнира с накълцани какаови зърна.

Лесен шоколадов мус

Необходими продукти:

  • 160 мл животинска сметана
  • 250 г течен шоколад
  • 10 г бурбонска ванилова захар
  • кората и сокът от 1/2 портокал

Начин на приготвяне:

Шоколадът се разбърква с настърганата портокалова кора и портокаловия сок. Сметаната се разбива с ваниловата захар, докато стане на сняг. Добавя се към шоколада на няколко пъти, като внимателно се разбърква. Готовата смес се разпределя в чаши и се охлажда. Мусът се поднася, поръсен с настъргана портокалова кора.