Постна пица „Стромболи“
Необходими продукти:
- 400 г пълнозърнесто брашно
- 2 с.л. студено пресован зехтин
- 1 с.л. мед
- 2 ч.л. суха мая
- 1 ч.л. сол за плънката
- 200 г печурки
- 100 г зелени маслини (без костилки)
- 1 консерва домати на кубчета (400 г)
- 2 печени червени чушки
- 2 пресни зелени чушки
- 2 скилидки чесън
- 2 глави лук
- 2 моркова
- 1 тиквичка
- 4 стръка босилек
- 50 мл зехтин
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в 200 мл топла вода. Брашното се смесва със солта. Прибавят се водата с маята, зехтинът и медът. Замесва се гладко и еластично тесто. Оставя се да втаса, докато удвои обема си. Лукът и чесънът се нарязват на ситно. Запържват се в 20 мл от зехтина. Наливат се доматите и се готви още 8-10 минути. Готовият доматен сос се овкусява с наситнен босилек, сол и черен пипер и се дърпа от огъня. Морковите, тиквичката и чушките се почистват и се режат на малки кубчета. Печурките се почистват от пънчетата, обелват се, режат се на четири и се запържват в 15 мл от зехтина. Изваждат се. В същия съд в останалия зехтин се запържват морковите, тиквичката и чушките. Щом омекнат леко, се дърпат от огъня. Запържените зеленчуци се смесват с целите маслини, сол и черен пипер. Тестото се разделя на две части, които се разточват на тънки правоъгълници. Намазват се с доматения сос. Поръсват се с гъбите и зеленчуците. Навиват се на рула, върху които се правят прорези. Оставят се да втасат. Пекат се 40-50 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, обясняват от bonapeti.bg.