0

Л ора и Стоян от „Бон Апети“ предлагат всякакви вкусни изкушения, но този път ето идеи за приложението на майонезен сос. Забелязани са на bonapeti.bg.

Качамачени пръчици

Продукти:

100 г царевичен грис за качамак

50 г сирене пармезан

20 г краве масло

1 стрък розмарин

зехтин за намазване

сол на вкус

За соса:

200 г майонеза

2 скилидки чесън

сокът от 1/2 лимон

1/2 с.л. доматен концентрат

1 ч.л. пушен червен пипер

1 щипка лют червен пипер

Приготвяне:

Около 300 мл вода се кипват заедно с маслото. Сипва се грисът и се готви на слаб огън при постоянно бъркане, докато течността се абсорбира и се получи гъста каша. Дърпа се от огъня и се добавят наситненият розмарин и настърганият пармезан. Посолява се и се разбърква. Сместа се слага върху хартия за печене. Покрива се с още един лист и се заравнява. Охлажда се. Нарязва се на пръчици, които се намазват със зехтин и се пекат 10-15 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор. Чесънът се стрива на паста с малко сол и се добавя към майонезата. Прибавят се и доматеният концентрат, двата вида червен пипер и сокът от лимон. Разбърква се. Качамачените пръчици се сервират със соса.

Картофени понички

Продукти:

1 кг картофи

50 мл прясно мляко

70 г краве масло

2 глави лук

150 г брашно

2 с.л. чесън на прах

1 с.л. лук на прах

1 с.л. пушен червен пипер

2 яйца

сол и черен пипер на вкус

олио за пържене

За соса:

400 г кисело мляко

200 г майонеза

1 ч.л. дижонска горчица

1 скилидка чесън

4-5 стръка див лук

сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

Лукът се наситнява и се пържи в 20 г масло, докато се карамелизира. Картофите се обелват, нарязват се на кубчета и се сваряват в подсолена вода. След това се отцеждат и докато са още топли, се намачкват с преса за картофи. Смесват се с карамелизирания лук, млякото и останалото масло, и се овкусяват със сол и черен пипер. Сместа се разстила в тава, върху хартия за печене и се прибира в хладилник за 4-6 часа. С голям ринг от картофеното тесто се изрязват кръгове. След това с по-малък ринг в средата на всеки кръг се прави дупка. В купа се смесват пушеният пипер, сухите лук и чесън, и брашното. Поничките се овалват в сместа. След това се потапят в разбити яйца. После отново се овалват в брашнената смес. Подреждат се в тави и се замразяват за поне 4 часа. След това се пържат на маслена баня, до златисто. Киселото мляко се смесва с майонезата, горчицата, наситнения див лук и стрития на паста чесън. Овкусява се със сол и черен пипер. Картофените понички се сервират със соса.

Лучени кръгчета в бекон

Продукти:

400 г бекон на ленти

4 големи глави лук

50 г сос шрирача

50 г майонеза

сокът от 4 лайма

Приготвяне:

Лукът се обелва и се нарязва на много дебели шайби, които се разделят на кръгчета. Най-големите 12 кръгчета се намазват с част от соса шрирача. Увиват се с бекон и се забождат с клечки за зъби. Останалият лук се заделя за друго ястие. Увитите с бекон кръгчета се слагат в тава върху решетка и се пекат 1 час и 30 минути в загрята на 140 градуса фурна без вентилатор. Сокът от лайм се смесва с майонезата и останалия сос шрирача и се разбърква. Лучените кръгчета се поднасят със соса.

Салата с дресинг от синьо сирене

Продукти:

4 моркова

200 г чери домати

4 малки краставици

За дресинга:

50 г синьо сирене

50 г заквасена сметана

100 г майонеза

1/2 ч.л. сос уорчестър

1/2 ч.л. лют сос

2 стръка мащерка

Приготвяне:

Морковите и краставиците се обелват и се нарязват на дълги правоъгълни пръчици. Доматите се нарязват надве или натри и се нанизват на коктейлни клечки. Дресингът се приготвя като майонезата, заквасената сметана, синьото сирене, накъсаната мащерка, сосът уорчестър и лютият сос се пюрират в блендер. В чаша за шот се сипва малко от дресинга. Слагат се краставици, моркови и клечка с домати.