0

В ъпреки названието, че е кавърма, това си е сладка баница. Тя е комбинация от нежни точени кори, кремообразна сметана и яйчената плънка. Вдъхновена от традиционната баница, но с добавяне на сладост чрез захар и мед, тя предлага балансиран вкус, който веднага привлича вниманието. Печена до златисто и поднесена с мед, тя не само че е невероятно вкусна, но и много апетитна, което си личи и от bonapeti.bg.

Добруджанска кавърма

Необходими продукти:

  • 1 пакет точени кори (400 г)
  • 4 яйца
  • 200 г заквасена сметана
  • 200 мл прясно мляко
  • 100 г краве масло + за намазване
  • 1/2 ч.л. сол
  • 3 с.л. захар + за поръсване
  • мед за поливане

Начин на приготвяне:

Яйцата се разбиват със захарта. Добавят се заквасената сметана, прясното мляко и солта, и се разбърква. Маслото се разтопява. Корите се мажат с яйчената смес, навиват се като хармоника и се редят в намаслена тава. Накрая се заливат с маслото, а след това – с останалата млечно-яйчена смес. Баницата се поръсва със захар, залива се с мед и се пече около 30 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.