В ъпреки названието, че е кавърма, това си е сладка баница. Тя е комбинация от нежни точени кори, кремообразна сметана и яйчената плънка. Вдъхновена от традиционната баница, но с добавяне на сладост чрез захар и мед, тя предлага балансиран вкус, който веднага привлича вниманието. Печена до златисто и поднесена с мед, тя не само че е невероятно вкусна, но и много апетитна, което си личи и от bonapeti.bg.
Добруджанска кавърма
Необходими продукти:
- 1 пакет точени кори (400 г)
- 4 яйца
- 200 г заквасена сметана
- 200 мл прясно мляко
- 100 г краве масло + за намазване
- 1/2 ч.л. сол
- 3 с.л. захар + за поръсване
- мед за поливане
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта. Добавят се заквасената сметана, прясното мляко и солта, и се разбърква. Маслото се разтопява. Корите се мажат с яйчената смес, навиват се като хармоника и се редят в намаслена тава. Накрая се заливат с маслото, а след това – с останалата млечно-яйчена смес. Баницата се поръсва със захар, залива се с мед и се пече около 30 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.