Н а bonapeti.bg намираме сякаш позабравени, но типично нашенски рецепти за топла чорба.
Капама
Необходими продукти:
- 400 г телешки джолан (с кост)
- 300 г свински джолан (без кост)
- 500 г кисело зеле
- 200 г сурова пикантна наденица
- 100 г ориз
- 40 г свинска мас
- 1 л зелев сок
- 2 стръка праз
- 1 глава червено цвекло
- 1 ч.л. черен пипер на зърна
Начин на приготвяне:
Телешкото и свинското месо се заливат с около 2 л вода и се варят до готовност. Празът се нарязва на едро и се запържва в маста. Прибавя се обеленото и нарязано на кубчета цвекло. Налива се зелевият сок и се готви, докато зеленчуците омекнат. Добавят се зърната черен пипер, оризът и нарязаното на кубчета зеле. Готви се около 30 минути и се налива бульонът от варенето на месото. Наденицата се запича на сух тиган, след което се реже на шайби. Трите вида месо се слагат в супата. Готви се още около 15 минути и се сервира.
Джолан
Необходими продукти:
- 1-1,2 кг свински джолан с кост
- 50 г краве масло
- 50 г глава целина
- 3 скилидки чесън
- 1 глава лук
- 1 морков
- 300 мл прясно мляко
- 1 дафинов лист
- 2 с.л. брашно
- 1 с.л. черен пипер на зърна
- 1 с.л. червен пипер
- сол на вкус
- За сервиране:
- 100 мл червен винен оцет
- 6 скилидки чесън
- 1 с.л. лют пипер на люспи със семки
Начин на приготвяне:
Джоланите се слагат в дълбока тенджера, заливат се със студена вода, колкото да ги покрие, кипва се и бульонът се отпенва. Добавят се нарязаните на едро лук, морков и целина, целите скилидки чесън, дафиновият лист и черният пипер. Вари се, докато месото започне само да пада от костта. Джоланите се изваждат от бульона, обезкостяват се и месото се накъсва. Бульонът се прецежда през марля, слага се на котлона, загрява се и се посолява. В него се налива прясното мляко. В друг съд се сгорещява маслото и в него се запържва брашното до златисто. Сипва се червеният пипер и веднага се наливат няколко черпака от горещия бульон. Разбърква се и запръжката се налива в супата. В нея се пуска и месото. Оставя се да къкри 10 минути на котлона. Чесънът се счуква в хаванче и се разбърква с оцета. Супата се поднася с оцета с чесън и се поръсва щедро с лют пипер. Сервира се с препечени филийки хляб.