П рекрасна лятна рецепта с подчертан италиански вкус за фритата с тиквички намираме на bonapeti.bg. Лора и Стоян от „Бон Апети“ обаче са обогатили рецептата, прибавяйки типични български съставки, като два вида сирена и джоджен.
Фритата с тиквички и сирене
Необходими продукти:
- 8 яйца
- 150 г сирене смес (краве и овче)
- 3 тиквички
- 1 връзка пресен чесън
- 1 връзка пресен лук
- 3 стръка джоджен
- 70 мл зехтин
- 3 с.л. кисело мляко
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Тиквичките се настъргват на едро ренде, посоляват се и се разбъркват. Оставят се за 10 минути да отделят водата си, след това се изстискват много добре. Лукът и чесънът се нарязват на ситно и се запържват в сгорещения зехтин за 1–2 минути. Добавят се тиквичките и накълцаният джоджен, разбърква се и се готвят 3–4 минути. Яйцата се разбиват добре с киселото мляко и се подправят със сол и черен пипер. Запържените зеленчуци се дърпат от котлона и се смесват с разбитите яйца и половината натрошено сирене. Форми за брюле се мажат със зехтин. В тях се разпределя сместа и се поръсва с останалото сирене. Пече се в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – около 15 минути.