0

Л ора и Стоян от „Бон Апети“ дават на bonapeti.bg идеи какво можем да си приготвим за хапване в тези горещи времена.

Мариновани пилешки бутчета

Необходими продукти:

  • 4 цели пилешки бутчета
  • 400 г кисело мляко
  • 40 мл зехтин
  • 4 скилидки чесън
  • 1/2 ч.л. куркума
  • 1/4 ч.л. пушен червен пипер
  • 1/4 ч.л. смлян кориандър
  • 1 щипка индийско орехче
  • 1 щипка кардамон
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Чесънът се стрива на паста с малко сол. В купа се смесват киселото мляко, чесънът, куркумата, кардамонът, кориандърът, индийско орехче, пушеният червен пипер, сол и черен пипер на вкус. Налива се зехтинът и се разбърква. Бутчетата се разделят на горни и долни. Разбъркват се с киселото мляко и се оставят в хладилник да се мариноват за 1 нощ. Подреждат се в тава, застлана с пергаментова хартия. Пекат се 40–50 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.

Лятна пица

Необходими продукти:

  • 3 червени чушки
  • 3 зелени чушки
  • 2 тиквички
  • 1 връзка босилек
  • 250 г сирене моцарела
  • 100 г маслини каламата

За тестото:

  • 350 г брашно
  • 2 с л. зехтин
  • 1 с.л. суха мая
  • 1 с.л. мед
  • 1 ч.л. сол

За соса:

  • 1 кг домати
  • 2 скилидки чесън
  • 1 малка глава лук
  • 4 с.л. зехтин
  • 1 с.л. захар
  • 1 ч.л. сух риган

Начин на приготвяне:

Маята се разтваря в 50 мл топла вода заедно с меда. В купа се смесват брашното и солта, разтворената мая, още 120 мл вода и зехтинът. Замесва се гладко и еластично тесто. Оставя се да втаса. След това се разделя на 6 топки и отново се оставя да втаса. Доматите се режат на кубчета, а лукът – на полумесеци. Прехвърлят се в тава, овкусяват се накълцаният чесън, риганът, зехтинът и захарта. Разбъркват се добре и се пекат в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор, докато започнат да се карамелизират. След това се пасират. По желание сосът се прецежда. Овкусява се със сол и черен пипер. Чушките се пекат 30 минути в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор, оставят се да се задушат, обелват се и се нарязват на жулиен. Тиквичките се режат на ленти по дължина, намазват се с малко зехтин и се пекат на грил тиган от двете страни. Изваждат се и се режат на жулиен. Маслините се режат на шайби, а моцарелата се накъсва. Топките тесто се разточват на тънки кръгли кори за пица. Мажат се със соса, поръсват се със зеленчуците и моцарелата. Пиците се пекат за 8–10 минути в загрята на 250 градуса фурна, с вентилатор. По желание се поднасят с листенца босилек.

Патладжанен тимбал

Необходими продукти:

  • 800 г патладжани
  • 400 г домати от консерва (пасирани)
  • 300 г дребна паста
  • 125 г сирене моцарела
  • 80 г сирене пармезан
  • 30 г каперси
  • 60 мл зехтин + още за намазване
  • 2 яйца
  • 2 скилидки чесън
  • 4 стръка босилек
  • галета за поръсване
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Патладжаните се измиват и се режат по дължина на немного дебели парчета. Посоляват се и се оставят, да се отцедят от горчивата течност. Измиват се, подсушават се и се подреждат в тави, застлани с пергаментова хартия. Намазват се с около 30 мл зехтин и се пекат до златисто в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор – около 20 минути. Чесънът и каперсите се накълцват и се запържват в останалия зехтин. Наливат се доматите, посолява се и сосът се готви около 10 минути. Пастата се сварява в подсолена вода, трябва да остане леко твърда в средата. Отцежда се и се смесва със соса. Съдът се дърпа от котлона. Прибавят се настърганият пармезан, накъсаната моцарела, накълцаният босилек и яйцата. Разбърква се добре. Стените и дъното на форма за торта се покриват с пергаментова хартия, намазват се със зехтин и се поръсват с галета. Парчетата патладжан се подреждат във формата, като се застъпват – трябва да покрият и дъното, и стените. Изсипва се плънката, покрива се с останалите патладжани, намазват се със зехтин и се поръсват с галета. Ястието се пече 30–40 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Охлажда се, нарязва се и се поднася.

Смачкани картофи

Необходими продукти:

  • 800 г дребни пресни картофи
  • 80 мл зехтин екстра върджин
  • 2 стръка розмарин
  • сол и черен пипер на вкус

За дипа:

  • 100 г спанак (почистен)
  • 300 г заквасена сметана
  • 4 скилидки чесън
  • 1 с. л. зехтин екстра върджин
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Картофите се сваряват на пара до готовност – около 20 минути. Тавата, в която ще се пекат, се намазва с половината от зехтина, отгоре се поставят сварените картофи, притискат с преса или с вилица, така че да се смачкат добре. Розмаринът се наситнява и се поръсва върху картофите. Овкусяват се със сол и черен пипер, поливат се с останалия зехтин и се пекат в загрята на 220 градуса фурна, с вентилатор, докато станат златисти на цвят – 35 минути. Спанакът се измива и се попарва. Залива се със студена вода, отцежда се и се нарязва на ситно. Чесънът също се наситнява. Смесват се и към тях се прибавят сметаната и зехтинът. Овкусява се със сол и черен пипер. Картофките се поднасят с дипа.