Л ора и Стоян от „Бон Апети“ предлагат чудесни идеи какво да хапнем в по-студените дни и нощи, когато празничните софри са все пак са далече, още на bonapeti.bg.
Испански омлет
Необходими продукти:
- 500 г сварени картофи
- 200 г пушен бекон
- 5 яйца
- 50 г краве масло
- 1 скилидка чесън
- 2 стръка пресен лук
- 1 с.л. горчица
- 4 стръка магданоз
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
В тиган с незалепващо покритие се разтопява маслото и в него се запържва беконът, нарязан на кубчета. Добавят се картофите, нарязани на шайби. В купа се разбиват яйцата и към тях се прибавят наситнените лук и чесън, горчицата, сол и черен пипер. Получената смес се изсипва върху останалите продукти. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 10 минути. Когато е готов, се поръсва с магданоза, нарязан на ситно.
Пастет от сирене и орехи
Необходими продукти:
- 150 г орехови ядки
- 250 г краве сирене
- 1 скилидка чесън
- 1 връзка магданоз
- 1 ч.л. пушен червен пипер
- 5 с.л. кисело мляко
- 1 люта зелена чушка
Начин на приготвяне:
Орехите се смилат в блендер. Прибавят се почистената от семките и наситнена люта чушка, чесънът, киселото мляко, скълцаният магданоз, нарязаното на кубчета сирене и пушеният пипер и се разбива отново. Пастетът се поднася, намазан върху хляб.
Фрикасе с чушки
Необходими продукти:
- 10 долни пилешки бутчета
- 4 червени чушки
- 4 зелени чушки
- 1 голяма глава лук
- 3 скилидки чесън
- 40 мл зехтин
- 50 г краве масло
- 2 с.л. брашно
- 600 мл прясно мляко
- 400 мл вода
- 4 стръка прясна мента
- 1 с.л. червен пипер
- 1 ч.л. чубрица
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
От бутчетата се изрязват капачетата и се овкусяват със сол и черен пипер. Запичат се в дълбок съд, без мазнина, до златисто. После се изваждат от съда. Чушките и лукът се нарязват на кубчета. Чесънът се наситнява. В същия съд се налива зехтинът и се запържват зеленчуците за около 10 минути. В друг съд се разтопява маслото и към него се сипва брашното. Бърка се до получаването на златист цвят. Налива се предварително затопленото мляко и се бърка интензивно до получаването на гладък сос. Когато зеленчуците са готови, се подправят с чубрицата и червения пипер. Към тях се наливат бешамелът и водата, връщат се бутчетата и се овкусява със сол и черен пипер. Съдът се похлупва и ястието се оставя на слаб огън за 45 минути. Когато е готово, се разпределя в чинии и се поръсва с наситнената мента.
Печено цвекло с козе сирене
Необходими продукти:
- 1 кг червено цвекло (малки глави)
- 500 г козе сирене
- 4-5 скилидки чесън
- 1 портокал
- 5-6 с.л. мед
- 300 мл балсамов оцет
- 100 мл зехтин
- 4-5 стръка мащерка
- 4-5 листа мента
- зехтин за поръсване
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Цвеклото се измива и се слага в алуминиево фолио. Поръсва се със сол и черен пипер и се залива със зехтин. Прибавя се смачканият чесън и мащерка. Завива се добре и се слага в съд с малко вода и се пече на 150 градуса за 3-4 часа. След това фолиото се отстранява и цвеклото се обелва. Нарязва се във форма по желание. Балсамовият оцет се сипва в касерола, добавя се медът, малко от настърганата кора на портокала, сокът му и се редуцира. Козето сирене се запича на сух тиган от двете страни. Сервира се заедно с цвеклото. Отгоре се поръсва от редуцирания сос и малко зехтин. Украсява се с листенца мента.