Л ора и Стоян от „Бон Апети“ дават на bonapeti.bg интересни рецепти и с телешко месо или субпродукти.
Сарми с шкембе и дроб
Необходими продукти:
- 1 кг телешко шкембе (цяло парче)
- 200 г телешки дроб
- 100 г бисерен ориз
- 1 стрък праз
- 1 глава лук
- 1 скилидка чесън
- 1 връзка магданоз
- 1 дафинов лист
- 4 с.л. олио
- 1 с.л. доматен концентрат
- 1 с.л. черен пипер на зърна
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Шкембето се почиства и се накисва в студена вода за няколко часа. Празът, лукът и чесънът се наситняват и се запържват в олиото. Когато омекнат, се сипва оризът и хубаво се разбърква. Прибавя се доматеният концентрат, разбърква се, наливат се 150 мл вода, овкусява се със сол и черен пипер и се оставя да се готви, докато оризът набъбне. Тогава се прибавят накълцаният черен дроб и наситненият магданоз. Шкембето се реже на по-малки парчета, в които се разпределя плънката, зашиват се и се подреждат в тенджера. Заливат се с вода, която да ги покрива, и се готвят около 2 часа под капак, заедно с дафиновия лист и черния пипер на зърна. Сармите се почистват от конците, нарязват се и се поднасят с малко бульон и смесения с оцет стрит чесън.
Винен кебап с мариновано месо
Необходими продукти:
- 1,5 кг телешки джолан (с кост)
- 4 скилидки чесън
- 4 моркова
- бялата част от 1 стрък праз
- 1 глава лук
- 1 портокал
- 6 стръка магданоз
- 4 стръка мащерка
- 1 дафинов лист
- 750 мл червено вино мерло
- 100 г доматен концентрат
- 2 с.л. олио
- 1/2 с.л. нишесте
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Лукът и чесънът се режат на едро, а морковите – на големи кубчета. Празът се цепва и в него се слагат дафиновият лист, мащерката и 4 стръка магданоз. Завързват се с конец. Месото се реже на кубчета и се слага в голяма купа. Добавят се морковите, лукът, чесънът и празът с подправките. Овкусява се със сол и черен пипер. Залива се с виното и сока от портокала. Оставя се да се маринова за една нощ, покрито с фолио за свежо съхранение. След това месото се изважда и се запържва в олиото от всички страни. В малка част от маринатата се разтваря доматеният концентрат. А останалата се сипва при месото. Кипва се и се отпенва. Добавя се доматеният концентрат и се готви под капак на тих огън 3–4 часа. След това празът с подправките се отстранява. Нишестето се разтваря в малко студена вода, сипва се в ястието и се разбърква. Кебапът се сервира с настъргана портокалова кора и останалия магданоз, нарязан на ситно.