0

Б ританският певец, диджей и автор на песни Джон Нюман пристигна за първия си концерт в България миналия уикенд. Той се включи във фестивала „Арте“, който се проведе във Велинград, и веднага спечели симпатиите на българската публика.

Джон Уилям Питър Нюман е роден на 16 юни 1990 г. Той придоби световна известност с песента Love Me Again, която достигна номер едно в класацията за сингли в Обединеното кралство през юли 2013 г. и се появи във FIFA 14, както и като съавтор и пеене на синглите на Rudimental от 2012 г. Feel the Love и Not Giving In, който достигна съответно номер едно и номер 14 в класацията. През 2014 г. Джон участва в сингъла на Калвин Харис - Blame, който също оглавява британските класации. Към февруари 2014 г. той е продал над 1,3 милиона записи само в Обединеното кралство. През 2020 г. Нюман обяви, че си взема почивка от музикалната индустрия и че е напуснал своя звукозаписен лейбъл и компанията си за управление на артисти. Чрез съобщение в социалните медии той обясни, че работата му е причинявала проблеми с психичното здраве и че има нужда да презареди батериите си в тежките времена на пандемия.

- Джон, добре дошъл в България за първи път!

- Знаете ли, току-що разбрах, че никога не съм идвал в България (смее се). Мислех, че съм бил във всяка държава от Европа, но очевидно съм се бил объркал.

- Никога не е късно да опознаеш ново място. Вие имахте ли възможността да разгледате София, където прекарахте един ден, и Велинград, където се качихте за първи път на сцена пред българските си почитатели?

- Имах възможността да разгледам София. Наехме си скутери и обиколихме столицата ви с тях. Много ми хареса всичко, което видяхме, но не мога да ви кажа с имена, защото не знам.

- Знаехте ли нещо за България, преди да дойдете?

- За съжаление не знаех нищо, но пък много ми хареса и е време да науча. 

- А за българската публика какво подготвихте като шоу?

- Подготвих много по-различен пърформанс. Не сте ме виждали в такава светлина преди. Хората обикновено ме помнят с шоуто ми отпреди 10 години и, разбира се, с най-големия хит Love Me Again. Но това, което ще покажа във Велинград, е новото ми Аз. През последните години преминах през различни периоди, в един от които си казах, че не искам  да правя повече музика. Напълно спрях да се занимавам с нея. Но година и половина по-късно се събудих една сутрин и разбрах, че всъщност музиката ми липсва много.

- Този период беше ли свързан с пандемията от COVID-19, която обзе света през 2020 г.?

- Да, може би е така. Пандемията се отрази не само на музикантите, но и на всички хора по целия свят, който неминуемо се промени с настъпването на COVID-19. Когато се появи, не можехме да пътуваме. Беше много странно да осъзнаеш, че не можеш да отидеш дори до съседния град, да не говорим за бар или нещо друго. Много трудно се свикна с това и със сигурност мисля, че се отрази на това, което се случва в главите ни. Честно казано, се опитах да не изпадам в тежки състояния и да мисля какво ще се случи и дали нещо изобщо ще се случи. Опитвах се да мисля за музиката и започнах да създавам денс парчета. Питаха ме – защо пак не свиря с банда или соло. Ами не – аз исках денс музика, защото другото съм го правил и то вече не ме вълнува толкова много, колкото това. Това е нещо, което искам да правя от дете и да сбъдна мечтите на малкия Джон. 

- Кога разбрахте, че музиката е вашето признание?

- Аз знаех и имах нуждата да правя музика от малък. Това е много важно. Никога не съм искал да бъда известен, а да изразя моя живот чрез текстове и мелодии. Да разкрия чувствата си. Мисля, че за всеки музикант това трябва да е водещото. И ако работиш много усърдно и имаш талант – нещата просто се получават. Много е трудно да станеш известен, особено сега вече, когато всеки е в Спотифай и конкуренцията е голяма. 

- Какво ви отне известността?

- Мисля, че нищо. Това е просто бизнес. Аз съм си аз, с моите мисли и чувства. И когато на сцената съм себе си и показвам какво мога – защо трябва да бъда друг човек. Това е окей. Човек трябва да намери начин как да се справя с цялото това напрежение. За мен да бъда известен е работа – нямам против да се снимам с хората и да си говоря с тях, приятно ми е. Ако не го приемаш по този начин, според мен можеш да полудееш.

- Имате съвместни парчета с „Рудиментал“, Калвин Харис, Давид Гета. Има ли някого, с когото искате да работите заедно, но все още не сте имали тази възможност?

- Разбира се. В момента като диджей подготвям съвместен проект с диджей Алеса. Има и още няколко нови неща с различни диджеи, ще експериментирам. Да видим кое как ще стане. Знаете ли, като малък обичах да слушам денс музика. Навсякъде – вкъщи, навън сред природата, тези моменти са ми се запечатали в ума и ме вдъхновяват да правя музика. Никога не съм черпил вдъхновение от други музиканти, не съм искал да крада ничии идеи или да приличам на някого. Аз съм себе си, отново казвам, обичам да бъда оригинален. 

- Фен ли сте на футбола?

- О, да! Аз съм голям почитател на футбола. На Манчестър Юнайтед, защото смятам, че техният мениджър трябва да бъде подкрепян. Харесвам и Формула 1, като бях в София, гледах, докато обядвам. Даже след това интервю отново ще гледам.

- Харесвате бързите коли?

- Да. В момента карам електрическа кола, опитвам се да правя най-доброто за околната среда. И всеки трябва да го прави. Така че – купувайте си електрически коли (смее се).

- Какъв е въпросът, който искахте да чуете в нашето интервю, но нямахте възможност?

- Много труден въпрос!