0

П рез 2020 г. датският търговец на антики д-р Итай Градел започна да подозира, че продавач в електронния магазин eBay е крадец, който ощетява Британския музей.

Повече от две години по-късно музеят обяви, че хиляди предмети са изчезнали, откраднати или повредени. Най-накрая бяха повярвали на д-р Градел. Той събира древни скъпоценни камъни, издълбани със сложни фигури или мотиви. Това е страст с малка пазарна ниша. Кръгът от дилъри е тесен, така че интернет е жизненоважен инструмент за търговия. Милиони различни артикули се публикуват за продажба всеки ден в eBay, но на 7 август 2016 г. се случва нещо необичайно.

Началото

Сиво-бяло парче от скъпоценен камък, изобразяващо Приап - гръцкия бог на плодородието – е предложено от потребител, наречен sultan1966, само за 40 паунда. Обявата е свалена след няколко часа. Приап е един от най-запомнящите се богове. Кратката му поява е забелязана от д-р Градел. Той започва да купува от sultan1966 в eBay в продължение на почти две години. Продавачът му казва, че името му е Пол Хигинс и че е наследил скъпоценните камъни от дядо си. Но д-р Градел е виждал камеята на Приап и преди. Сигурен е, че е включена в каталог на стари скъпоценни камъни на Британския музей.

По-късно се установява, че камеята е била взета от склад в отдела за Гърция и Рим от старшия куратор д-р Питър Хигс само седмица преди да се появи за продажба. Д-р Хигс започва работа в Британския музей през 1993 г. като научен сътрудник, след като е учил археология в университета в Ливърпул. Приблизително 2,4 милиона предмета в музея са некаталогизирани от общата му колекция от 8 милиона експоната. Музеят, който сега заведе гражданско дело срещу куратора, смята, че той е продавал най-вече тези некаталогизирани артефакти, но се е объркал фатално с камеята на бог Приап. Той опитва, но неуспешно да я свали от каталога на музея. На следващия ден, след като сваля обявата от интернет, Хигс се връща в склада, за да остави обратно скъпоценния камък. Липсва обаче нещо ценно - златната стойка на камеята. Музеят смята, че е била премахната от д-р Хигс и продадена на търговец на скрап.

Стойността на камеята се оценява на 15 000 паунда. Би струвала двойно повече, казват от музея, ако все още имаше златната си стойка.

Следите

През май 2020 г. д-р Градел забелязва изображение в нова книга за скъпоценните камъни. Фигура 736 изобразява мъж, който прилича на римския император Август. Отбелязано е, че принадлежи на Британския музей. Колекционерът свързва различни нишки в една следа, за да стигне до извода, че онлайн потребителят sultan1966 всъщност е куратор в културната институция. Името в интернет идва от факта, че Хигс работи върху скулптури от древен Халикарнас в съвременна Турция – днешния Бодрум. Накрая д-р Градел намира разписка от eBay за скъпоценен камък, който е купил от sultan1966, с пълен частен адрес. Той го сравнява в регистъра на имотите и открива, че там живее Питър Хигс, кураторът на Британския музей. Смята се, че той е събрал около 100 000 паунда от продажби на предмети, които не са в каталога.

Кариера

Докато д-р Градел прави разследване, кариерата на куратора върви нагоре. През януари 2021 г. той е повишен в изпълняващ длъжността ръководител на департамента за Гърция и Рим, след като си изгражда репутация за подпомагане на проследяването на откраднати антики по целия свят.

Той е описан от правителството на Обединеното кралство като „световноизвестен куратор“ през 2015 г., след като помогна да се върне открадната статуя на 2000 години от Либия.

Откритията

През юли 2021 г. датчанинът получава отговор от музея, че е извършено „задълбочено разследване“ и няма данни за неправомерни действия от страна на персонала. Но през декември 2021 г. рутинна проверка на място разкри, че липсват артикули в отдела за Гърция и Рим, и започва строго секретно второ разследване. Нает отвън куратор открива, че повече от 300 регистрирани артикула, много със златни стойки, са били повредени или откраднати. Някои от останалите били с дълбоки наранявания и драскотини, които приличали на следи, оставени от клещи. Липсват 1161 артикула, повече от три четвърти от цялото съдържание на склада. Питър Хигс се е опитал няколко пъти да отложи натрупването на доказателства. Но в крайна сметка е уволнен през юли 2023 г., повече от две години след официалните сигнали на датския колекционер Градел. Досега обаче няма никой арестуван или официално обвинен за престъпление. Междувременно Градел връща повече от 360 скъпоценни камъка, които смята, че принадлежат на музея, включително някои, които е продал на други търговци и е проследил, за да ги върне.

Липсата на каталогизиране в Британския музей означава, че д-р Градел е трябвало да дари предмети, които са били негово притежание, докато музеят се опитва да докаже собствеността. Той все още изчислява личните си загуби в пари.

*Източник; Би Би Си