0

Б ългарин предизвиква световна сензация и става център на внимание, след като сам се вкарва с скандал с трупа на фюрера Адолф Хитлер. За съжаление днес за този българин се знае твърде малко. Оскъдна информация се съдържа в книгата на Симеон Янев „Фюрерът умря в 3,30 ч.“. Тя е споделена на автора от бившия военен кореспондент Елена Ржевская, която участва в акцията по превземането на Хитлеровия подземен бункер в Берлин и намирането на фюрера - жив или мъртъв. Съветската журналистка има шанса и възможността да присъства на откриването на изгорените останки на Хитлер и Ева Браун в издълбаната от авиационните бомби яма.

Проф. Блашке

Разказвайки на автора на книгата Симеон Янев за деня, в който съветските воини успяват да се доберат до още недоизгорелите останки на Хитлер и съпругата му, Елена Ржевская споменава и нещо изключително любопитно. Да й дадем думата:

„За да идентифицираме категорично фюрера, хирурзите бяха категорични, че ни трябват и рентгеновите снимки от личния зъболекар на фюрера проф. Блашке. Да го намерим обаче не беше никак лесно. В помощ ни бе даден един стажант медик, който познавал Блашке, защото учил при него. Той седна в колата, за да ни показва пътя до дома на професора. По пътя се разговорихме и стана ясно, че този студент е българин, учил в Берлин. Войната го заварила тук и не му разрешили да се върне обратно в България.“ На въпроса на автора на книгата Симеон Янев за името на този българин и каква е по-нататъшната му съдба бившата съветска журналистка Елена Ржевская споделя:

„Името му беше Михаил Арнаудов. Висок, строен мъж, кръглолик, къдрокос. Бяхме му много благодарни за услугата. Съчувствахме му и го утешавахме, че ето войната свършва и ще може да се върне отново у дома. Всичко това би било много добре, ако обаче не беше гротескното продължение на случая. Преди няколко години ми звънят другари от МВнР и ми казват, че в ГФР някой си доктор Арнаудов вдигал голям шум около себе си, давал щедро интервюта и твърдял, че лично той „идентифицирал“ трупа на Адолф Хитлер. Те ми изпратиха и материалите, които бяха пълни с измислици. Всичко беше ясно, стажантът бе останал на Запад, навярно не беше устоял на изкушенията и беше решил да направи от скромната си услуга исторически факт. Когато на западногерманските печатни издания бе напомнена истината за края на Хитлер, те обявиха доктор Арнаудов за мошеник и твърде бързо и напълно го забравиха“, споделя бившата съветска журналистка Елена Ржевская.

Самозванец

Твърдението за българина самозванец, който си е присвоил славата по откриването на трупа на Хитлер, е потвърдено и от видния съветски историк, писател и офицер от КГБ Лев Безименски. Но на Панаира на книгата във Франкфурт през 1968 г. се случва нещо твърде необичайно. Пред Безименски и присъстващите се явява непознат мъж на средна възраст. Той обявява, че се казва Михаил Арнаудов, българин, доктор на медицинските науки. И отново заявява, че именно той е откривателят на полуизгорелите тела на Адолф Хитлер и Ева Браун. Това негово твърдение предизвиква отново бум в западната преса. И едва ли е случайно, че само две години по-късно, през 1970 г., по заповед на шефа на КГБ Юрий Андропов трупът на фюрера е изцяло изгорен, а прахът му е разпилян във водите на река Ел. Запазена е само една част от черепа му, която в бъдеще да може да служи като доказателство, и това е челюстта със зъбните коронки. Що се отнася до българина Михаил Арнаудов, който използва историята, за да запише името си в нея, днес не са известни повече подробности за живота и съдбата му. Не се знае откъде е родом, кога заминава за чужбина и каква е съдбата му след края на Втората световна война.

Тайна снимка, разпространявана сред агентите на ЦРУ, как би изглеждал Хитлер при живота си в чужбина.

 Тайна снимка, разпространявана сред агентите на ЦРУ, как би изглеждал Хитлер при живота си в чужбина.
Архив

Тайната

Според официалната световна историография Адолф Хитлер и съпругата му Ева Браун слагат край на живота си на 30 април 1945 г. в подземния си бункер в центъра на Берлин. Фюрерът се е застрелял, а Ева е погълнала цианкалий. След това телата им са изнесени извън бункера, залети са с бензин в яма и са запалени. Заради недостатъчното количество гориво обаче те не успяват да изгорят напълно. Засипани са с пръст и са открити все още полуизгорели от съветските войници. На няколко метра от тях са открити телата на две от любимите кучета на фюрера, които по негово нареждане са отровени с ампули цианкалий. Според официалната версия Хитлер се е самоубил в главата с пистолет, а Ева Браун се е отровила.

Новината за смъртта на Хитлер, публикувана на първа страница на американски военен вестник.

 Новината за смъртта на Хитлер, публикувана на първа страница на американски военен вестник.
Архив

Историята по откриването на двете тела съдържа и много въпросителни. След настъплението на съветските войски в Берлин една от главните задачи е залавянето на фюрера жив. Обявена е награда, заради което набързо са заловени седем „фюрери“. Нито един от тях обаче не се оказва истинският. Намерените край Фюрербункера останки са идентифицирани, че са на Адолф Хитлер по зъбите. След това останките на фюрера и на съпругата му няколко пъти са препогребвани от съветските войници и накрая намират покой в неидентифициран общ гроб, в който са поставени заедно с овъглените останки на пропагандния райхминистър Гьобелс, съпругата му Магда и шестте им деца. Според друго твърдение пък телата на фюрера и Ева са изгорени още веднъж, пепелта им е поставена в дървени кутии и разпиляна над реката Бидериц, приток на Елба. По нареждане на Сталин войниците му отнасят като трофей в Москва само долната челюст на фюрера.

Горната част на Фюрербункера. Хитлер и съпругата му са погребани до аварийния изход, вляво на снимката.

 Горната част на Фюрербункера. Хитлер и съпругата му са погребани до аварийния изход, вляво на снимката.
Архив

Версии

Наред с разказите за откриването на останките на фюрера и съпругата му обаче, още от 40-те години започва да се разпространява твърдението, че всъщност историята с тяхната смърт в бункера е инсценирана. Хитлер и Ева Браун успяват да се измъкнат от Берлин със самолет, управляван от любимата авиаторка на фюрера Хана Райч. Според твърдението семейство Хитлер се установява в Аржентина, където фюрерът доживява чак до дълбока старост. През 2008 г. аржентинката Олга Майер от град Мирамар предизвиква сензация, след като обявява пред медиите, че е искала да предаде на журналиста Абел Басти снимки на вече възрастния Хитлер, но при нея са дошли мъже, които са я предупредили, че ако тя стори това, ще бъде убита. Според Олга Майер двамата мъже са били от продължаващото да съществува Гестапо, което ревниво пази тайната на Хитлер. И още нещо любопитно. Преди няколко години южноамерикански медии публикуват парагвайски паспорт на един от най-приближените до фюрера, Мартин Борман, негов личен секретар в последните две години от живота му. Тялото на Борман никога не е намерено и се смята, че той също е успял тайно да се измъкне от Берлин.

Аржентинец твърди,че е фюрерът

През 2017 г. възрастен аржентинец предизвиква поредната истерия около личността на Адолф Хитлер. В интервю за парагвайски вестник 128-годишният Херман Гюнтерберг от град Салта твърди, че той всъщност е германският фюрер, успял да избяга през 1945 г. и да се крие в продължение на цели 72 години. Дядото обяснява, че е избрал да се разкрие, тъй като вече не му оставало много да живее, а и освен това бил разбрал, че израелските тайни служби вече не издирват бившите нацисти. „Бях обвинен в много престъпления, които аз никога не съм извършвал. Бях описван като лош човек само защото загубихме войната“, твърди мъжът. Той обявява, че е започнал да пише книга, в която ще разкаже истинската своя история и тази на Втората световна война. Самата съпруга на Гюнтерберг, която е с цели 70 години по-млада и се запознала с него в Аржентина, споделя, че вярва, че някога в миналото си, когато е живял в Германия, мъжът й може да е бил нацист. „Но чак пък да е Адолф Хитлер, едва ли. Все щях да го разбера“, споделя г-жа Анджела Мартинес.

128-годишният аржентинец Херман Гюнтерберг твърди, че е Адолф Хитлер.

 128-годишният аржентинец Херман Гюнтерберг твърди, че е Адолф Хитлер.
Архив