Д есертът е важно нещо не само при гурме храненето, но и всеки ден, в който се опитваме да спазваме някакви правила. И ето една идея от миналото на 24kitchen.bg. Тя е дело на Божана Кацарова и е от времената, когато топготвачката водеше по 24Kitchen „Новата балканска кухня с Божана”.
Маслени курабийки с мус от маскарпоне и плодове
Необходими продукти:
- 100 г меко масло
- 110 г захар
- 2 г сол
- 2 портокала, настъргана кора
- 3 жълтъка
- 140 г брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- сезонни плодове
За муса:
- 200 г маскарпоне
- 100 г крем сирене
- 2 с.л. конфитюр по желание
За шоколадово-карамеления прах:
- 100 г захар
- 100 г глюкоза
- 70 г шоколад
Начин на приготвяне:
Обикновени маслени курабийки, но поднесени необикновено - с мус от маскарпоне, плодове и шоколадово-карамелена мрежа. За да направите маслени курабийки, в купа сипете брашното, бакпулвера и солта. Разбъркайте. В друга купа разбийте захарта с жълтъците с помощта на миксер, до пухкавост. Добавете захарта, без да спирате да разбивате, малко по малко. Накрая добавете фино настърганата кора на портокалите и разбъркайте. Добавете сухата смес към маслената, малко по малко, като разбивате с миксер. Щом се оформят трохи, извадете тестото върху плота и го доомесете до получаването на топка. Постелете тава с хартия за печене. В единия край на тавата поставете ринг (диаметър 6 см). Потопете лъжица в купичка със студена вода и загребете от тестото. Поставете тестото в ринга и го загладете (една бисквита трябва да е около 30 г). Оставете една от бисквитите да се пече с ринга, за да запази формата си (ако имате повече рингове, използвайте ги). Печете маслените курабийки в предварително загрята фурна на 170 градуса 15 минути. Докато са още топли, нарежете бисквитите, които са увеличили обема си, на триъгълни и правоъгълни парчета. Извадете бисквитите от ринга.
Сипете захарта, глюкозата и нарязания шоколад в дълбок тиган. Изчакайте сместа да се разтопи на умерен огън. Разбъркайте до образуването на хомогенна смес. Изсипете върху лист хартия за печене и разстелете на тънък слой. Поставете във фризер за 5 минути. След това го извадете, нарежете и смелете на прах в блендер или кухненски робот. Малка част от шоколадово-карамеления прах пресейте върху повърхността на силиконова подложка. Поставете в предварително загрята фурна на 200 градуса (без вентилатор) за 2 минути. Изчакайте няколко секунди сместа леко да започне да се втвърдява и с помощта на шпакла повдигнете няколко цели парчета от нея.
За муса разбийте с помощта на миксер маскарпонето и крем сиренето до пухкавост. Добавете конфитюр по желание и разбийте отново. Пресипете муса в шприц с гладък накрайник. В десертна чиния шприцовайте мус от маскарпоне. В него забодете изправени различните форми маслени курабийки. По същия начин подредете нарязаните в различни форми плодове – круша, ябълка, ананас. Поръсете с шоколадово-карамелен прах и гарнирайте с още мус. Украсете маслените курабийки с маскарпоне с парче шоколадово-карамелена мрежа.