0

С екцията „Опознай ме“ в Instagram или TikTok представлява сериозен риск за сигурността ви, тъй като дава информация, която може да се използва от интернет измамници и крадци.

Информация като вашата рождена дата, любим сезон, храна или името на вашия домашен любимец често се използва за потвърждаване на вашата самоличност или за нулиране на паролите ви. Много хора използват името на своето дете, партньор или домашен любимец като част от паролата си. Това може да е много опасно.

Злоупотреба

„Освен че се събират, анализират и продават за реклама, вашите лични данни, харесвания и профили на поведение също са интересни за измамниците, които събират тази информация, за да злоупотребят с нея, за да получат достъп до вашите акаунти“, казва Анна Колард, старши вицепрезидент на Content Strategy, пред memeburn.com.

Клопки

Експертите по сигурността предупреждават за потенциалните клопки от разкриването на твърде много от вашата лична информация, тъй като това улеснява хакерите. Доказателство за това са повече от 90 000 души, станали жертва на измами в социалните медии, довели до загуби от 770 милиона долара по данни на Федералната търговска комисия на САЩ за 2021 г. „Много от информацията, която бихте споделили в секцията „Опознай ме“, всъщност е идентична с въпросите за сигурност, които вашата банка или друга институция може да ви зададе“, казва Колард. Според нея данните са истинска златна мина за измамниците, които търсят начин да получат достъп до вашите акаунти.

Фишинг

Въоръжени с повече информация за вас, измамниците могат да използват фишинг имейли, за да се представят за вас, да измамят ваши приятели и последователи, да инсталират зловреден софтуер или да ги хванат на инвестиционна измама. Възможно е и да създадат убедителни фалшиви акаунти на ваше име, чрез които да въвлекат ваши познати в измама.

Най-добрият начин да избегнете опасностите е просто да ограничите количеството лична информация, която споделяте в мрежата. Това със сигурност пречи на сприятеляването с нови хора, тъй като ви прави по-сенчести и прикрити, но пък спестява много рискове.