0

Д нес е последният ден от фестивала на суджука в Горна Оряховица. И макар че в последно време този така уникален и прочут продукт се прави предимно с месо от Румъния (заради по-високото качество и по-ниската цена покрай големите субсидии там), то е добър повод да дадем няколко примера за лесни и вкусни рецепти. Идеите какво да сготвим със суджук са забелязани на gotvach.bg.

Спагети със зеленчуци

Необходими продукти:

  • 1 пакет спагети (400 г)
  • 400 мл сметана
  • 1 буркан кисели краставички (700 г)
  • 250 г суров суджук
  • 1 консерва царевица (400 г)
  • 1 червена чушка
  • 2 зелени чушки
  • 1 глава лук
  • 1/2 връзка зелен лук
  • сол на вкус
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. риган
  • 1 ч.л. чубрица
  • 1 ч.л. босилек
  • 50 мл олио
  • 100 г кашкавал

Начин на приготвяне:

В дълбока тенджера сипете вода, сложете половината олио, щипка сол и сложете на котлона да заври. Киселите краставички се нарязват първо на две, а след това на полумесеци. Лукът се обелва и се нарязва на полумесеци. Зеленият лук се почиства и се нарязва на ситно. Чушките се почистват от семките и се нарязват на ивички. Царевицата се отцежда от течността. Щом водата в тенджерата заври, пастата се слага и се готви до полуготовност. На друг котлон се слага тиган и в него се загрява останалото олио. След като се загрее, в него се слагат всички продукти, без сметаната. Готвят се, докато омекнат. Щом това стане, се добавя сметаната и малко от водата, в която ври пастата. Овкусява се сосът с подправките. Щом спагетите са ал денте - когато ги разделите на две, по средата трябва да са бели. Тогава се прехвърлят при соса и се готвят до готовност. След това пастата се сервира в подходяща чиния и се поръсва с настърган кашкавал. Да ви е сладко!

Миш-маш

Необходими продукти:

  • 7 чери домати
  • 130 г телешки суджук
  • 4 перца зелен лук
  • 6 яйца
  • 1/2 глава лук
  • сол на вкус
  • 1 к.л. лют пипер
  • 2 щипки кимион
  • 3 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:

Нарежете на резени суджука, лука - на едро, а чери доматите - на четвъртини. Запържете лука в зехтин в дълбок тиган, сипете кимиона, доматите и лютия пипер. Разбъркайте. Добавете перцата лук и суджука. Разбийте яйцата едно по едно със сол, сипете ги в тигана и разбъркайте вкусния миш-маш. Поднесете турския миш-маш със суджук и доматки топъл за обяд или вечеря.

Бъркани яйца

Необходими продукти:

  • 250 г домашен суджук
  • 6 яйца
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 3 с.л. олио
  • сол

Начин на приготвяне:

Обелете и нарежете суджука на парченца. Загрейте в тиган олиото и добавете суджука, нарязан на парчета. Пържете 4-5 минути. Добавете червения пипер. Чукнете яйцата и разбъркайте. Бъркайте до готовност на яйцата, още 5-6 минути, след което са готови за поднасяне.

На тиган със салата от булгур

Необходими продукти:

  • 1 суджук
  • 1 ч.ч. булгур
  • 1 домат
  • 1 зелена чушка
  • 1 червена чушка
  • магданоз
  • 1 с.л. олио
  • 1 с.л. ябълков оцет
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Загрява се грил тиган и печем суджука от двете страни до готовност. Измит булгур се залива със студена вода и варим до готовност, докато се пукнат зрънцата. Отцежда се и добавяме нарязан обелен домат, лентички зелена и червена чушка, ситно нарязан магданоз. Добавя се олио, ябълков оцет и сол на вкус. Разбърква се и сервираме салата с нарязана на кръгчета суджук.

Бутер пица

Необходими продукти:

  • 400 г бутер тесто
  • 3 с.л. доматено пюре или ситно смляна лютеница
  • 1 ч.л. риган
  • черен пипер на вкус
  • 200 г суджук
  • 30 г замразен грах
  • 30 г царевица
  • 50 г сирене
  • 100 г маслини
  • 150 г кашкавал

Начин на приготвяне:

Оставете бутер тестото на стайна температура, докато се отпусне напълно. Разточете леко и оформете правоъгълник (или друга форма) според тавата. Постелете в тавата хартия за печене и преместете внимателно тестото. С останалото тесто оформете рамка на правоъгълника, все едно, че е картина. Запечете на 150 градуса за 15-тина минути до полуготовност. Извадете тестото от фурната и намажете внимателно с доматеното пюре вътре в рамката, поръсете с черния пипер и ригана. Разпръснете предварително натрошеното сирене, нарязания на ситно суджук, маслини, грах и царевица. Запечете до готовност. Поръсете готовата пица с кашкавал и оставете в изключената фурна, докато кашкавалът се разтопи.