Д нес е последният ден от фестивала на суджука в Горна Оряховица. И макар че в последно време този така уникален и прочут продукт се прави предимно с месо от Румъния (заради по-високото качество и по-ниската цена покрай големите субсидии там), то е добър повод да дадем няколко примера за лесни и вкусни рецепти. Идеите какво да сготвим със суджук са забелязани на gotvach.bg.
Спагети със зеленчуци
Необходими продукти:
- 1 пакет спагети (400 г)
- 400 мл сметана
- 1 буркан кисели краставички (700 г)
- 250 г суров суджук
- 1 консерва царевица (400 г)
- 1 червена чушка
- 2 зелени чушки
- 1 глава лук
- 1/2 връзка зелен лук
- сол на вкус
- 1 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. риган
- 1 ч.л. чубрица
- 1 ч.л. босилек
- 50 мл олио
- 100 г кашкавал
Начин на приготвяне:
В дълбока тенджера сипете вода, сложете половината олио, щипка сол и сложете на котлона да заври. Киселите краставички се нарязват първо на две, а след това на полумесеци. Лукът се обелва и се нарязва на полумесеци. Зеленият лук се почиства и се нарязва на ситно. Чушките се почистват от семките и се нарязват на ивички. Царевицата се отцежда от течността. Щом водата в тенджерата заври, пастата се слага и се готви до полуготовност. На друг котлон се слага тиган и в него се загрява останалото олио. След като се загрее, в него се слагат всички продукти, без сметаната. Готвят се, докато омекнат. Щом това стане, се добавя сметаната и малко от водата, в която ври пастата. Овкусява се сосът с подправките. Щом спагетите са ал денте - когато ги разделите на две, по средата трябва да са бели. Тогава се прехвърлят при соса и се готвят до готовност. След това пастата се сервира в подходяща чиния и се поръсва с настърган кашкавал. Да ви е сладко!
Миш-маш
Необходими продукти:
- 7 чери домати
- 130 г телешки суджук
- 4 перца зелен лук
- 6 яйца
- 1/2 глава лук
- сол на вкус
- 1 к.л. лют пипер
- 2 щипки кимион
- 3 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
Нарежете на резени суджука, лука - на едро, а чери доматите - на четвъртини. Запържете лука в зехтин в дълбок тиган, сипете кимиона, доматите и лютия пипер. Разбъркайте. Добавете перцата лук и суджука. Разбийте яйцата едно по едно със сол, сипете ги в тигана и разбъркайте вкусния миш-маш. Поднесете турския миш-маш със суджук и доматки топъл за обяд или вечеря.
Бъркани яйца
Необходими продукти:
- 250 г домашен суджук
- 6 яйца
- 1 ч.л. червен пипер
- 3 с.л. олио
- сол
Начин на приготвяне:
Обелете и нарежете суджука на парченца. Загрейте в тиган олиото и добавете суджука, нарязан на парчета. Пържете 4-5 минути. Добавете червения пипер. Чукнете яйцата и разбъркайте. Бъркайте до готовност на яйцата, още 5-6 минути, след което са готови за поднасяне.
На тиган със салата от булгур
Необходими продукти:
- 1 суджук
- 1 ч.ч. булгур
- 1 домат
- 1 зелена чушка
- 1 червена чушка
- магданоз
- 1 с.л. олио
- 1 с.л. ябълков оцет
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Загрява се грил тиган и печем суджука от двете страни до готовност. Измит булгур се залива със студена вода и варим до готовност, докато се пукнат зрънцата. Отцежда се и добавяме нарязан обелен домат, лентички зелена и червена чушка, ситно нарязан магданоз. Добавя се олио, ябълков оцет и сол на вкус. Разбърква се и сервираме салата с нарязана на кръгчета суджук.
Бутер пица
Необходими продукти:
- 400 г бутер тесто
- 3 с.л. доматено пюре или ситно смляна лютеница
- 1 ч.л. риган
- черен пипер на вкус
- 200 г суджук
- 30 г замразен грах
- 30 г царевица
- 50 г сирене
- 100 г маслини
- 150 г кашкавал
Начин на приготвяне:
Оставете бутер тестото на стайна температура, докато се отпусне напълно. Разточете леко и оформете правоъгълник (или друга форма) според тавата. Постелете в тавата хартия за печене и преместете внимателно тестото. С останалото тесто оформете рамка на правоъгълника, все едно, че е картина. Запечете на 150 градуса за 15-тина минути до полуготовност. Извадете тестото от фурната и намажете внимателно с доматеното пюре вътре в рамката, поръсете с черния пипер и ригана. Разпръснете предварително натрошеното сирене, нарязания на ситно суджук, маслини, грах и царевица. Запечете до готовност. Поръсете готовата пица с кашкавал и оставете в изключената фурна, докато кашкавалът се разтопи.