0

Н яколко идеи за безалкохолни напитки през лятото намираме на receptite.com. Въпросът е на желание и време да се направи всяка една от тях. Но пък са идеални за домашно приготвяне, охлаждане и след това консумация.

receptite.com

Свежа цитронада

Продукти:

2 лимона

2 ч.л. пудра захар

200 мл газирана вода (спрайт)

3-4 кубчета лед

Приготвяне:

Във висока чаша (около 300 мл) се сипва пудрата захар, добавя се и сокът от изцедените лимони. Чашата се допълва с газирана вода или спрайт. Добавя се ледът и готово – имаме свежа цитронада.

receptite.com

Лимонов шербет

Продукти:

6 големи лимона

5-6 ч.ч. захар

3 л вода

1 ч.л. семена кориандър

1 с.л. листа мента

1/2 ч.л. шафран

Приготвяне:

Лимоните се обелват и заедно с корите, кориандърът и шафранът (той се слага, за да стане шербетът интензивно жълт) се варят във водата 4-5 минути. Изцеждат се лимоните, прецеждат се заедно с водата. Прибавят се захарта и ментата. Шербетът се кипва отново. Изстудява се и се поднася с кубчета лед. По желание може да се разреди с газирана вода.

receptite.com

Ягодов шейк

Продукти:

2 ч.ч. ягоди

200 г кисело мляко

2 с.л. прясно мляко

3-4 бучки лед

2 с.л. захар

Приготвяне:

Ягодите, прясното и киселото мляко, захарта се пасират заедно. Сместа се разпределя във високи коктейлни чаши, слага се лед и се поднася със сламка и ягода отгоре.

receptite.com

Бадемово мляко

Продукти:

- 1 ч.ч. сурови бадеми

- подсладител - мед, захар, фурми, сироп от агаве, или кленов сироп на вкус (по желание)

- ванилия (по желание)

Приготвяне:

Накиснете бадемите в купа с вода, така че тя да стига около 2 пръста над бадемите. Оставете да престоят една нощ или до 2 дни – колкото по-дълго стоят, толкова по-кремообразно става млякото. Изплакнете обилно под хладка течаща вода. Бадемите трябва да са поомекнали. Изсипете отцедените бадеми в кухненски робот и залейте с 2 до 4 ч.ч. вода. Ако подслаждате с фурми, добавете и тях. Пасирайте, докато бадемите станат съвсем фини. Течността трябва да изглежда бяла. Прецедете през фина марля или цедка, като изстискате всичката течност от останалите смлени бадеми. По желание подсладете на вкус. За аромат може да добавите ванилия.

Бадемовото мляко може да се съхранява в хладилник до 7 дни. Останалите смлени бадеми може да добавите към овесени ядки, шейкове, кексове и др. Можете също така да ги разстелите върху хартия за печене и ги изсушите във фурна на ниска температура (около 2-3 часа). Така приготвеното бадемовото брашно може да се замрази за няколко месеца.

receptite.com

Сок от диня

Продукти:

1 диня

4 с.л. захар

Приготвяне:

Зрялата и добре охладена диня се почиства от кората и семките и се нарязва на парчета. Пресова се или се пасира. Полученият сок се прецежда и се смесва със захарта, предварително разтворена в малко гореща вода и охладена. Сокът може да се оцвети допълнително с няколко лъжици вишнев или малинов сироп или с малко червена сладкарска боя. Налива се във високи чаши с по 1-2 кубчета лед.

receptite.com

Лимонада с мента

Продукти:

сокът на 2 лимона

1/2 ч.ч. захар

1 шепа листенца от мента

1/3-1/2 ч.ч. портокалов сок по желание

Приготвяне:

В бутилка от 1.5 л се слага сокът на два лимона, захарта, листенцата от мента (или пасирани или цели) и може да се прибави малко портокалов сок. Шишето се допълва догоре с вода (вода и лед). Опитва се и се подправя на захар. Кората на 1/2 или 1 цял лимон подсилва вкуса - слага се настъргана.

receptite.com

Ментов айрян

Продукти:

250 мл вода

500 г кисело мляко

сол

2 с.л. лимонов сок

пресни листа от мента или джоджен

лед

Приготвяне:

Всички съставки без леда се разбиват с блендер. Ментовите листа се нарязват на ситно и се слагат заедно с леда отново в блендера. Всичко се разбива до получаването на пяна. Айрянът се изсипва в подходящи чаши и се украсява с листа мента.

receptite.com

Смути от банани, ягоди, кайсии и череши

Продукти:

2 големи банана

20 зрели ягоди

3-4 кайсии

20 добре узрели череши

100-120 мл вода, чай по ваше желание

по желание семена: ленено, сусам и други

Приготвяне:

Измийте всички плодове с гореща вода. Резнете черешите и премахнете костилките, същото направете и с кайсиите. Обелете бананите, премахнете листата на ягодите. Сложете всичко в блендера. Добавете вода, чай - за предпочитане без захар. Ако ще слагате семена, сега е времето. Включете блендера на смути режим и увеличете до смилане на фина смес. Извадете сухи чаши и налейте. Стават при мен три чаши. Изпийте веднага.

receptite.com

Питие от варени ябълки

Продукти:

1 л вода

3-4 ябълки

3-4 с.л. мед

1 лимон

Приготвяне:

Ябълките се измиват хубаво, нарязват се на филии, без да се почистват от семките и корите. След това се варят 15-20 минути във водата. Към прецедения и охладен сок се прибавят медът и сокът от лимона. Става да се пие и без лед по всяко време на годината, но охладено е идеално за лятото.