0

Б ързо, лесно и определено вкусно е манджата от кашкавал и сирене на фурна. Може да се прави и с остатъци, както и да се поднесе със салата, туршия или каквото имате под ръка. Ето и идеята за кашкавал и сирене на фурна от receptite.com.

Със сирене на фурна

Необходими продукти за 6 порции:

  • 200 г кашкавал
  • 200 г сирене
  • 4 яйца
  • 2 ч.ч. прясно мляко
  • 6 с.л. брашно
  • олио 75 г или масло
  • черен пипер
  • галета за поръсване

Начин на приготвяне:

Настъргват се кашкавалът и сиренето на едро ренде. Отделно се разбъркват останалите продукти. Смесват се с кашкавала и сиренето и се объркват добре. Изсипват се в намаслена, набрашнена и поръсена с галета тавичка, за предпочитане правоъгълна. Отгоре поръсете с галета. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса. Не се реже на парчета веднага, изчаква се малко, за да се оформят порциите.

Кюфтенца в кашкавален сос

Необходими продукти:

  • 500 г кайма
  • 1/3 ч.ч. ориз
  • подправки на вкус
  • брашно за овалване
  • 150 мл олио
  • 4-5 с.л. брашно
  • 400 г кашкавал

Начин на приготвяне:

Каймата се омесва с подправките и ориза. Оформят се кюфтенца, които се овалват в брашно. Поставят се едно по едно във вряла, подсолена и подправена вода. Врат до сваряване на ориза, при което се вадят и се оставят в чиния. Бульона, в който са врели кюфтенцата, се сваля от огъня. В отделен съд се слага 150 мл олио. Добавя се брашното и непрекъснато се бърка. Сваля се от огъня и постепенно се слага от бульона, като се бърка енергично, за да не се получат буци. Така получената смес се връща за около десетина минути на огъня. Междувременно се настъргва кашкавала, който се слага във врящата смес и се бърка до разтапянето му.