0

Л ятно време трябва да се внимава с яйцата, но точно тогава манджите с тях са най-вкусни. Затова потърсихме и видяхме в supichka.com няколко идеи по въпроса.

По бенедиктински

Продукти:

- 2 кръгли хлебчета

- 4 яйца

- 8 парчета бекон

- 1/2 връзка магданоз

За соса холандез:

- 2 жълтъка

- 80 г краве масло

= 1/4 ч. л. бял (или черен) пипер

.

 .

Приготвяне:

За соса холандез разбивате на водна баня жълтъците, след което добавяте към тях 1 с. л. хладка вода, лимоновия сок, половин чаена лъжица сол и белия (черния) пипер и разбърквате, като накрая добавяте и кравето масло. Разбърквате до получаване на гладък сос. В нагрят тиган, най-добре с незалепващо покритие, без мазнина поставяте парченцата бекон и ги запичате, докато придобият лек хрупкав загар. Вместо бекон може да ползвате и шунка. Разрежете хлебчетата на две и ги изпечете за кратко в същия тиган. (В оригиналната рецепта за приготвянето на яйца по бенедиктински се ползвате английски мъфини, но всъщност английските мъфини не са мъфини, такива, каквито ние ги познаваме, а малки хлебчета, затова и вие спокойно може да замените английските мъфини с кръгли хлебчета.)

Поширайте яйцата - сложете вода да заври, като добавяте към нея 1 супена лъжица оцет. След като заври, разбърквате с лъжица, за да се получи водовъртеж в тенджерката и пускате в него едно по едно яйцата. Варите 2-3 минути и ги изваждате с решетъчна лъжица. Целта е яйцата да останат рохки, затова внимавайте да не ги преварите. Върху всяка половинка от хлебчетата поставите препечен бекон, върху него поширано яйце и накрая ги залейте със соса. Преди сервиране може да поръсите със ситно нарязан магданоз.

По панагюрски

Продукти:

- 8 яйца

- кофичка (400 г) кисело мляко

- 100 г сирене

- 20 г краве масло

- 1/2 ч. л. червен пипер

- 2 скилидки чесън

.

 .

Приготвяне:

Натрошете сиренето и го разбъркайте с киселото мляко. Нарежете 2-3 скилидки чесън на ситни парченца и ги добавете към сместа от кисело мляко и сирене. Получената смес разпределете в дълбоки чинии. В голяма тенджера сипвате вода и я слагате да заври. След като заври, добавяте 1 чаена лъжица оцет и 1/2 чаена лъжица сол. Дърпате тенджерата от котлона и от ниско чуквате яйцата едно по едно. Връщате тенджерата с яйцата на котлона и оставяте да поврат 2-3 минути, ако обичате рохки яйца - или 5 минути, ако предпочитате вашите яйца по панагюрски да са по-твърди. Яйцата трябва да се забулят. Когато са готови, ги извадете с решетъчна лъжица и поставете по две във всяка чиния. В тиган разтопете маслото, след което добавете червения пипер и разбъркайте за 20-30 секунди. Внимавайте пиперът да не загори, защото това ще развали вкуса. Добавете от запържения червен пипер във всяка порция. За украса и освежаване може да добавите и ситно нарязан магданоз към всяка порция яйца.

Пъдпъдъчи по провансалски

Продукти:

- 3 домата

- 20 пъдпъдъчи яйца

- 3 с. л. краве масло

-  4 скилидки чесън

- 1/2 ч. л. риган

- 1/2 ч. л. босилек

.

 .

Приготвяне:

Изберете ароматни и добре узрели домати. Нарежете на колелца. По желание може предварително да ги обелите. Намажете дъното на тава с 1/2 от маслото и разпределете доматите. Посолете с около 1 чаена лъжица сол, поръсете с подправките. Нарежете скилидките чесън на филийки и ги разпределете сред доматите. Сложете останалото краве масло върху доматите и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20-25 минути. Когато доматите са омекнали, ги извадете от фурната и чукнете пъдпъдъчите яйца равномерно из тавата. Върнете обратно във фурната и я изключете. След 5-6 минути яйцата по провансалски са готови да бъдат сервирани.

Шакшука

Продукти:

- 1 кг домати

- 1 глава лук

- 2 чушки - 1 червена и 1 зелена

- 4 скилидки чесън

- 1 ч. л. червен пипер

- 1/2 ч. л. кимион

- 1/2 ч. л. черен пипер

- 50 мл олио

- 150 г сирене

- 1/2 връзка магданоз

- 6 яйца

.

 .

Приготвяне:

Доматите нарежете на кубчета, лука - на полумесци, двете чушки също - на кубчета, а чесъна - на филийки. В дълбок тиган сгорещете олио, след което изсипете в него лука и нарязаните чушки. Запържете до омекване, след което добавете и нарязаните домати, чесъна, 1 чаена лъжица сол и подправките. Варете, докато сосът се посгъсти. Идва моментът, в който трябва да намалите котлона на по-ниска степен. Към сгъстения сос добавяте и натрошеното сирене и отново разбърквате. С помощта на лъжица оформяте 6 гнезда в доматения сос, в които чуквате по едно яйце, слагате капак на тигана и варите на слаб огън около 5-8 минути, в зависимост от това, колко рохки искате да са яйца. След като ястието е готово, поръсвате със ситно нарязан магданоз.