Макарони със сирене на фурна – е стара рецепта на Нацко Сотиров - легендарния главен готвач на цар Борис III, която сега Иван Звездев претворява. Още на zvezdev.com.
Макароните на царя
Необходими продукти:
- 400 г фарфале (или други дребни макарони)
- 300 г сирене
- 150 г кашкавал
- 70 г масло
За белия сос:
- 30 г масло
- 1 с.л. брашно
- 500 мл прясно мляко
Начин на приготвяне:
Загрява се фурна на 180 градуса. В дълбока тенджера се кипват два-три литра вода. В нея се слага фарфале или друг вид паста. Не трябва да се свари напълно, целта е да остане твърда, защото ще се пече със сос във фурна. В случая 7-8 минути са достатъчни. През това време се прави белият сос. В тенджерка се загрява масло и за половин минута се запържва брашно. Залива се с прясно мляко, което трябва да е студено и се бърка непрекъснато, докато заври. Накрая се слага щипка сол. Тава с размер 25х20 см се намазва с масло. Сварените макарони се отцеждат добре от водата и слагат в тавата. Добавя се масло и хубаво се разбъркват. След това се поръсват с натрошено на дребно сирене и отново се разбъркват. Заливат се с белия сос и се размесват добре. Накрая върху макароните се слага настърган на едро кашкавал. Тавата се слага в загрятата фурна и пече около 30-40 минути, докато се получи златист цвят. Макароните се поднасят горещи.